Historie og arkitektur

HISTORIE OG ARKITEKTUR

Ved cand.mag. Steen Ivan Hansen

Kongehusets historie

Kongehusets historie er også Danmarks historie. Vi vil beskæftige os med kongerne og dronningerne fra vikingetid til nu, og sætte dem ind i den historiske, samfundsmæssige sammenhæng fra valgkongedømme, over enevælden og til nutidens indskrænkede monarki.

Vi vil tegne billedet af de mest spændende konger, f.eks. Valdemar Atterdag, der samlede landet igen efter Holstenervældet. Dronning Margrethe må på ingen måde forbigås – hun er måske den dygtigste regent, Danmark nogensinde har haft. For Christian IV’s vedkommende vil vi både se på ham som person, som politiker og som bygherre.

Vi vil også tegne et portræt af Frederik VII som den konge, der afgav den enevældige magt, og som havde et ret turbulent liv med Grevinde Danner som sin faste klippe. Også Christian IX og Louise vil blive taget under behandling, og vi vil følge deres børns vej til Europas store troner – på samme tid som Christian IX har svært ved at acceptere folkestyrets betingelser og lader Estrup regere imod folketingets flertal.

Der vil også blive sat fokus på en række af dronningerne og andre af de kvinder, som har haft betydning i kongehuset og i Danmark, bl.a. dronning Juliane Marie, Anna Sophie Reventlow, samt Kirsten Munk og Leonora Christine.

Der vil blive arrangeret en tur til Kongernes Jelling. 

Mandage kl. 9.30-13.30.
Hold nr.: 6090.

Steen Ivan Hansen er cand.mag. i Middelalderarkæologi og Historie. Steen holder foredrag over hele landet og har i mere end 30 år undervist og holdt foredrag hos FOF Aarhus i emnekredsene herregårde, slotte og kirker. Steen står desuden for kulturrejser i ind- og udland.

 

Historie og arkitektur er en del af Kulturhøjskolen