Foredrag og Debatarrangementer

FOFs kulturdage

FOFs KULTURDAGE er et tilbud for alle interesserede, der gerne vil opleve inspirerende og oplysende dage i et hyggeligt fællesskab. 

Dagene starter kl. 09.30 med velkomst og formiddagskaffe før det første foredrag. Kl. 12 serveres frokost og kl. 13 følger dagens andet foredrag, inden der - efter eftermiddagskaffen - sluttes af kl.15.00.

Alle kan deltage - eneste krav er nysgerrighed og interesse. Man tilmelder sig og betaler samlet for begge dage.

Onsdag 6. februar er foredragsholderne Casper Clemmensen og Mors rok v. Pia Jachobsen og Peter H. Thomsen

I dagens første foredrag skal vi høre Casper Clemmensen  fortælle om Solskinsøen Anholt Midt i det åbne Kattegat, blandt frådende bølger og mågernes skrig, ligger Danmarks mest isolerede samfund, på den lille ø Anholt. Fra hele Norden rejser folk hvert år hertil hver sommer, for at opleve øens berømte hvide sandstrande, de mange solskinstimer og de billige jomfruhummere, 
men den lille ø, midt i Kattegat gemmer også på de mest utrolige historier om Danmark. Tag med på en rejse ind i Anholts mytiske fortid og hør om vikingekonger og stolte drageflåder- om gamle 
Guder og naturmagi- om Valdemars Sejrs borg og Marsk Stigs hemmelige plan- om det drabelige slag om Anholt i 1811, hvor unge Djurslændinge måtte lade livet i ørkenens tørre sand og om 
kampen for Kattegat under den tyske besættelse. Alt sammen historier der har den smukke lille ø, Anholt som omdrejningspunkt.

Efter frokost skal det handle om Jeppe Aakjærs liv og sang når Mors rok i en musikalsk fortælling tager os med ind i digterens liv samt nyfortolker en række kendte og mindre kendte tekster. I foredraget tages publikum ved hånden. Sammen går vi ad Jeppes livsvej fra barndomshjemmet i Fly til Jenle. Undervejs gøres ophold på udvalgte steder: Hjemmet, skolen, kirken, heden, marken, højen, arresten, kasernen, fabrikken og Jenle - alt sammen smukt visualiseret på et 2x 3 m stort bagtæppe malet af kunstneren Ole Finn. 
Gennem sang og fortælling lægges nye brikker til forståelsen af digteren og menneske, Jeppe Aakjær. Samtidig trækkes tråde til vores egen tids ”liv og sang”. 

Onsdag 6. marts foredragsholderne Jesper Theilgaard og Maria Behrenthz. 

Det er gået op for de fleste, at vejret også i Danmark har ændret sig. Vejret opfører sig ikke, som det gjorde engang. Det vidner ikke mindst de talrige oversvømmelser i de senere år om. Det så vi i voldsom grad den 2. juli 2011, hvor store dele af Københavns centrum lå under vand, men varsel om skybrud er nu nærmest blevet hverdag i sommerhalvåret.Fra udlandet ser vi tørke, oversvømmelser og en natur under pres, hvor spørgsmålet om eksempelvis havets evne til at brødføde fisk og pattedyr ikke nødvendigvis besvares med et “ja”.

FN’s klimapanel IPCC udgav i 2013 sin 5. rapport med den hidtil stærkeste samling af indicier på at en klimaændring er i gang og at mennesket er den direkte årsag med afbrænding af fossile brændsler som kul, olie og gas. CO2 indholdet i atmosfæren har ikke de seneste 400.000 år været højere og det bør overalt give anledning til bekymring. Vi burde have et niveau på 280ppm, men det ligger på 410ppm - 
altså en stigning på omkring 45 %. Men hvad er det, der ligger bag disse forandringer vi ser, og ikke mindst hvad er risikoen for fremtiden - for vores børn og børnebørn? Hvad sker der med vejret både her i Danmark og i udlandet? Spørgsmålene er mange, og Jesper Theilgaard vil give svar på de fleste.
Foredraget giver derfor et letforståeligt indblik i den komplicerede debat om klimaets tilstand - men også give en fortælling om de muligheder, forandringerne giver.

Jesper Theilgaard kommer også ind på det succesfulde klimamøde i Paris i november 2015, hvor verden samlede sig i kampen mod de risici, som den globale opvarmning giver. Men Paris-aftalen er ikke god nok til at løse problemet, så hvad gør verden for at forbedre den?

Om eftermiddagen fortæller sognepræst Maria Behrenthz "Når vi ved så meget, hvorfor bliver vi så ikke klogere?”Vi mennesker lever i den mest oplyste tidsalder nogensinde, og alligevel viser vore liv og levevis, at vi måske ikke er blevet klogere. Tværtimod kan det se ud som om vi flytter os længere og længere væk fra det liv, vi længes efter ……håber på…….drømmer om. Måske netop derfor er vi vilde med at se “Bonderøven” på tv, imens vi drømmer os hen til et liv, hvor der er tid og mulighed for eftertanke. Hvorfor vælger vi, efter min mening, igen og igen; at livet er noget, der sker mens vi har travlt med noget andet?

Gennem mit liv og mit embede som sognepræst, oplever jeg gang på gang, at vi mennesker skal helt ud på afgrundens rand, og over kanten, inden vi stiller os selv spørgsmålet om livet, og dets mening! Og da er svarene på de spørgsmål ofte meget anderledes end da “afgrunden” var for andre eller noget man hørte om på TV.

Jeg vil gennem mine tanker om tro, eksistens og mening, sammen med jer denne eftermiddag, stoppe op og spørge: Hvad er mon meningen med livet?

Læs hele programmet HER

Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted Underviser   Pris
191030
ons 06-02-19 09:30
Grenaa, Pavillonen
4 lekt.
Kr. 400