Skip to content
To unge laver pasta på kurset Food Maker i FOF Aarhus.

Food Maker - madglæde for unge

Ung madglæde med Food Maker i Aarhus

Food Maker samler unge (på ca. 16-28 år) omkring madlavning, fællesskab og madglæde. Hos Food Maker er der plads til alle, der har lyst til at kreere et måltid sammen med andre unge – uanset om man er helt nybegynder eller mere erfaren inden for madlavning. 

Hver anden tirsdag aften mødes vi og laver sammen mad i en åben og uforpligtende madklub. Aftenens tema varierer fra uge til uge, hvor madkreativiteten og nysgerrigheden får frit løb. Vi har tidligere lavet sushi, buddha bowls, friske forårsruller, gnocchi og mange andre lækre ting.

Kom som du er - og mød andre madglade unge i Aarhus, om du er ny i byen, lige flyttet hjemmefra, studerende eller noget helt fjerde. 

Vi glæder os til at se dig til masser af madlavning, hygge og madglæde!

English-speaker? Internationals are more than welcome as well - even if you do not know a single word of Danish.

  • Om projektet

    Food Maker startede i 2015 som et udviklingsprojekt, hvor fokus var på at forbedre unges måltidsvaner gennem madglæde og fællesskab. I 2018 udviklede formålet sig til at fremme unges sundhed og trivsel, og selvom at projektet i 2021 blev afsluttet, så lever Food Maker videre – nemlig i FOF Aarhus.

    Food Maker skaber madglæde for unge mellem 16 og 28 år til fælles madlavning, som vi mødes om hver tirsdag. Til Food Maker handler det om gode (mad)oplevelser og om at skabe nye ting i køkkenet. Vi skal have fingrene i dejen!

    Projektet blev muliggjort via støtte fra Nordea-fonden og var forankret i Folkesundhed Aarhus i Aarhus Kommune. I løbet af de seks år blev intet mindre end 978 Food Maker-aktiviteter afholdt, over 26.000 unge deltog i en aktivitet, to bøger blev udgivet og 39 praktikanter bidrog til projektet.

  • For ungdomsuddannelser

    Der er mulighed for at booke en omgang Food Maker for klasser/hold på ungdomsuddannelser. En aktivitet med fokus på klassetrivsel for elever på ungdomsuddannelser og FGU. Med madlavning som omdrejningspunkt skabes relationer, fællesskaber og mere madglæde uden forventninger til kompetencer - en pause uden at skulle præstere.

    Til arrangementet får eleverne en hyggelig formiddag eller eftermiddag – alt efter hvad der passer jer – hvor I (både elever og lærer) skal i køkkenet og sammen eksperimentere med spændende råvarer, lære at lave lækre retter og spise maden i fællesskab.

    Vores dygtige og erfarne underviser stiller op med råvarer, mad-idéer og masser af inspiration i FOF Aarhus’ køkken i H. H. Seedorffs Stræde, og så skal vi sammen kaste os ud i madlavningen, få inspiration og hjælp fra hinanden – og ikke mindst få en sjov dag ud af det.

    Hvad har andre elever fået ud af det?
    ”Det betød i vores klasse, at vi kom tættere på hinanden og fik lært hinanden at kende på nogle andre punkter end i et klasselokale. I klasselokalet sidder man tit hver for sig sådan gemt bag en skærm – og måske ikke er så sociale sammen.”

    ”Da min gruppe og jeg stod i køkkenet med hinanden, så udover at kreere alt det her halløj, så stod vi også og snakkede; ”Hvordan synes du egentlig, det er at gå på vores uddannelse og hvordan og hvorledes? Hvor var du inden du kom herhen?” Og bare generelle fritidsinteresser. Så man lærte at se personen på nye punkter, udover at se dem i skolen i dagligdagen.”

    ”Når man lærer hinanden at kende uden for skolen, så føler man sig mere tryg i klassen. Man føler sig ikke dum, hvis man siger et eller andet forkert.”

    ”Det har betydet meget for vores klasse, for det er jo ikke alle, der er lige fagligt stærke. Så det betød meget, at vi fik den her mulighed, så får vi lov til at udfolde os og se, hvad er vi egentlig gode til i et køkken og hvad kan vi finde på?”

    Hvor og hvornår?
    Arrangementet med en klasse vil foregå i køkkenet på H. H. Seedorffs Stræde 7, 8000 Aarhus C.

    Det vil som udgangspunkt komme til at ligge en fredag kl. 9:15-12:30 eller kl. 13:15-16:00 – men passer disse tidspunkter ikke, så kontakt os, så finder vi ud af det.

    Lyder det som et arrangement for elever på din ungdomsuddannelse?
    Så skriv til mail@fof-aarhus.dk eller ring på tlf. 8612 2955 alle hverdage mellem kl. 10:00-14:00.

    Vi glæder os til at se jer til en dag med masser af madglæde!

  • Materialer

    Herunder finder du det materiale, Food Maker har lavet gennem tiden. God fornøjelse!

    Bøger

    Food Maker – Masser af madglæde
    Food Makers kogebog sætter madglæde og fællesskab i højsædet. Det er ikke det endelige resultat, der er det vigtigste, men derimod at madlavningen er sjov og hyggelig. Bogen er fyldt med nemme opskrifter på velkendte hverdagsfavoritter. Ved hver opskrift får du en grundopskrift, og så er det op til dig, hvordan du vil give retten et twist, så den bliver lige, som du kan lide den.

    Food Maker – En opskrift på madglæde blandt unge
    Med denne bog får du et indblik i Food Maker, uden at du som læser selv er direkte til stede. Vi forsøger at komme så tæt på, som det er muligt i ord og billeder. Selvom Food Maker ikke kan redde verdenen, vil vi gerne vise dig, at kan projektet inddrage, tiltrække og samskabe med unge og derigennem være med til at skabe gode fællesskaber, medborgerskab og større madglæde.

    Materialer til den gode aktivitet

    Food Maker drejebog – Vi leger med mad
    Drejebogens beskrivelse er lavet til dig, der gerne vil have inspiration til at afholde madaktiviteter. I drejebogen findes en beskrivelse af facilitatorrollen, konkrete tips til afvikling samt en vejledning i, hvordan aktiviteten forløber i praksis

    Food Maker – Facilitator
    Vi har samlet vores erfaringer i fem greb til facilitatorens arbejde med at skabe en god aktivitet: 1. Begejstring, 2. De gode spørgsmål, 3. Mød folk i øjenhøjde, 4. Det store overblik og 5. Hold fingrene væk. Grebene bruger vi selv til Food Makers aktiviteter.

    Food Maker – Værktøjskasse
    Her kan du læse en vejledning til en række icebreaker-, tjek ind- og benspænds-øvelser, der kan bruges til madaktiviteter og andre aktiviteter, hvor der er fokus på fællesskab.

    Maker-model og måltidsguide

    Food Maker – Maker-model
    Maker-modellen er til dig, der gerne vil lade dig inspirere af maker-kulturen og erfaringer fra arbejdet med den. Maker-modellen er udviklet på baggrund af elementer fra maker-kulturen samt praksiserfaringer fra Food Maker projektet (2015-2021).

    Food Maker – Måltidsguide
    Måltidsguiden er et værktøj, der er lavet for at vise og forklare, hvordan de fem grundsmage påvirker hinanden. I madlavningsprocessen er grundsmagene vigtige, men ved Food Maker aktiviteter er det næsten endnu vigtigere, at der bliver hygget undervejs, når der laves mad. Derfor har vi tilføjet madglæde til guiden. Måltidsguiden kan være en stor hjælp, og derfor er det vores klare anbefaling, at måltidsguiden printes ud, så den bliver tilgængelig der, hvor der laves mad.

  • Kontakt

    Har du spørgsmål til Food Maker, så skriv til os på mail@fof-aarhus.dk eller ring på tlf. 8612 2955 alle hverdage mellem kl. 10:00-14:00.

blomkålssuppe, opskrift, fof aarhus

fof inspiration - opskrifter

Sulten efter mere?

Få masser af inspiration til at give dig i kast med nye, spændende og lækre retter!