Foredrag og debat

Fredagscafeen Forår 2019

Fredagscaféen Forår 2019

Vært: Mari-Ann Blok

Fredagscaféen byder deltagerne velkommen til fortællinger, fortolkninger og folkeoplysning hver anden fredag, og vi slutter af med en sandwich og et glas vin.  

 

Det er svært at spå – men ikke om fremtiden!                                                                                                               

Asger Høeg, tidl. direktør for Experimentarium                                                                                                   

Historiens gang bestemmes ikke af store personligheder. Det er klimaet og den teknologiske udvikling, der styrer, hvordan vi lever og begår os i forhold til hinanden. Se blot på de klimaforandringer, der har bragt mennesket frem til den nuværende - helt enestående - dominans i dyreriget: Yucatan-meteoritten, Ozonlagets opbygning, der muliggjorde dyreliv på landjorden, den Østafrikanske Kontinentplade, der ændrede Afrikas klima og ikke mindst det helt usædvanligt stabile mellemistids klima, der har hersket de sidste 10.000 år. Gødet af det stabile klima har vi udviklet et arsenal af hjælpemidler, der letter tilværelsen, og med den hæsblæsende udvikling må man spørge sig selv: Hvad vil fremtiden dog bringe? Det giver Asger Høeg svaret på.                                                                                                   

 

Fra Nørrebro til Nørregade - fra baggård til bispegård                                                                                             

Erik Norman Svendsen - tidl. kongelig konfessionarius, biskop og formand for Folkekirkens Nødhjælps Råd                                         

Vores gæst har lagt de tre titler bag sig, men er stadig hjælpepræst i Garnisonskirken. Han favner bredt og har prædiket for både Dronningen og alle os andre gennem årene. Erik Norman Svendsen beretter om sit liv - fra opvæksten i en stuelejlighed på Nørrebro til oplevelserne med kirkeministre, politikere og præster som biskop i Nørregade og kgl. konfessionarius.

 

Requiem for corals                                                                                                                               

Filminstruktør Maja Friis
Maja Friis arbejder lige nu på sit seneste projekt "Requiem for corals". Det sker i Paris, hvor hun samarbejder med en teknisk magician og i Tel Aviv med en koralforsker. "Requiem for corals" er en æstetisk og musikalsk rejse i en makroskopisk verden, der viser klimaforandringers påvirkning af de farverige koraller. En visuel danse macabre af nutidens brutale virkelighed i en verden ud over vores fantasi og synsfelt.

 

Anekdoter fra De skrå Brædder
Teaterformidler Lars Halby

Opera- og teaterformidler, rundviser i Operaen og på Det Ny Teater samt tilknyttet adskillige andre teatre som formidler og skuespiller i mindre roller. Vi skal høre om de personligheder, Lars har mødt i teaterverdenen og om hans eget mangeartede arbejdsliv.

 

I Vikingernes fodspor
Havbiolog, ekspeditionsleder, journalist Cecilia Vanman                                                                                                        

Cecilia tager os med på en spændende sejlads fra danske kyster, gennem norske fjorde til Nordkap og rundt om De Britiske Øer fra Orkney i nord til Scilly i syd. Vi hører om vikingernes rejseteknikker og møder hvaler, havfugle, sæler og delfiner under rejsen, der fortsætter til vulkanernes Island. Herfra drog Erik den Røde til Sydgrønland, og vi besøger de ruiner, hans efterkommere efterlod sig, da de pludselig forsvandt derfra igen. Som de første europæere opdagede vikingerne det nordamerikanske kontinent, og vi slutter derfor af i Newfoundland i Canada, hvor de etablerede sig efter modige, vilde og eventyrlige sejladser over barske nordatlantiske vande.


Hospitalsklovnens arbejde - hos syge børn og ældre med demens

Sygeplejerske og hospitalsklovn Lene Kragh                                                                                                                                                      Med udgangspunkt i arbejdet som hospitalsklovnen Liva på bl.a. Odense Universitetshospital og Rigshospitalet fortæller Lene Kragh om at sprede smil og glæde hos syge børn. Når hospitalskloven træder ind på hospitalsstuen, træder sygdommen i baggrunden, og klovnen forvandler hospitalsstuen til et hjerterum fyldt med leg og magi og skaber sammen med barnet et univers, hvor alt er muligt. Vi får indsigt i teorierne bag hospitalsklovnetanken og med illustrative eksempler og beskrivelse af en hjertesag kommer vi også ind på respekt, etik og adfærd omkring syge børn og skrøbelige ældre.

Fredag kl. 10.00-12.00

Hold 391021
18/1, 1/2, 15/2, 1/3, 15/3, 29/3 

Hold 391022
25/1, 8/2, 22/2, 8/3, 22/3, 5/4 

Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted     Pris
391021
fre 18-01-19 10:00
FOF-Huset
          
          
Kr. 1215
391022
fre 25-01-19 10:00
FOF-Huset
          
          
Kr. 1215