Foredrag og kultur

Jacob Kragelund: Barsk TV-dokumentar

Billede af Jacob Kragelund

Den dramatiske og til tider barske dokumentargenre er blevet populær blandt TV-seerne.

I foredraget stiller journalist, tilrettelægger og TV-vært Jacob Kragelund skarpt på denne genre.
Han har i sin journalistiske karriere arbejdet på populære dokumentarprogrammer og -serier som ”Forsvundne danskere”, ”Pigen der ikke ville dø”, ”Børnene med de blå mærker”, ”Moskeerne bag sløret” og senest true crime-dokumentaren ”Drabet uden lig”.

I sit tankevækkende foredrag viser Jacob Kragelund klip fra sine dokumentarprogrammer og fortæller, hvordan historierne bliver til og hvordan, han arbejder med at komme helt tæt på andre - også når livet er allersværest.

Hvordan opbygger man et tillidsforhold til sine medvirkende, mens man samtidig skal forholde sig kritisk til deres historie? Hør om de mange etiske overvejelser, når Jacob Kragelund jagter de menneskelige skæbnehistorier og laver barsk TV-dokumentar, der har stor betydning for os alle sammen.

Se kort over Via Aarhus Campus

Læs mere:

Hvordan balancerer man en historie, som Pigen der ikke ville dø, der pludselig tager en uventet drejning?

Hvordan er det at møde to dømte drabsmænd i ”Drabet uden lig”, der afsoner lange fængselsstraffe, selvom de begge hævder, at de er uskyldige?

Hvordan finder man mennesker på den anden side af jordkloden, som er efterlyst af politiet i Forsvundne Danskere? Som vært på den populære dokumentar-serie har Jacob Kragelund rejst verden rundt for at give de pårørende svar på, hvad der er sket med deres kære. Hvad får et menneske til uden varsel at forlade sin familie og sit vante liv?

Jacob Kragelund er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 2002. Samme år startede han sin journalistiske karriere hos DR – først på holdene bag programserierne ”Rapporten” og ”Rene ord for pengene”– og senere i 2003 med ”Konsum”, som han både var journalist, udvikler og TV-vært på. Rollen som både journalist og TV-vært fortsatte han med på nyhedsmagasinet ”Dagens Danmark”.

I 2006 tog Jacob Kragelund skridtet videre og blev redaktør på en række forskellige livsstilsprogammer for DR – bl.a.”Rabatten”,”Dig og mig”, ”VQ-Videnskabs-quiz” samt ”Guld og grønne skove”.

Fra 2008 arbejdede han med programmerne”DR1 Dokumentaren” og ”Forsvundne danskere”, og i 2015 startede han som både journalist og tilrettelægger på ”Dokumentarkompagniet”.

Blandt de mest populære dokumentarprogrammer af og med Jacob Kragelund kan nævnes ”Drabet uden lig”, ”Det store svinerige”, ”Børnene med de blå mærker”, ”Hvem gør min datter fortræd”, ”Moskeerne bag sløret” og naturligvis ”Pigen der ikke ville dø”. Dokumentaren om den 19-årige pige Carina, der trodsede lægernes forudsigelser og overlevede en alvorlig bilulykke, er den mest sete TV-dokumentar i nyere tid med mere end 1,4 millioner seere.