Foredrag og debat

Fredagscafeen Efterår 2018

Fredagscaféen Efterår 2018

Vært: Mari-Ann Blok

Fredagscaféen byder deltagerne velkommen til fortællinger, fortolkninger og folkeoplysning hver anden fredag, og vi slutter af med en sandwich og et glas vin.  

25 år med verdens vilde dyr
Zoolog, forfatter og fotograf Mogens Trolle 
                                                                                                                                                                             
Mogens Trolle har arbejdet med og fotograferet dyr i 25 år på alle syv kontinenter. Han vil tage os med på de to rejser, han har været på, siden han besøgte Fredagscaféen sidste efterår: Til eksotiske Borneos dampende jungler i søgen efter orangutang, næseabe og træleopard. Og til ”Helvedes Port” i Japans sneklædte vinterbjerge, for at fotografere verdens nordligst forekommende abe, sneaben, der overlever ned til minus 20 grader. Og så vil Mogens se tilbage på nogle af de største og mest intense dyreoplevelser, han har haft verden over igennem årene.  

Fra sko til svømmefødder
Havbiolog, ekspeditionsleder, journalist Cecilia Vanman 
                                                                                                       
Hvordan går man fra at designe sko til David Bowie til at leve af at være efterspurgt marinebiolog med ekstreme ekspeditioner i Arktis og Afrika? Jeg har bedt Cecilia give os svaret og fortælle om dengang, hun tog livet op til revision og ændrede levevej - fra den kreative skobranche til den naturvidenskabelige undervandsverden.

Rwanda - Afrikas hjerte
Cand.mag. i spansk og religion, rejseleder og foredragsholder Camilla Kornerup 
                                                                                                                                                                             
Rwanda er Afrikas reneste land pga. den nationale rengøringsdag "umuganda" hver fjerde lørdag, hvor butikker og restauranter er lukkede, og trafikken står stille. I stedet deltager alle inkl. præsidenten i oprydning af gader og stræder. Nogle klipper hæk og slår græs i parker og langs veje, mens andre renser vandløb og grøfter eller svinger malerkosten på skoler. Overalt stimler folk sammen om denne borgertjeneste, som er en ældgammel tradition, der med stor succes blev genindført i 1990’erne. 

Agnes Henningsen - en provokerende stemme i sin samtid                                                                                                                             
Mag.art. Bente Hatting Gjelten
                                                                                                                                                                               
18. november i år er det 150 år siden, en af Danmarks mest berømte, kvindelige forfattere blev født. Hendes otte bind erindringer, der indledtes i 1941 med "Let gang på jord", giver god indsigt i Agnes Henningsen og det samfund, hun levede i og var oppe imod. Hun forargede med sine dristige romaner og skuespil, men nåede dog at opleve anerkendelse og en ny generations interesse for sine værker. Da Det Danske Akademi blev stiftet i 1960, blev hun medlem - som eneste kvinde ud over Karen Blixen. 

Kvindelig kunstner i fremmede kulturer                                                                                               
Kunstner Janne Malmros 
                                                                                                                                                                             
Hvordan er det at være dansk kvinde og kunstner i Afghanistan? Janne Malmros vil fortælle om sine oplevelser og fortælle om mennesker, hun har mødt i landet. Måske vil hun overraske os lidt med sine erfaringer og sit billede af landet og dets befolkning. Vi skal også høre lidt om mødet med Sydkorea, hvor Janne Malmros skal udstille i år.

Vi synger julen ind
Komponist og musiker Bodil Heister     
                                                                                                                           
De fleste kender nok Bodil Heister bedst som komponist til den populære julekalender Jul på Slottet, men hun har faktisk været på næsten alle landets teatre som kapelmester og komponist. Bodil Heister vil synge julen ind med adventssange, julesange og vinterens dejlige sange fra højskolesangbogen. Vi får også lejlighed til at synge nogle af hendes kendte sange fra Jul på Slottet og kompositioner til digte af Sophus Clausen, H.C. Andersen og Piet Hein, som hun kendte personligt. Bodil fortæller om sangenes baggrund, deres forfattere og komponister krydret med musikeksempler, små musikquizzer og fornøjelige historier.
Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted     Pris
383024
fre 21-09-18 10:00
FOF-Huset
          
          
Kr. 1215
383025
fre 28-09-18 10:00
FOF-Huset
          
          
Kr. 1215