Busture

Andelslandsbyen Nyvang

Andelslandsbyen Nyvang - på tidsrejse til en lyslevende fortid

Lørdag den 2. juni    
                                                                                        
På denne endagstur skal vi tilbage i historien, når vi besøger Andelslandsbyen Nyvang for at snuse til livet og hverdagen i midten af 1900-tallet. Andelstanken opstod i England, hvor nogle arbejdere i 1844 gik sammen om at danne en brugsforening, og herfra bredte idéen sig til Danmark, hvor den første brugsforening blev oprettet i 1866 i Thisted. Formen, hvor flere gik sammen om at oprette et indkøbs- eller et produktionsfællesskab, passede godt til danske forhold, hvor der ikke var mange, der selv havde overskud eller penge nok til at oprette virksomheder.
Alene fra 1880 til 1900 blev der oprettet mere end 3000 andelsforeninger rundt om i Danmark, så stort set hver landsby havde sin andelsbaserede brugsforening og sit mejeri, elselskab og slagteri.                                                                                                    

Vi indleder besøget med en guidet rundtur i hestevogn. Undervejs gør vi stop forskellige steder, og guiden fortæller om hverdagen og arbejdslivet i andelslandsbyen, hvor der overalt er aktiviteter i gang. I Andelsmejeriet er mejeristerne i færd med at lave smør og rygeost, som kan købes i Brugsforeningen. Mejerierne  var en af hjørnestenene i andelsbevægelsen. Alle bønder kunne være med, fordi hver bonde havde en stemme - uafhængigt af besætningens størrelse, da man stemte efter hoveder og ikke høveder. Brugsen ser ud som i 1940'erne, og her sælges alt fra klipfisk til legetøj.

Kasseapparatet er fra købmandsforretningen i Søndersted og er købt i 1925 for den dengang enorme sum af 5.835 kr. De forskellige skuffer har hver sin klang, så chefen fra baglokalet kan høre, hvem der betjener kassen.
Hos slagteren kan man købe medisterpølse, hjemmerøget hamburgerryg, pølser og lækre, varme frikadeller. Hovedhuset var en stor proprietærgård på 355 hektar, og selv om det ikke var en  herregård, ville man gerne have den til at fremstå herskabelig.
Den elegante bygning med og den store allé, der fører op til gården, skulle understrege, at der her var tale om en stor og fin gård. I skovhuset er der gang i husfliden, og der væves, kniples og drejes snurretoppe i træ.
I systuen kan man kigge på tidens trikotage og tale med sypigen Oda Pedersen, og hos skrædderen kan man købe forklæder, tørklæder, bøjler, nålepuder og sutsko - eller prøve tidens hattemode.
På husmandsstedet står kaffe med Richs på kanden, og i køkkenets brændekomfur knitrer ilden lystigt, mens vand fra gårdspladsens vandpost langsomt varmes op i gryden.
I spisekammeret står henkogte æg og syltede sager fra fordums tider.
Stadsstuen oplyses af skæret fra petroleumslampen, og soveværelset prydes af smukke broderede pudevår, gamle olmerdugsdyner og en zinkvarmedunk til kolde fødder.
Den store lade, som blev brugt til opbevaring og behandling af korn, er hjemsted for Nyvangs traktorlaug, og i laden kan man også finde Damptromleklubben, der jævnligt kører med deres Vølund Junior damptromle. På savværket er langtømmertromlen i brug fra tid til anden, og der er ild i essen og klingende lyd fra jernet hos smeden, når han svinger sin grove hammer og fortæller om sit håndværk og overtroen, der i gamle dage fulgte en smed i tykt og tyndt.
Når man står i radiobutikken med det tidstypiske tapet og linoleumsgulv, træder man direkte ind i 1930’erne og 40’erne, og musikken fra de gamle lakplader strømmer ud af butikken.
Landbetjenten patruljerer til fods eller på cykel, når han skal klare de forefaldende politiopgaver, og alt noteres i en håndskreven døgnrapport. Udover landpolitistationen rummer landsbyen også en kirke, et forsamlingshus  og en skole.
Efter rundturen stiger vi af hestevognen for at besøge traktørstedet Madam Blå, hvor vi vil få serveret smørrebrød.
Efter at have nydt frokosten er man velkommen til at drysse rundt på egen hånd og se flere af landsbyens herlighed, før vi mødes ved bussen igen kl. 16.00.

Mødested: Ud for Brøndbyøster Station v/Nygårds Plads Afgang derfra kl. 8.40.
Forventet hjemkomst samme sted ca. kl. 17.30