Billede fra hverdagsmad med bøf bearnaise og salater

Imponér familien med bøf bearnaise og to lækre salater

Til underviser Trine Rubaks Hverdagsmad får deltagerne tips og tricks til retter med gode råvarer, der giver sund næring og har god smag.

En torsdag i marts stod menuen på bøf bearnaise med hasselbagte kartofler samt en grønkålssalat med vinaigrette og en sprød sellerisalat med syrnet fløde.

Herunder får du opskrifterne samt en guide til at stege den perfekte bøf. Retterne er alle til 4 personer.

Stegning af bøf

Et bud på en guide til stegning af bøf:
1. Varm panden godt op, inden du lægger bøffen på. En varm pande giver den bedste stegeskorpe.
2. Krydr bøffen med masser af salt på begge sider, inden du lægger den på den varme pande – og der skal mere på, end du tror. Salt fremmer bøffens smag, men husk at vente med peber til efter stegningen.
3. Nu skal der fedtstof på panden. Du kan med fordel smelte lidt af fedtet fra bøffen, da det giver en god smag. Alternativt kan du bruge en smagsneutral olie.
4. Læg bøffen på panden, og brun den godt af på begge sider, så der dannes en stegeskorpe. Det gør du ved at stege bøffen ved høj varme i cirka ét minut på hver side.
5. Skru herefter ned for varmen, og steg bøffen i ca. tre minutter på hver side. Undervejs tilsætter du smør, krydderurter og hvidløg. Brug en ske til at øse det smeltede fedtstof over kødet, så smagen fra smør og krydderurter trænger ind i kødet og gør det saftigt.
6. Nu skulle bøffen gerne være færdig, men husk at det kommer an på bøffens tykkelse og den ønskede tilberedning. Du kan mærke på bøffen for at vurdere, hvornår bøffen er, som du gerne vil have den, men det kræver lidt træning. Du kan også bruge et stegetermometer. 52 grader giver en bøf, der er medium/rare, mens 56 grader giver en rosa/medium bøf.
7. Lad bøffen hvile på en rist i 5-6 minutter, før den serveres. Når bøffen får lov at hvile, fordeler saften sig i kødet i stedet for ud på tallerken, når du skærer den ud. Ved at lægge den på en rist bibeholdes stegeskorpen. Dette punkt er dog til diskussion blandt madkyndige folk.


Bearnaisesauce

Ingredienser:
1 dl æblecidereddike
1/2 dl hvidvin
1 skalotteløg
En håndfuld friske estragonstilke
3 æggeblommer
Salt
250 g klaret smør

Fremgangsmåde:
1. Hæld finthakket skalotteløg i en gryde med eddike, vin og estragonstilke og lad det koge ned til det halve. Løget må ikke tage farve
2. Tag gryden af blusset, og har du tid, kan du lade essensen stå og trække nogle timer. Ellers skal den bare lige køle ned. Herefter sies den og er klar til brug
3. Hæld essensen i en kold gryde og tilsæt æggeblommerne. Pisk grundigt, til massen bliver luftig. Sæt gryden over et svagt blus og varm massen langsomt op under piskning. Mærk hele tiden på gryden - den må ALDRIG blive mere en håndvarm. Tag gryden af blusset med jævne mellemrum og pisk videre. Massen skal tykne lidt under opvarmningen
4. Tilsæt det klarede smør under kraftig piskning, først en teskefuld ad gangen, derefter mere og mere. Fortsæt til den ønskede konsistens er opnået. Tag gryden af og på varmen efter behov. Smag til med salt og citronsaft undervejs. Server straks!


Hasselbagte kartofler

Ingredienser:
1 kg kartofler
75 g smør
Havsalt eller flagesalt
Evt. krydderurter

Fremgangsmåde:
1. Skræl kartoflerne
2. Skær tynde skiver halvt igennem kartoflen
3. Placer de hasselbagte kartofler i et smurt ovnfast fad
4. Pensl kartoflerne med smeltet smør og drys med havsalt
5. Bag kartoflerne ved ca. 180 gradres varme (varmluft) i ca. 60 min
6. Smør gerne kartoflerne flere gange undervejs med smør.


Grønkålssalat med sennepsvinaigrette

Ingredienser:
300 g grønkål
2 stk. æbler
2 spsk. saltede pistaciekerner
2 tsk. dijonsennep
2 spsk. hvidvinseddike
1 dl olivenolie
1 smule salt og peber

Fremgangsmåde:
1. Pisk med en gaffel dijonsennep, eddike og salt godt sammen i et glas. Hæld olien i lidt ad gangen og rør eller ryst det hele godt sammen. Det skal blive en tyk og sammenhængende dressing. Smag den til med salt og peber
2. Skyl og hak grønkålen fint og bland den med dressingen. Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i tynde både
3. Læg grønkål nederst på et fad, spred æbleskiver over og drys med pistaciekerner.


Sellerisalat med syrnet fløde


Ingredienser:
¼ liter madlavningsfløde 8%
1½ tsk. sherryeddike
½ tsk. groft salt
Friskkværnet peber
1 knoldselleri
¾ liter kogende vand
2 uskrællede pærer i både, fx conference (ca. 250 g)
2 spsk. sherryeddike
4 stilke bladselleri i tynde skiver (ca. 200 g)
½ tsk. groft salt
Friskkværnet peber
½ dl strimlede blade af bladselleri

Fremgangsmåde:
1. Bland fløde, eddike, salt og peber. Stil den tildækket i køleskabet i mindst 15 min. Smag den syrnede fløde til
2. Skræl sellerien og skær den i små tern (ca. 300 g). Hæld kogende vand over selleriternene og lad dem stå i ca. 2 min. Hæld vandet fra
3. Skær pærerne i tynde både. Vend pærerne i eddike. Skær bladselleri i tynde skiver. Anret pærerne med de 2 slags selleri og salt og peber. Pynt med bladselleriblade og hæld lidt syrnet fløde over salaten.

Velbekomme!

Bliv også inspireret på Trines madblog suitfood, hvor du finder alt fra kikærtekage til kold grød.