Foredrag og debat

Fredagscafeen

Fredagscaféen Efterår 2019

Vært: Mari-Ann Blok

Fredagscaféen byder velkommen til fortællinger, fortolkninger og folkeoplysning hver anden fredag, og vi slutter af med en sandwich og et glas vin.  

Det er svært at spå - men ikke om fremtiden!                                                                                                                   

Asger Høeg, tidl. direktør for Experimentarium
Historiens gang bestemmes ikke af store personligheder. Det er klimaet og den teknologiske udvikling, der styrer, hvordan vi lever og begår os i forhold til hinanden. Vi skal have Asger Høegs bud på, hvad fremtiden vil bringe os.    

Olafur Eliasson - kan kunst ændre verden?

Nette Børkdal, kunsthistoriker og biolog
Den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson har bragt talrige nye og væsentlige vinkler ind i kunsthistorien. Selv bruger han talemåden ”virkeligheden er til forhandling”, og netop det forhold kan erfares i mange af hans værker. Vores sansninger og fortolkninger af både den eksisterende og den kunstige omverden kan føre mange steder hen - såvel kendte som ukendte. Der åbnes for erkendelser, der måske kan føre fremtiden i nye retninger. Olafur Eliasson er internationalt kendt for bl.a. regnbue-gangen på toppen af Århus Kunstmuseum, udstillingen af den store kunstige sol i Tate Modern og lamperne i Operaen. 
                                                                                
Kampen for retsstaten                                                                                                                                 

Preben Wilhjelm, pensioneret fysiker - tidl. folketingsmedlem, chef for DR's dokumentargruppe, lektor ved RUC                         

Retssikkerheden står som den helt afgørende indikator for, om et samfund er acceptabelt eller ej. Det økonomiske system kan være forskelligt, og graden af demokrati og reel lighed kan være forskellig. Men over disse forskelle står retssikkerheden, dvs. hvordan det enkelte menneske er beskyttet mod overgreb eller vilkårlighed fra majoriteten. Med baggrund i sin seneste bog fortæller Preben Wilhjelm om kampen for retsstaten.                                                               
Historien bag Matador 
                                                                                                                              

Ulrik Grub, cand. mag. i samfundsfag og historie, tidl. lektor og ekstern redaktør på Gyldendal 
Ulrik Grub fortæller - ud fra en historisk synsvinkel - hvordan den berømte serie fra DR bruger historien, og hvordan historien på flere måder indgår som en væsentlig del af serien. Ulrik Grub kommer også ind på, hvordan serien opstod. I forbindelse med sit arbejde som gymnasielærer har Ulrik Grub sammen med to kolleger skrevet bogen ”Matador - og vor egen tid”.  

Oman - sultanatet i ørkenen                                                                                                                               

Camilla Kornerup, cand.mag. i religion og spansk, foredragsholder og indehaver af Cosmopolit                                                                                                                                                       

Camilla Kornerup fortæller om den rundrejse i Oman, som hun begiver sig ud på tidligt i efteråret. Camilla Kornerup er medlem af De Berejstes Klub og har rejst, boet og arbejdet i 50 lande over hele verden med længere ophold i Asien og Sydamerika. Til daglig driver hun foredragsvirksomheden Cosmopolit og holder foredrag om kultur, mennesker og sociale forhold i nogle af verdens spændende lande, og Camilla bruger 10% af sine honorarer på at støtte projekter og initiativer for skolebørn i nogle af disse lande.                                                                                                                     

Mellem Revolution og Verdenskrig
Lilo Sørensen, Kulturkompagniet, cand. mag. i musik- og teaterhistorie
Revolution og krig har altid haft stor indflydelse på de kulturelle strømninger. I årene efter revolutionerne i Paris i 1789, 1830 og 1848 fik det stor indflydelse på kunsten. Enevælden forsvandt, og publikum begyndte at dyrke 1800-tallets romantik, de stærke følelser og dramaet. Også Danmark mærkede de store forandringer - ikke mindst med krigene i 1848 og 1864. Smagen skiftede igen efter Italiens samling i 1870 og efter 1. verdenskrig. Vi ser på, hvordan revolution og krig kom til at ændre musik, malerkunst og teater i de europæiske storbyer, og vi møder komponister, malere og forfattere, der har været med til at forme udviklingen i Frankrig, Italien og Tyskland.

Pris inkl. foredrag, sandwich og 1 glas vin.

Fredage kl. 10.00-12.00

Hold 393021
20/9, 4/10, 25/10, 8/11, 22/11, 6/12
 
Hold 393022
27/9, 11/10, 1/11, 15/11, 29/11, 13/12