Far og barn i køkkenet

 

Når børnene inviterer far med i køkkenet


Af Christel Borch Nielsen
Foto: Jørgen Diswal


Der er gang i gryder, granatæbler og det gode humør, når fædre og deres børn mødes til nogle hyggelige timer i køkkenet. Her er madglæden og fællesskabet det vigtigste.


Det er onsdag sidst på eftermiddagen. Efterårsmørket har lagt sig, og kulden bider i kinderne. Men i køkkenet på Tranbjergskolen er der varmt, og stemningen er høj. En flok børn er ved at tage forklæde på, og snakken går ubesværet. 12 fædre og deres børn i 2. – 4. klasse er samlet til en hyggelig aften på Fars køkkenskole. Her er det samvær, madglæde og fællesskab, der er i fokus, når familierne mødes og hygger sig over gryderne. ”Man er sammen, man laver noget mad, man nyder det, man har det sjovt og fællesskabet er i top,” fortæller underviser og folkeskolelærer Giuseppe Magnasco. Han er selv opvokset i Italien, og en stor del af hans passion for mad stammer derfra. ”Jeg har altid lavet mad, spist og nydt det sammen med kollegaer og venner – det har altid været min interesse,” fortæller Giuseppe.

En presset hverdag

Derfor føles det også naturligt at give denne passion videre til andre - og det er en succes for Giuseppe, når både børn og fædre er begejstrede for at deltage på holdet. ”Det er en glimrende idé at kunne lave noget sammen med børnene. I dagligdagen har man ikke så meget tid til at tage børnene med i køkkenet – det her er en god mulighed for at tage sig tid,” fortæller Michael, der er far til Viktor. Det med den travle hverdag nikker flere af fædrene genkendende til. ”Vi er her for at have tid til at lave mad sammen. Vi hygger os og tager den med ro i modsætning til den pressede hverdag derhjemme. Det er også en rigtig god måde at få lidt alene-tid med sit barn på – der er ikke forstyrrelser fra søskende og andre ting,” siger Martin, der deltager på Fars køkkenskole med sin søn, Malthe.
Giuseppe har på fornemmelsen, at det ofte er mor, der står for madlavningen i hjemmet. ”Derfor er det også mest naturligt, at det er mødrene, der har kontakten til børnene i den situation,” fortæller han og fortsætter: ”Nogle gange mangler børnene deres far, fordi de kommer senere hjem og ikke har så meget tid. På den måde er det godt, at der på Fars køkkenskole er mere tid til far og barn.”

God stemning og glade børn

Både fædre og børn hygger sig, og stemningen er god. ”Alle hjælper hinanden. Det er the spirit, at vi hjælpes ad og taler pænt. Vi skal ikke gå og være sure – heller ikke børn og fædre imellem,” siger Giuseppe.
Det gode humør og begejstringen er ikke svær at få øje på. Børnene fortæller alle sammen, at det bedste ved at være på Fars køkkenskole er, at det er sjovt at lave mad sammen med sin far. Giuseppe kan også mærke entusiasmen hos børnene. ”Jeg skal ikke kæmpe for at få deres opmærksomhed – de ved, at de skal tage deres forklæde på, og så er de bare klar og parate. Deres motivation kommer helt af sig selv,” slutter han med et smil.

Se vores sjove og hyggelige madlavningshold for fædre og børn her.