Foredrag og Debatarrangementer

FOFs kulturdage

FOFs KULTURDAGE er et tilbud for alle interesserede, der gerne vil opleve inspirerende og oplysende dage i et hyggeligt fællesskab. 

Dagene starter kl. 09.30 med velkomst og formiddagskaffe før det første foredrag. Kl. 12 serveres frokost og kl. 13 følger dagens andet foredrag, inden der - efter eftermiddagskaffen - sluttes af kl. 15.00.

Alle kan deltage - eneste krav er nysgerrighed og interesse. Man tilmelder sig og betaler samlet for begge dage.

Onsdag 10. oktober er foredragsholderne Jan Larsen og Erik Lindsø.

I dagens første foredrag skal vi høre udenrigskorrespondent Jan Larsen  med foredraget: "Kineserne kommer...!?" 
Kina er blevet en supermagt, der blander sig overalt i verden. Men hjemme i Kina er økonomien gået ned i gear; de forventede politiske reformer er ikke kommet og menneskerettighederne er blevet forværret. I 13 år har Jan Larsen fulgt Kina på nærmeste hold, heraf seks år bosat i Beijing som TV Avisens korrespondent. Med en blanding af personlige oplevelser, indsigt og TV-klip fortæller han om kinesernes hverdag. Følgerne af den ubarmhjertige 1-barns politik, livet på "verdens fabrik"; korruptionen og hvordan de klarer den grufulde forurening. Forandringerne går lynhurtigt i Kina. Meget til det bedre, men ikke alt. Vi kommer rundt om de altid aktuelle spørgsmål om undertrykkelse, social kontrol, boligbobler og gældsbyrder. Og ser også på hvordan Kommunistpartiets stærke leder, Xi Jinping, har sat sig totalt på magten som topleder på livstid er igang med at udbrede Kinas magt. I realiteten er vi og hele verden blevet så afhængige af Kina, at man må spørge: hvor ender det?

Efter frokost vil forfatter, højskolemand og kulturjournalist Erik Lindsø fortælle om kunsten at fortælle livet. Storm P. blev en gang spurgt af en ven, da han stod og malede et portræt, om han ikke kunne tegne billeder, så de lignede. ”Jo”, svarede Storm P., ”det kan jeg godt, men det nænner jeg ikke”. 
Sådan er det med historier: De vil os det godt. En historie er aldrig så slem som virkeligheden. Det er menneskets særegne opfindelse at lave historier og fortælle historier. En historie bærer verdens formildelse i sig. En historie er trøstende. I fortællinger og historier finder tilværelsen form, og når noget finder form, mister det kaotiske sin trussel. 
Der er i disse år en eksplosiv interesse for erindringer og biografier. Det er vigtigt, at vi får vores personlige historie med os. Vi læser om andres liv for heri at spejle vores eget. Historier knytter sammen og skaber forbindelser. 
Foredraget giver eksempler på livsfortællinger krydret med muntre historier fra hverdagslivet i Danmark.

Onsdag 7. november er foredragsholderne Peder Olesgaard og Erik Norman Svendsen. 

Vi starter dagen med læge Peder Olesgaard. ”Hvordan lever man sit liv en gang til? Det gør man ved at skrive sine erindringer. Alle følelser og tanker vender tilbage som perler på en snor. ”
Sådan siger Peder Olesgaard som har skrevet sine erindringer. Den hedder ”Plovfurelægen” og dækker over at han ud over at være praktiserende læge i 30 år også udlevede sin barndomsdrøm ved samtidig at være landmand. 
Peder Olesgaard vil fortælle om sin bog og sit liv både i Grenaa og udenfor Grenaa og før Grenaa. Der er fortællinger om ungdomslivet og livet som læge på sygehuse og som læge på redningshelikopteren og i Grønland og Færøerne - men mest i Grenaa og tilknytningen til Aarhus Universitet.
Peder tager sin guitar med så, vi kan få startet med en fællessang. Og hvis vi får tid - kan vi vel tage en til. www.olesgaard.dk


Om eftermiddagen fortæller tidligere Kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen om at være præst for Gud, Dronning og Fædreland. 
De fleste kender Erik Norman Svendsen fra de kirkelige handlinger i kongehuset, fra kronprinsparrets bryllup i 2004 til Prins Henriks bisættelse i 2018. Indtil april i år var han kongehusets præst (Kgl. konfessionarius) og har desuden været præst og provst samt biskop igennem  50 år. 

Han vil fortælle om sine mange præsteår herhjemme og ude, om glade og sørgelige stunder, og om den særlige tjeneste for kongehuset, der har indbefattet vielser, dåb, konfirmationer og bisættelse.  

Erik Norman Svendsen fungerer stadig som hjælpepræst ved Garnisons kirke i København.

Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted Underviser   Pris
182030
ons 10-10-18 09:30
Grenaa, Pavillonen
4 lekt.
Kr. 740