En dag spækket med vegetarisk madlavning

Billede af vegetarisk mad for kødspisere og svampesuppe

En dag spækket med vegetarisk madlavning

 
Af Astrid Meldgaard

 

Vi er mange, der er glade for kød og nødigt vil undvære at spise en god bøf en gang imellem. Men vi er også mange, der er nysgerrige på, hvad det kødfrie køkken byder på. For hvordan laver man vegetariske retter, som ikke får én til at savne kød? Det fik jeg svaret på til lørdagskurset ”Vegetarisk mad for kødspisere”.

Med det samme jeg træder ind i det store FOF-køkken i Hans Hartvig Seedorffs Stræde, bliver jeg mødt af underviseren Yasmin Khalil, som er ved at rette dagens råvarer an på rullevogne – og de bugner af mad. Store bundter af frisk persille og krydderurter står sammen med diverse olier, eddiker og spændende køderstatninger, og de mange ingredienser vidner om alle de retter, vi skal nå at lave i løbet af denne lørdag. Da Yasmin har introduceret dagens kursus, fortæller hun os nemlig, at vi kommer igennem intet mindre end seks forskellige vegetariske retter.

Puréer, tofu og spændende oste

Alle kommer ud på køkkenstationerne, og Yasmin giver os tips til, hvad vi bør gå i gang med hvornår. Hun fortæller os ikke, hvad vi skal gøre trin for trin, men lader os gennemgå opskrifterne selv og gøre tingene i vores eget tempo. Der kommer hurtigt gang i gryder og pander, og vi jonglerer med flere retter på samme tid. De hvide bønner til bønnesuppen med svampe skal nemlig koge længe, og tofuen til den friske salat med stegt tofu skal marinere så længe som muligt. Mens vi kursister skal holde tungen lige i munden for at holde styr på de mange ingredienser, velduftende puréer og ukendte råvarer, bevarer Yasmin overblikket og hjælper til, hvor der er brug for det. Hun redder hvidløg, der er ved at brænde på, og assisterer min makker og jeg, da vores linsesalat med halloumi-ost volder problemer.

Ved fælles hjælp kommer vi i mål med de mange retter, som vi spiser sammen. Vi smager ved hinanden og udforsker hvilke smagsnuancer, det giver, at nogle har eksperimenteret med at bruge det indiske stegeprodukt ghee, mens andre har forsøgt sig med at tilføje chili til tofumarinaden. Der høres mange ”uhm”-lyde, og vi er alle enige om, at vi ikke savner kød i retterne. Tværtimod er vi vældig begejstrede med maden, og der er bestemt heller ingen, der ikke føler sig mætte efter spisningen.

Da dagen er gået, har vi – foruden de nævnte retter – lavet sojaschnitzel med selleripuré, pasta med tofu-bolognese og to forskellige slags burgere med portobellobøf og bøf af sorte bønner. Vi har alle lært nye råvarer og køderstatninger at kende, og vi har fået masser af inspiration til vegetariske retter. Og der er ingen tvivl om, at jeg skal hjem og lege meget mere med at lave kødløse retter.

Vil du være med?

Har du også lyst til at prøve kræfter med tofu-bites, bønner og andre kødfrie alternativer? Så kom med på et af vores ’grønne’ madkurser og bliv inspireret til, hvordan du kan lave vegetarisk mad i hverdagen – uden at savne kød.