Dennis Nørmark: Pseudoarbejde

Billede af Dennis Nørmark

Dennis Nørmark råber bullshit i katedralen

Af FOF-anmelder Camilla Maria Behrendt, statskundskabsstuderende på Århus universitet

Antropolog Dennis Nørmark kan sammenlignes med den lille dreng i kejserens nye klæder, der til sidst bryder stilheden og røber det, som alle godt kunne se, men ikke turde sige højt: ”Kejseren har jo ikke noget tøj på”. På samme måde italesætter Nørmark en meget aktuel problemstilling; i virkeligheden er der mange mennesker hvis arbejde, der er fuldstændigt ligegyldigt.

"Det er sådan lidt som at råbe bullshit i katedralen; så er der enten nogen, der vender sig om og tysser på én, eller også begynder de taktfast at råbe det samme nede fra de bagerste rækker – og det var lidt det sidste, der skete med den her bog."

Sådan siger Dennis Nørmark, der er aktuel med bogen ”Pseudoarbejde – Hvordan vi fik travlt med at lave ingenting”. Han bringer et tankevækkende og anbefalelsesværdigt foredrag, hvor alle hovedpointerne er godt underbygget med empiri, men leveret på en let og humoristisk måde. 

Et fænomen der genkendes
Efter bogens udgivelse har Dennis Nørmark modtaget utallige anonyme henvendelser fra folk, som til daglig beskæftiger sig med alle mulige absurde eksempler på fuldstændigt ligegyldige arbejdsopgaver. Fænomenet er altså udbredt, men også enormt tabubelagt, da ingen har lyst til at indrømme, at deres job i virkeligheden er meningsløst i en verden, hvor det at have travlt er lig med at være vigtigt.

Hvordan har pseudoarbejdet gjort sit indtog, og hvad er det helt præcist?
For omkring 100 år siden forudså man, at teknologiens udvikling ville effektivisere og lette mange arbejdsopgaver. Man mente derfor, at i takt med udviklingen ville mennesker arbejde mindre og mindre. Arbejdstiden faldt også i takt med udviklingen, lige indtil nogen bestemte, at en arbejdsuge skulle tage mindst 37 timer.

"Pseudoarbejde er arbejde, der ikke udføres fordi nogen mangler det, men fordi nogen mangler noget at udføre."

Pseudoarbejde er altså opgaver, der stilles alene for at udfylde de mindst 37 timer, og det findes især i forbindelse med arbejdsopgaver omkring at evaluere og dokumentere.

Nørmarks løsning på problemet
Dennis Nørmark slår et slag for, at vi skal skære ned på evalueringerne og i stedet have tillid til sine kollegaer, og at når der ikke er mere arbejde, så skal man gå hjem. Desuden opfordrer han lederne i de brancher, der er hårdest ramt af pseudoarbejdet, til at tage mod til sig og italesætte problemet.

Foredrag: Pseudoarbejde v. Dennis Nørmark, antropolog og forfatter
Tid: Onsdag den 14. november 2018 kl. 19.00
Sted: Storcenter Nord
Arrangør: FOF Aarhus

Tilmeld dig til foredrag med Dennis Nørmark 5. februar. 2019

Billede af Jørgen Leth. Fotograf: Søren Solberg Starbird
ANMELDELSE - JØRGEN LETH

MINE HELTE

"Vi hørte om helte lige fra antropologen Bronislaw Malinowski, over cykelrytteren Fausto Coppi til multikunstneren Andy Warhol".
Billede af Hella Joof
ANMELDELSE - HELLA JOOF

HELLA JOOF: BAG MINE FILM

"Salen var proppet, og latter fyldte rummet mindst halvdelen af tiden..."
Billede af Christine Feldthaus
ANMELDELSE - CHRISTINE FELDTHAUS

OM MODERNE FÆLLESSKABER

"Hendes pointe er, at mennesket har et behov for at være social".