Foredrag og Debatarrangementer

FOFs kulturdage

FOFs kulturdage er et tilbud for alle interesserede, der gerne vil opleve inspirerende og oplysende dage i et hyggeligt fællesskab. 
Dette efterår tilbydes to dage - onsdag 11. oktober og onsdag 8. november i Pavillonen i Grenaa. Dagene starter kl. 09.30 med velkomst og formiddagskaffe før det første foredrag. Kl. 12 serveres frokost og kl. 13 følger dagens andet foredrag, inden der - efter eftermiddagskaffen - sluttes af med en sang kl. 15.00. Alle kan deltage - eneste krav er nysgerrighed og interesse. Man tilmelder sig og betaler samlet for begge dage. Prisen kr. 680 inkluderer 4 foredrag, kaffe/te, bolle/småkage samt en lækker frokost og isvand.

Onsdag 11. oktober er foredragsholderne Roger Buch og Flemming Rishøj

Dagens første foredrag handler om kommunalvalget og lokalpolitik frem mod 2025. Kommunalvalgene står for døren og får som altid stor opmærksomhed omkring udviklingen i antallet af kandidater, valgdeltagelsen, selve valgresultatet og den efterfølgende konstituering med placeringen af borgmesterkæderne for de kommende fire år. Men er der overhovedet en fremtid for lokalt selvstyre? Er det ikke vigtigere hvad der sker på Christiansborg? Og gør det en forskel om det er en rød eller blå borgmester. Det er nogle af de spørgsmål Roger Buch besvarer i sit oplæg, som også ser på de økonomiske fremtidsudsigter for kommunerne frem 
mod 2025. Roger Buch, forskningschef, Ph.d., cand.scient.pol. ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus. Roger Buch er en af landets mest brugte eksperter om kommunalpolitik, partier og valg.

Efter frokost fortæller Flemming Rishøj, tidligere sognepræst, missionær og rejseleder, om Stjernestunder. 

Stjernestunder vil for de flestes vedkommende være oplevelser - "stunder", som man tænker tilbage på med stor taknemmelighed og glæde. Oplevelser der varmer og gjorde én glad. Men stjernestunder kan også være oplevelser - "stunder", som man tænker tilbage på med stor ydmyghed - endda med fortvivlelse, og alligevel blev det en stjernestund, som satte dybe spor i ens sind.
Dette foredrag, som underbygges af billeder og fællessang på powerpoint, vil prøve at belyse, hvorfor vi mennesker har brug for både de lyse såvel som de mindre lyse stjernestunder i livet.
Foredraget indeholder både humor og alvor.
 
Onsdag 8. november er foredragsholderne Leif V. S. Balthzersen og Rasmus Mannerup. 

I dagens første foredrag hører vi om Niels W. Gades 200 års fødselsdag, som i år fejres i hele landet. Han blev Danmarks betydeligste komponist i 1800-tallet, og som ung kom han til Tyskland, hvor han blev selveste 
Mendelssohns assistent og efterfølger i Leipzig. Gade fik senere en enorm indflydelse på dansk musikliv, og sammen med J.P.E. Hartmann grundlagde han vores første musikkonservatorium. 
Gade er kendt for værker som Elverskud, Ossian-ouverturen, balletten Et Folkesagn (den med Brudevalsen) og sangene På Sjølunds fagre sletter og Grøn er vårens hæk. Mag.art. Leif V.S. Balthzersen fortæller om Niels W. Gades liv og spiller eksempler på Gades smuke værker.

Om eftermiddagen skal vi høre om slædepatruljen Sirius.

Det er ikke svært at holde hovedet koldt når temperaturen i værste fald kryber under -45 på de op til fire måneder lange slæderejser. Men det kræver også andre ting, når man indgår i den 12 mand store patrulje, der hævder dansk suverænitet i nationalparken i Nordøstgrønland - et 18000 km langt operationsområde der strækker sig langs kysterne og som er ca. fire gange større end Danmark. Det stiller både særlige fysiske, men ikke mindst psykiske krav til soldaterne. Endvidere kræver det en naturlig forståelse og respekt for landets natur og den meget interessante polarhistorie der har fundet sted og som man stadig den dag i dag finder dokumentation på. Forud for selve den 26 måneders lange tjeneste i Nordøstgrønland går således en længere udvælgelses- og uddannelsesproces strækkende sig over ca. ni måneder, der ruster soldaterne til at kunne håndtere den hverdag og de mange facetterede udfordringer der venter i Grønland: om vinteren med hundeslæde på slæderejse, om sommeren på fjordene med små kuttere og indimellem den daglige stationstjeneste i hovedkvarteret Daneborg. Rasmus Mannerup gjorde tjeneste ved patruljen fra 2009-2011.

Deltager man på FOFs kulturdage opnår man rabat på FOFs højskole på Anholt i 2018 samt en-dags tur til Sprogø. 

Holdnummer: 40025
Periode: 11-10-17 til 08-11-17
Onsdag 09:30 - 15:00
2 gange
Underviser: Lene Fribo
Sted: Grenaa, Pavillonen
Pris: kr. 680