Motion og sundhed

Anatomi og fysiologi 2

Tegning af musklerne på ryggen

Kurset går i dybden med kroppens opbygning og funktion

Du får et meget større indblik i, hvordan din krop fungerer, og dermed lærer du den bedre at kende. Der er balance mellem det helhedsorienterede og det naturvidenskabelige syn på den sunde krop.   Læs mere om kurset Kurset inkl. grundkurset (eller anden dokumenteret 40 timers undervisning i anatomi og fysiologi) opfylder både SKATs krav til momsfritagelse og Sundhedsstyrelsens krav til RAB-registrering (Registreret alternativ behandler).

Du lærer om:

  • Cellelære: Kroppen består af milliarder af celler. Hvad er en celle egentlig, og hvordan er den bygget op?  
  • Nyrer og urinveje: Selv om du lever godt og sundt, producerer kroppen til stadighed affaldsstoffer. Nyrerne sørger for, at vi udskiller stofferne med urinen.  
  • Fordøjelsessystemet: Hvad sker der med det æble, der blev spist i formiddags, og hvordan bliver det nedbrudt og omdannet til næring for kroppens celler?  
  • Kroppens kommunikation: Kroppen har to former for intern kommunikation. Hormonsystemet, der er signalstoffer, der via blodet føres rundt til de steder, der er relevante. Den anden måde er nervesystemet, der bl.a. består af lange nervetråde mellem hjernen og den øvrige del af kroppen. 
  • Hjertet, kredsløbet og lymfesystemet: Hjertet pumper blodet ud i kroppen gennem arterierne, det forgrenes i de helt små utætte kapillærer, hvor igennem ilt, næring mv. siver ud. Derefter tilbage gennem venerne. Undervejs ledes dele af blodet omkring en afdeling af vort immunsystem, lymfeknuderne.  
  • Luftvejene: Vi trækker hele tiden vejret. Hvorfor er det så livsnødvendigt? Alle vores celler, især hjernens celler har hele tiden brug for ilt for at kunne lave nødvendig energi til indre brug, ellers dør de. 
  • Sanseorganerne: Vor kommunikation med omverdenen foregår via sanserne. De fem sanser, og lidt om, hvad der sker i hjernen i den sammenhæng.  
  • Kønsorganerne: Et organ vi alle kender, tror vi. Her kigger vi på den indre opbygning og lidt på hormonernes funktion.  
  • Bevægeapparatet: Vi har ca. 200 knogler og ca. 600 muskler, og en masse led, hvor bevægelserne foregår.  

Lærebog: Kjeld Bruun-Jensen: Anatomi og fysiologi - på en anden måde bd. 1+2. De er udkommet i en ny udgave i forsommeren 2012 på forlaget Pons. Prisen vil være uændret. Kan købes hos FORLAGET eller hos boghandleren. 

Eksamen: Prisen for tilkøb af eksamen er kr. 800,-. Eksamen foretages af forfatter, læge og ph.d. Kjeld Bruun-Jensen.