De livsmodige

Billede af de livsmodige: Hanne-Vibeke Holst, Anne Linnet, Christine Antorini og Ritt Bjerregaard

De livsmodige

Af FOF-anmelder Anne-Kirstine Vad Knudsen, studerende på Nordisk Sprog og Litteratur, Aarhus Universitet

Kvindeliv, kærlighed og kunsten at leve til det allersidste suk. Med disse ord blev samtalen mellem fem livsmodige kvinder indledt i et stort auditorium på VIA Campus C.
Hanne-Vibeke Holst, Anne Linnet, Christine Antorini og Ritt Bjerregaard var på plads i en livsmodig og åbenhjertig samtale med journalist Gitte Løkkegaard. De fleste baghoveder blandt tilskuerne havde en grålig nuance, og jeg havde, med mine 26 år, en fornemmelse af at være blevet lukket ind i en hemmelig samtale – som en lille flue på væggen.

Livsmodig er det modsatte af mismodig
Samtalen mellem de fem kvinder var livlig og præget af en ærlig sårbarhed. Det er tydeligt, at de kender hinanden og er vant til at tale sammen – med alt hvad dertil hører af afbrydelser, kærligt drilleri og skulderklap. I løbet af samtalen indviede de os i deres tanker om og oplevelser med at være en kvinde på over 50. Emner som kroppens forfald, arbejdslivet, sygdom, døden og sex blev kastet frem og tilbage som en bold imellem dem – oftest med et glimt i øjet og med latterudbrud blandt publikum til følge. Det stod også klart, at samtalen – både denne aften og i bogen Livsmodig – ikke kun er til for deres egen skyld, men også har et opfordrende ærinde, der handler om at tage livsmodige valg. ’Livsmodig’ er i øvrigt et ord, som de fem kvinder selv har opfundet – og som betyder det modsatte af mismodig. 

Døråbnere og saft og kraft 
Et rørende aspekt ved samtalen var en kredsen om et ansvar, som ifølge kvinderne hører med til det at være en kvinde på over 50: At være døråbner for yngre kvinder og samtidig sige farvel til den unge kvinde inde i sig selv. Dét farvel er dog ikke et farvel til livsmodet og energien. Anne Linnet er undtagelsen, som stadig føler sig som en 25-årig, men Ritt Bjerregaard siger f.eks. gerne: ”Jeg er gammel” i et forsøg på at tage alderen til sig og give ordet ’gammel’ en ny betydning. Som Hanne-Vibeke Holst sagde: ”Vi har masser af saft og kraft!”. De fem livsmodige kvinder smittede med en lyst til at leve livsmodigt til det allersidste suk!

Foredrag: De livsmodige. Christine Antorini, Ritt Bjerregaard, Hanne-Vibeke Holst og Anne Linnet i en samtale med journalist Gitte Løkkegaard.
Tid: Onsdag d. 19. september 2018 kl. 19.00
Sted: VIA Campus C
Arrangør: FOF Aarhus

 

Se foredragskalenderen for alle vores aktuelle foredrag.