Tirsdagsgæsten

Tirsdag den 20. marts
På rejse i Japan - landet med de ukendte highlights
Mag.art., lektor og rejseleder Line Palle Andersen

Line Palle Andersen tager os med til det travle Tokyo, til Kamakura og kejserbyen Kyoto. Vi tager en afstikker til den tidligere hovedstad Nara og besøger overvældende gravsteder i Nikko, det larmende Osaka og ikke mindst Hiroshima, som man i dag har svært ved at forestille sig lå sønderbombet i 1945. Vi ser smukke geishaer, klassiske og moderne bygninger og de fantastiske japanske haver. Line rejste første gang til Japan i 1998 og tabte sit hjerte til landet. Hun rejste tilbage for at bo og studere og skrev speciale på det prestigefyldte Gakushuin Universitet i Tokyo. I dag underviser hun på en Professionshøjskole og er foredragsholder og rejseleder til Japan med jævne mellemrum.   

Tirsdag den 10. april
Verden som arbejdsplads
Kunstner Janne Malmros

Janne Malmros fortæller om sit arbejde som kunstner og om den research, der ligger til grund for hendes værker. Vi hører om personer, hun har mødt og samarbejdet med, hvilket fører os til Kabul, Antwerpen, Hong Kong, London, Athen, Bulgarien, Rom m.m. Jannes værker er præget af interesse for botanik, entomologi, geometriske mønstre, og hun er repræsenteret i adskillige samlinger i ind- og udland, f.eks. på Victoria & Albert Museum, The Franks-Suss Collection og The Henry Moore Institute. I Danmark har hun senest haft soloudstillinger på Hirschsprungske Samling og i Anchers Hus i Skagen.     

Tirsdag den 24. april
De Danske Varulve
Kriminalassistent Erland Leth Pedersen

En dag i 2012 gør den garvede kriminalassistent et usædvanligt fund på Politigården i København. I et støvet loftsrum, hvor ingen tilsyneladende har været siden slutningen af 1940'erne finder han en pakke, hvis indhold bringer ham helt tæt på et sjældent belyst hjørne af Anden Verdenskrig - historien om de danske varulve. Kriminalassistentens fund bringer ham på sporet af en gruppe landsforrædere, der i 1944-45 forsøgte at give den såkaldte varulvebevægelse fodfæste i Danmark. Varulvene opstod som idé i ledende nazistiske kredse i Tyskland og var i praksis undergrundsgrupper, der skulle arbejde bag fjendens linier og fortsætte kampen for nazismen, selv efter et evt. tysk nederlag. Erland Leth Pedersen fortæller om sit fund og sin usædvanlige efterforskning.     

Tirsdag den 8. maj
Et Grønland i forandring
Havbiolog, ekspeditionsleder, journalist Cecilia Vanman

Cecilia Vanman tager os med på en fascinerende rejse i Grønland, og gennem hendes arbejde og smukke fotos, bliver vi klogere på, hvad Grønland er for en størrelse. Vi følger isbjergenes liv fra den mægtige indlandsis til isbræer og det åbne hav, og vi møder vildt dyreliv, umådelig stor natur og besøger små bygder gemt i fjorde og bag bjerge. Vi hører om udfordringerne ved global opvarmning, trækker tråde til historiske ekspeditioner, og vi rejser med på hundeslæde hos Sirius Patruljen Nordøstgrønland. Cecilia Vanman er den første danske kvinde, der er optaget som medlem i The Explorers Club (en af de mest prestigefyldte klubber for videnskabsfolk og eventyrere).     

Tirsdag den 15. maj
Tranquebar - det danske handelseventyr i Indien
Cand.mag., rejseleder Camilla Kornerup

Kong Christian den 4. var en visionær og ambitiøs mand. Han ville have del i den omfattende handel med Østen og datidens eftertragtede varer: kanel, kardemomme og peber. Derfor sendte han i 1618 en ekspedition ud på en længere rejse til det fjerne Ostindien. Ekspeditionen blev ledet af den kun 23-årige admiral Ove Gjedde, der blev udstyret med en flåde og fik til opgave at grundlægge en handelsstation, som skulle danne centrum for handelen. I Tranquebar lod Gjedde fæstningen Dansborg opføre og oprettede en handelsstation, og det danske handelseventyr varede til 1845, hvor vi solgte vores rettigheder til England. Vi tager med på en rejse i ord og billeder til Tranquebar, og vi skal høre om handlen med krydderier, om det kulturmøde der opstod mellem danskere og indere på baggrund af Gjeddes rejse - og om dagligdagen i den lille by i dag.