Foredrag og kultur

Rane Willerslev: På flugt i Sibirien

Billede af Direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev

Mød Rane Willerslev, direktør ved Nationalmuseet, antropolog, eventyrer og forfatter.

Rane Willerslev fortæller om sine oplevelser som pelsjæger i Sibirien og om sit idealistiske pelsprojekt, der havde til formål at gøre op med århundreders udnyttelse af de sibiriske zobeljægere. Det var planen, at jægerne skulle sælge deres skind direkte til pelsauktionen i Danmark uden om de korrupte mellemmænd.

Projektet behagede imidlertid ikke den russiske mafia, der fik udstedt en arrestordre på Rane Willerslev. Han måtte flygte ud i tajgaen, hvor jagten er et spørgsmål om liv eller død, og han overlevede kun ved et lykketræf sit langvarige eksil i et af verdens koldeste områder.

Man kan ikke sige, at Rane Willerslev har levet et anonymt og kedeligt liv. Sammen med sin tvillingebror Eske Willerslev, som er verdens førende DNA-forsker, har de udforsket Sibirien, hvor de bl.a. har ernæret sig som pelsjægere. Han har også senere forsøgt at etablere en handelsforbindelse mellem de lokale sibiriske pelsjægere og pelsauktionen i Danmark. Dette "endte som en katastrofe" for at bruge hans egne ord. For eksempel måtte Rane flygte ud i ødemarken og leve nærmest uden mad og med ned til minus 65 graders kulde, da han kom på kant med den russiske mafia.

Alle disse oplevelser og meget mere er samlet i bogen "På flugt i Sibirien", som udkom i 2009.

Rane er også medlem af Eventyrernes Klub, akkurat som sin tvillingebror Eske Willerslev, som ligeledes har holdt foredrag hos FOF Aarhus.