Foredrag og kultur

Musik

Billede af musik på kulturhøjskolen

Ved pianist og musikpædagog Vibeke Lundgren Nielsen

Mesterværker i højromantikken – indtil ca. 1850

Fra Wien, som havde været det absolutte centrum for den klassiske periode i musikken, spredtes dens geografiske fokus sig i 1800-tallet til forskellige steder i verden.
Irrationelle værdier sattes i højsædet. Naturen og det overnaturlige fik stor betydning, følelser blev prioriteret højere end fornuft og form.
I klassikken var den græske oldtids idealer og kunst stor inspirationskilde for musikken. I romantikken blev det ofte middelalderens fortællinger, man med begejstring lod sig inspirere af.

Med udgangspunkt i Schuberts og C.M. Von Webers tidlige romantik vil vi i denne periode beskæftige os med højromantikkens musik af bl.a. Mendelssohn, Schumann og Chopin. Fra Danmark træder Weyse og Kuhlau i front. Også gode værker af mindre kendte komponister bringes på bane.

Ved hvert foredrag gennemgås 1-2 hovedværker, hvis form og indhold belyses ud fra bl.a. historiske omstændigheder og komponistens situation.
Kendskab til noder og musikteori er ingen forudsætning. Frem for alt vil vi nyde musikken sammen.

Emnet fortsætter evt. foråret 2020 med romantikkens musik efter 1850.

Tirsdage kl. 9.30-13.30.
Hold nr.: 6091.

underviser vibeke lundgren nielsenVibeke Lundgren Nielsen er pianist og musikpædagog. Koncertvirksomhed som solist og kammermusiker. Tidligere lærer på Det Jyske Musikkonservatorium og Musikvidenskabeligt Institut ved Aarhus Universitet. Vibeke er endvidere rejseleder på FOF Aarhus' Operarejser.

 

Musik er en del af Kulturhøjskolen