Kultur- og kirketure 2018

Kirker, foredrag, museumsbesøg og bustur

Tilrettelæggelse og turleder: Annette Witzel.  

Fredag den 29. september 2017 kl. 10.00
St. Alban’s Church – den engelske kirke


Fredag den 27. oktober 2017 kl. 11.00  bemærk mødetidspunktet!
Sct. Mariæ kirke og Karmeliterklosteret


Fredag den 24. november 2017 kl. 10.00
Lyngby kirkeFredag den 26. januar 2018 kl. 10.00
Pibekraver, fløjlsmaver – reformationens betydning - om præstekjolen/ornatet og messeklæderne før og efter reformationen og om fremstillingen og brugen af dem.
Foredrag ved tekstilkunstner og forfatter Vibeke Lindhardt.

Foredraget tager udgangspunkt i alterbilledet fra Torslunde fra 1561, som viser idealet af hvordan messeklæder blev brugt til en luthersk evangelisk gudstjeneste. Men også hvordan præstekjole og messeklæder anvendes i dag. Præstekjolen – også kaldet ornatet, har i Danmark stort set været uforandret siden reformationen. På Martin Luthers tid var den en borgerdragt, der skulle understrege at præsten ikke skilte sig ud, men tilhørte borgerstanden. Idag bæres den lange sorte kjole for at skjule privatpersonen og tydeliggøre præsten, gudstjenesten og embedet. Vibeke Lindhardt vil fortælle om messeklæderne: albaen, messehaglerne og bispekåberne, om historien, om farverne, symbolerne og deres betydning og om fremstillingen af de prægtige liturgiske klæder. Hvad mente Luther om brugen af messeklæder? Hvorfor er kjolen sort og hvorfra stammer kraven? Hvorfra stammer den hvide messeskjorte? Hvilken betydning for liturgien har messeklæder og bispekåbe, og hvorfor skifter messehaglerne farve i løbet af kirkeåret? På baggrund af Vibeke Lindhardts praktiske erfaring med udførelse af kirketekstiler samt bogen om de danske bispekåber, fortæller hun levende om præstens dragt og kirkens tekstiler og om udførelsen af dem.
Mødested: Kulturhuset ”Kilden”, Nygårds Plads 31, 2605 Brøndby (5 minutters gang fra Brøndbyøster Station)

Fredag den 9. marts 2017 kl. 10.00
Dansk Jødisk museum i København – en omvisning

Kom og få indblik i 400 års dansk-jødisk historie og hør tankerne bag museets spektakulære arkitektur. Ideen bag Dansk Jødisk Museums udformning kommer fra det jødiske ord Mitzvah, som betyder bud, forpligtelse eller god gerning. Det er den amerikanske arkitekt Daniel Liebeskind, kendt for det jødiske museum i Berlin, der har tegnet museets interiør. Skæve vinkler og en mosaik af overraskende flader og fremspring møder èn, når man bevæger sig ind på museet. Liebeskind har ladet sig inspirere af begrebet Mitzvah, fordi den jødiske historie i Danmark blandt andet handler om de gode gerninger, der reddede de fleste danske jøder fra Holocaust under 2. verdenskrig. Museet virker for sikringen af den jødiske kulturarv gennem indsamling, forskning, bevaring og formidling. Vær med på en omvisning i den spændende og unikke udstilling.
Mødested: Proviantpassagen 6, 1218 Kbhvn.    

Fredag den 20. april 2017 kl. 10.00
Forårstur til Brumleby – en kulturhistorisk perle v. Inge Panduro, etnolog cand. mag.

Lægeforeningens boliger på Østerbro, bedre kendt som Brumleby, blev opført som en mønsterbydel efter den frygtelige koleraepedemi i 1853, hvor knap 5000 københavnere døde. Nu kom der øget fokus på ”Sunde og billige Boliger for de ubemidlede Klasser”. Efter en omtumlet tilværelse i 1970’erne er boligbebyggelsen ikke længere truet af nedrivning, men både fredet, renoveret og med i kulturkanon under arkitektur! Undervejs på turen skal vi høre Brumlebys historie; om arkitekten og tankerne bag, om livet for den lille dreng, som senere blev til den kendte forfatter Martin Andersen Nexø, om Brumleby nu – og vi skal besøge Brumleby Museum, som bl.a. rummer butikken til en af Damarks ældste brugsforeninger.
Mødested: Hovedindgangen til Brumleby, Østerbrogade.  

Fredag den 25. maj kl.9.00
Bustur til Selsø Slot, Selsø kirke, Skibby kirke og dejlig frokost.

Selsø slot ligger midt i et kuperet sølandskab, hvis skønhed næppe har sin lige i Hornsherred. At Selsø oprindelig har ligget på en ø, fornemmes, når man nærmer sig slottet. Vi vandrer op ad den smukke allé til Selsø slot, hvor vi skal høre om slottets historie, om menneskene der boede der, om dem der arbejdede der og om hvordan livet formede sig i 1700-1800 tallet. Den nuværende hovedbygning er opført i 1576 af adelsmanden Jakob Ulfeldt d.æ.  I 1801- 29 boede Agathe Johanne Scheel Plessen på Selsø og i hendes tid blev huset omdekoreret i empirestil med perlegrå paneler og fine franske, trykte tapeter. Fra Agathe døde i 1829 stod huset tomt indtil 1972. I den mellemliggende tid  blev det tømt for møbler og det blev brugt til opbevaring af foder, korn, udrugning af fasaner o.m.a. I 1972 forpagtede ægteparret Bernhard Linder og Grete Gunnar Nielsen den forfaldne hovedbygning og med hjælp fra frivillige og Nationalmuseets bevaringsafdeling restaurerede de nænsomt bygningen, så den i dag fremstår som et smukt og attraktivt herregårdsmuseum. Endog køkkenet i kælderen er bevaret og præsenteres som Danmarks ældste herregårdskøkken med åbent ildsted. På turen besøger vi to 1100-tals kirker: Skibby og Selsø. Skibby kirke kan fremvise et romansk kalkmaleri, formentlig Danmarks ældste. Selsø kirke var oprindelig en rundkirke, hvilket kan ses inde i kirken. Endvidere kan kirken byde på en nutidig gyserhistorie om forgiftning! Kirken ligger ud til et stort dejligt fuglereservat (tag gerne din kikkert med) og husk travesko. Vi spiser frokost på en hyggelig kro.
Mødested: ved Brøndbyøster  Station, Nygårds Plads siden.  

Grundet besøgenes særlige karakter forbeholdes ret til ændringer!