Fælles fredage

fællesfredage på kulturhøjskolen

FÆLLES FREDAGE

Foredragene afholdes fra kl. 9.30 til ca. 11.30. Dørene åbnes kl 9.00.
De afholdes i Fredensgade 36, dog vil juleafslutningen blive afholdt på Dokk1, Store Sal.

Den 7/9: Danmark rundt i 60’erne

Billedforedrag v/cand.mag. Steen Ivan Hansen

På dette foredrag ser vi på en stribe af originalbilleder fra Danmark i 1960’erne, når cand.mag. Steen Ivan Hansen tager os med på en lille rejse rundt i landet. 1960’erne var en tid præget af ungdomsoprør, beatmusik samt gammelt og nyt, der levede side om side. I 1960’erne blev vores nuværende livskultur nemlig dannet, men også det gamle fandtes i gaderne: Købmanden på hjørnet, mælkevognen og Richs kaffeerstatning.

Den 14/9: Når en flygtning krydser dit spor

v/Christian Aziz, forfatter, foredragsholder og sprogofficer

Hvordan opleves tilværelsen som flygtning? Sprogofficer og forfatter Christian Aziz har, om nogen, set hvordan børn og voksne oplever mødet med det danske samfund. Hvordan opleves vores lille land i nord for nytilkomne? Hvad er dansk autoritet? Gennem fire år i Røde Kors har Christian Aziz undervist mange børn og voksne lige fra Marokko til Afghanistan – så glæd dig til beretninger fra et førstehåndsvidne, om et emne, der er højaktuelt.

Den 21/9: Livet i Aarhus i gamle viser

v/Christian Foged, foredragsholder, folkemindesamler, sanger og spillemand

Til dette foredrag vil spillemand Christian Foged præsentere viser fra det gamle Aarhus, med udgangspunkt i tidligere borgmester Bernhardt Jensens bog ”Livet i Aarhus i gamle viser” fra 1975. Som bogens titel også hentyder, inkluderer den digte og kendsgerninger om store og små begivenheder i Aarhus. Det bliver derfor et foredrag i nostalgiens tegn!

Den 28/9: Tyrkiet – netop nu

v/Deniz Serinci, journalist, forfatter til flere bøger om mellemøstlige temaer og integration

Dette interessante foredrag vil gøre dig klogere på Tyrkiets politiske situation og betydning for omverdenen. Hvor er Tyrkiet på vej hen med præsident Erdogan? Hvordan er udsigten til EU-medlemskab? Hvorfor er landet vigtigt for Danmark? Disse og mange flere spørgsmål vil journalist, og forfatter til flere bøger om mellemøstlige temaer, Deniz Serinci, tage op og diskutere.

Den 5/10: Johann Sebastian Bach og klaveret

Foredrag og koncert med pianist Vibeke Lundgren Nielsen

Foredrag og koncert i Johann Sebastian Bachs tegn – med klavermusikken, som stod hans hjerte meget nær. Bachs klavermusik er noget, man aldrig glemmer, som Chopin sagde. Glæd dig derfor til dette uforglemmelige foredrag og koncert med pianist Vibeke Lundgren Nielsen, hvor temaet er Bach, med alt hvad han indeholder: Skønhed, poesi og vitalitet.

Den 12/10: Modernitet og religion

v/Hans-Jørgen Schanz, professor emeritus ved Idéhistorisk Institut, Aarhus Universitet

Hvad går moderniteten egentlig ud på? Kan modernitet og religion forenes, eller er de modsætninger? Professor Hans-Jørgen Schanz vil i dette højaktuelle foredrag forsøge at påvise, at der i det nu-moderne egentlig ikke længere er et modsætningsforhold mellem religion og modernitet.

Den 26/10: Kontinenter i bevægelse!

v/Richard Wilson, tidligere lektor ved Geologisk Institut, Aarhus Universitet

Verden er i forandring. Det har den altid været. Klimaet skifter og årstiderne er ikke hvad de har været. Dette foredrag gør dig klogere på verdens kontinenter, og interessante spørgsmål omkring kontinenterne vil blive besvaret. Vidste du eksempelvis, at Europa har været syd for ækvator og tæt på sydpolen? Og hvor hurtigt tror du at kontinenterne bevæger sig? Alt dette og meget mere kan tidligere lektor ved geologiske institut, Richard Wilson, fortælle meget om. 

Den 2/11: Det gode ”seenager-liv”

v/Gunhild Weisbjerg, foredragsholder og psykoterapeut

Har du hørt om begrebet ”seenager”? Måske du selv er en af dem. Men hvad ligger der egentlig i begrebet? Nutidens og fremtidens ældre har en helt anden indstilling til livet end tidligere generationer af ældre, mener psykoterapeut Gunhild Weisbjerg. Derfor er hun meget optaget af udtrykket seenager, og hvordan seenagers liv i dag er indrettet. Der vil med garanti blive nikket genkendende til mange betragtninger om seenage-livet til dette foredrag.

Den 9/11: Antisemitismens genkomst

Foredrag ved dramaturg/dramatiker Ann Sofie Oxenvad

Med udgangspunkt i forarbejdet til teaterforestillingen ”Wannsee – den rene race”, vil dramatiker og dramaturg, Ann Sofie Oxenvad, lægge op til fælles undren og undersøgelse af baggrunden for den genkomst af antisemitisme, som vi ser i mange nationalstater i Europa i dag. Antisemitisme synes at være det første og tydeligste tegn på en civilisation i krise. Ved at lægge antisemitismen under lup kan vi følge den udvikling, der fører fra frygt, til had og udstødelse, og derfra til morderisk vold. 

Den 16/11: Højbjergsagen

v/journalist Peer Kaae, forfatter til flere bøger om store kriminalsager

I dette foredrag vil journalist og forfatter til flere bøger om kriminalsager, Peter Kaae, fremlægge nye og gamle teorier om Danmarkshistoriens største kriminalsag – drabet på Marie Lock-Hansen. Hvad skete der i Højbjerg den 10. november 1967? Hvem var gerningsmanden og hvorfor skulle Marie dø? Med støtte i politiets akter fra sagen portrætterer Peter Kaae ægteparret på Hestehavevej, deres upåfaldende tilværelse – og alle hemmelighederne bag den småborgerlige facade.

Den 23/11: EU med fremtiden bag sig?

v/Anne Haubek, journalist og redaktør på DR P1’s ugentlige Europa-magasin

Temaerne for dette foredrag vil være EU, flygtningestrømme og kriser med Storbritannien på den ene side og Frankrig og Tyskland på den anden side. Flygtninge- og migrantstrømmene i 2015 udløste den alvorligste krise i fællesskabets historie. Drømmen om en stadig tættere union bliver efter denne vedvarende krise næppe nogensinde en realitet. Hvad er der så tilbage? Og er der i hele taget nogen fremtid for fællesskabet? Journalist Anne Haubek vil gøre dig klogere på situationen.

Den 30/11: Berlin - brændpunkt i den kolde krig

v/Christian Friis, cand.mag. i Idéhistorie og rejseleder

Sammen med cand.mag. i idéhistorie, Christian Friis, ser vi nærmere på Berlins historie og især på forholdene i Østberlin og livet med muren. Berlins ydmyge begyndelse, til hastigt voksende moderne storby i 1800-tallet, gennem 1. Verdenskrig og 1920’ernes hedonisme til Det Tredje Rige, fra byens og Tysklands deling til Berlinmuren, murens fald og endelig genforeningen af Øst- og Vesttyskland. 

Den 7/12: Mit liv med radio og TV

v/Jørgen de Mylius, journalist, radio- og TV-vært, forfatter

Jørgen de Mylius vil fortælle os om sin mere end 40 år lange karriere indenfor popmusikkens verden. Fra 1960’ernes Top 20 i radioen til Melodi Grand Prix i TV med start i 1978, og store TV-serier som Eldorado og Superchancen. Udover sit arbejde som vært på tv og radio har han også skrevet biografier om bl.a. Elvis Presley, Cliff Richard og om Det Danske Melodi Grand Prix. Kom med til et brag af en juleafslutning med en af Danmarks helt store DJs.
Bemærk: Juleafslutningen afholdes på Dokk1, Store Sal

Gæster ved foredragene
Pris for deltagelse er 75 kr. pr. foredrag. Gæster kan deltage ved foredrag, der afholdes på Dokk1. Ved øvrige foredrag skal der forhøres ved Birthe Meldgaard.
Tilmeldning af gæster skal ske i receptionen hos FOF Aarhus i Fredensgade 36 i god tid før foredraget. Oplys venligst holdnr.: 266993.

Fælles fredage er en del af Kulturhøjskolen