Cuba - Caribiens perle

 

Et revolutionerende foredrag: Cuba – Caribiens perle

Af FOF-anmelder Thor Friborg Witt, studerende ved Historie og Nordisk sprog og litteratur, Aarhus Universitet.

Fest og farver, cubanske cigarer, eksotiske landskaber, gamle biler og revolution. Det er generelt set disse elementer, den almene dansker forbinder med Cuba. Det var med stor sandsynlighed også det, de fremmødte til torsdagens foredrag om Cuba havde forventet at lære mere om. Hvis dette var tilfældet, så var der i hvert fald ingen, der gik skuffet hjem.

Foredragsholderen, den veloplagte Rasmus Krath, var klar med sin to timer lange Cuba-præsentation. Foredraget startede ud med en kort introduktion af Rasmus selv. Han var selvproklameret eventyrer. Udgangspunktet i foredraget var også Rasmus’ egen rejse rundt i Cuba, der var proppet med humoristiske anekdoter. Denne fortælling var sammenflettet med Cubas spændende historie samt informationer om selve landet. Overgangene mellem foredragets tre dele var meget flydende. Et eksempel på dette var da han fortalte om de fæle historier om torturofrene i Guantánamo-lejren, der blev afløst af en personlig anekdote, hvor Rasmus på humoristisk vis fortalte om sit eget forsøg på at komme tæt på selvsamme lejr. Forsøget blev dog ikke en succes, da Rasmus selvfølgelig blev stoppet af militærfolk.

De personlige anekdoter åbnede op for humoren i foredraget. Anekdoterne var også et bærende element i formidlingen af foredragets hovedformål, som var beretningen om det cubanske folk og deres livsstil. Til dette tog Rasmus udgangspunkt i sine egne oplevelser med de cubanske venner, han havde fået på sin tur. Disse venner havde blandt andet inviteret ham til en 15-års fødselsdag, og endda skaffet ham billet til et karneval i Havana. Gerninger der, ifølge Rasmus, gjorde dem fuldt fortjent til at blive beskrevet som et yderst gæstfrit og åbent folk. Et folk, der på trods af, at de lever i en diktaturstat, aldrig har mistet deres revolutionære ånd. Oplevelserne med de lokale resulterede også i beskrivelser af forstadskvarterer og lokale hjem, som var en interessant tilføjelse til fremstillingen af Cuba.

Efter endt foredrag kunne publikum se tilbage på et velformidlet og informationsrigt foredrag, der blev eksekveret på fornemmeste vis ved en blanding af originale billeder, historisk formidling, lydeffekter og musik. Et anderledes og dynamisk, ja nærmest revolutionerende, foredrag, der bedst kan sammenlignes med rejseprogram fra fjernsynet, bare live. En følelse bliver man i hvert fald efterladt med, nemlig en lyst til at tage til Cuba – enten for at gøre eventyren Rasmus Kraths’ rejse kunsten efter eller også for selv at udforske Cuba på egen hånd, som sin egen eventyrer.

Foredrag: Cuba – Caribiens perle
Tid: Torsdag d. 11. oktober 2018 kl. 19.00
Sted: DOKK1, Lille Sal
Arrangør: FOF Aarhus

 

Se foredragskalenderen for alle vores aktuelle foredrag.