Foredrag og kultur

Litteratur, kultur og filosofi

Billede af Litteratur, kultur og filosofi linjen på kulturhøjskolen

Russisk litteratur, kultur og tænkning – mellem Pusjkin og Putin

Ved cand.mag. i Filosofi og Nordisk Litteratur Nick Bo Madsen

Ruslands mere og mere offensive rolle på verdensscenen (både på landjorden og i cyberspace) understreger, hvor vigtigt det er, at vi får en forståelse af dette land, der ikke baserer sig på fordomme og stereotyper.

Ét af de temaer, som vi vil fokusere på i dette forløb, og som kan være med til at gøre os klogere på Rusland, er striden mellem de vestligt-orienterede (’zapadniki’) og de slavofile, som har udspillet sig siden Peter den Stores tid. Efter at have været sat på ’stand by’ i sovjettiden, vendte denne strid tilbage med fuld kraft efter Murens fald. Det er en kamp om den russiske identitet, som også har magtpolitiske implikationer.

Men russisk litteratur, kultur og tænkning er meget mere end identitetskamp. Den russiske litteratur er STOR i mange af dette ords betydninger – berømmet for sin suveræne fortællekunst, dybe psykologiske indsigt og udprægede detaljerigdom. Dramatikken, lyrikken, filmen, musikken, billedkunsten og arkitekturen har været nyskabende og stildannende ud over alle grænser i starten af 1900-tallet ind til den sovjetiske censur sendte dens forfattere og kunstnere i enten ydre eller indre eksil.

De fleste af undervisningsgangene vil tage udgangspunkt i litteraturen eller teateret. Vi vil læse nogle af de absolutte højdepunkter i den russiske litteratur. Underviseren sætter værkerne og stykkerne ind i en større litteratur-, kultur- og idéhistorisk sammenhæng, og vi analyserer, fortolker og diskuterer i fællesskab.

Et par af undervisningsgangene vil dog også have en mere oversigtsskabende karakter og opridser de store historiske linjer.

Downloade læseplan for foråret 2019.

Onsdage kl. 9.30-13.30.
Hold nr.: 6096.

underviser nick bo madsenNick Bo Madsen er cand.mag. i Filosofi og Nordisk Litteratur. Ekstern lektor ved Medievidenskab, Aarhus Universitet.

 

Litteratur, kultur og filosofi er en del af Kulturhøjskolen