Historie og arkitektur

Billede af historielinjen på kulturhøjskolen

HISTORIE OG ARKITEKTUR

Ved cand.mag. i historie og middelalderarkæologi Steen Ivan Hansen

Dagligliv i Danmark

Historieskrivningen er ikke blot fortællingen om konger og kendte – noget af det mest spændende og tankevækkende er faktisk historien om almindelige menneskers liv. Om leveforholdene i Danmark gennem tiderne: Hvordan boede vi, hvad spiste man, hvordan gik man klædt, hvad underholdt man sig med – og ikke mindst, hvilke erhverv folk havde tidligere.

Vi vil beskæftige os med de tidlige historiske samfund fra jernalder og vikingetid, beskrive det middelalderlige samfund som vi kender det fra skriftlige kilder og arkæologiske fund. Nok var middelalderen ikke så mørk som nogen har villet gøre den til, men der var ikke langt fra normalen til misvækst og nød, og dette blev ikke bedre i den følgende tidsperiode, renæssancen, hvor krigene satte deres uhyggelige præg på hverdagen.

I enevældens tid var forskellen stor mellem samfundets top og bund, men landsbyens fællesskab udgjorde nok et trygt bolværk for de fleste. Når vi kommer op i 1800-tallet ændredes leveforholdene for de fleste radikalt, og vi kan beskrive hverdagens liv som værende i konstant forandring – i et stadig hurtigere tempo helt op til vor tid. Ja, i dag ændres forholdene så hurtigt, at vi blot behøver at gå 30-40 år tilbage for at tale om ”de gode gamle dage”.

At beskæftige sig med dagligliv er at snakke om hverdagen, og hverdage er der flest af…

Mandage kl. 9.30-13.30.
Hold nr.: 6090.

Steen Ivan Hansen er cand.mag. i Middelalderarkæologi og Historie. Steen holder foredrag over hele landet og har i mere end 30 år undervist og holdt foredrag hos FOF Aarhus i emnekredsene herregårde, slotte og kirker. Steen står desuden for kulturrejser i ind- og udland.

 

Historie og arkitektur er en del af Kulturhøjskolen