FOF INSPIRATION

Billede fra madlavningskurset Hverdagsmad hos FOF AarhusLækker hverdagsmad

”Jeg tror ikke, de kan undvære hinanden”
 
Af Line Bang Petersen
Foto: Jørgen Diswal 

Hver torsdag er der en flok kammerater, der glæder sig til at mødes og til at lave noget god mad, de kan spise sammen. ”Jeg tror ikke, de kan undvære hinanden,” fortæller Robert S. Rasmussen, der er underviser på holdet ”Lækker hverdagsmad”.

At Robert endte som underviser på holdet var lidt af en tilfældighed. Han startede som almindelig kursist efter at have fået det anbefalet af en kammerat. Efter nogle år skulle den daværende underviser videre med andre projekter, og holdet så ud til at måtte nedlægges. Det fik Robert til at kontakte FOF Aarhus for at høre, om han måtte tage over som underviser, i det mindste sæsonen ud. Da sæsonen var slut, fik han meldingen fra holdet ”Det gik jo fint, du fortsætter vel bare til efteråret?” Det gjorde Robert og har gjort det siden.

Egentlig er Robert uddannet tømrer og har intet papir på sine kulinariske evner. Men fra barnsben har han færdedes hjemmevant i køkkenet med sin mor, der var kogekone. Når Robert og hans søskende var store nok til at holde gruekedlen varm til opvask, kom de med moren ud til arrangementer i alle weekender. Derefter øgedes opgaverne i takt med alderen. ”Jeg kan se, at den grunduddannelse, jeg fik dengang, den gælder stadigvæk” konstaterer han, ”når bare man ved, hvad man skal stille op med de forskellige råvarer, så kan opskriften komme bagefter.” Til gengæld har han ofte gavn af sin fortid som produktionsleder, når der er gang i undervisningskøkkenet, og selvom kursisterne har mange forskellige baggrunde og titler i privatlivet, så er det Robert, der styrer slagets gang torsdag aften.

Opskrifterne til undervisningen udvikles løbende og bliver afprøvet hjemmefra forinden, for at se om tids-rammen holder, eller om der skal snydes lidt. Det er tidskrævende, men til stor glæde på hjemmefronten. Og så skal han ikke risikere at stille til undervisningen med den samme menu to gange, eller bare noget, der ligner, fortæller Robert; ”så brokker de sig. Der er jo kursister med, der har gået på holdet i rigtig mange år, og de kan godt huske, hvad der er blevet lavet i de tidligere sæsoner. Så det gælder om at finde på noget nyt.” I det hele taget er kursisterne ikke bange for at tage bladet fra munden og sige deres mening. Der er en afslappet omgangstone på holdet, og sådan skal det være, mener Robert, der samtidig understreger, at det er en tilfældighed, at holdet de sidste par sæsoner har været et rent mandehold. Kvinder er meget velkomne.

Det kræver ingen særlige forudsætninger at gå på holdet, og Robert husker en kursist, der hjemme altid kun havde fået lov at røre i gryden, for ”det kunne han da finde ud af”. Andre har gået på holdet længe og er sværere at udfordre. Men udfordring skal der til, også for Robert selv. ”Så længe der er udfordring, så længe det er sjovt, og så længe helbredet holder, så fortsætter jeg”, lover han.

Se video fra undervisninger og tilmeld dig til 'Lækker hverdagsmad'