Kulturrejser & Udflugter

Tur til Sprogø - afgang fra Grenaa

Tur til Sprogø

Turleder Flemming Rishøj

Se programmet her: Program Sprogø
Se programmet her: Program Sprogø

FOF gentager successen med bustur til den normalt lukkede ø Sprogø i Storebælt.

Kom med på en bustur til den normalt lukkede ø Sprogø i Storebælt. Igen er det lykkedes FOF at få tilladelse til at gennemføre en bustur til den fredede ø, som de fleste kun kender fra et hurtigt blik gennem bilruden på motorvejen.

Naturen og fuglelivet har altid været noget helt specielt på Sprogø. Vejret har en stor andel i denne udvikling. Vejret har også været årsag til, at Sprogø har været anvendt som opholdssted gennem de seneste knap 1000 år. Allerede i 1160 byggede Valdemar den Store en borg på Sprogø, så han kunne kontrollere den vigtige sejlrende nord-syd igennem Storebælt. Men Sprogø er også i de senere år blevet kendt for pigehjemmet for "letfærdige og løsagtige piger". De blev anbragt på øen for at isolere dem fra den anstændige del af befolkningen. Sprogøs pigehjem var ikke et fængsel, men ingen magtede at flygte fra øen midt i Storebælt. I de knap 40 år pigehjemmet var i funktion, blev ca. 500 piger anbragt på hjemmet, som først blev lukket i 1961.

Tur-guide Flemming Rishøj vil i bussen introducere os til Sprogø og tegne et billede fra overlæge Christian Keller og hans menneskesyn og ikke mindst fortæller om pigerne på Sprogø. Vi skal også høre lidt om Livø, hvor "utilpassede drenge" blev sendt til. Vi holder en lille frokostpause inden vi ankommer til Sprogø. Her bliver vi ledsaget af en professionel guide, der viser os rundt på øen.

Herefter kører vi til Christiansfeld, hvor en dygtig guide tager os med på en historisk byvandring rundt i Christiansfeld by. Undervejs gør vi stop ved byens mest markante huse og steder, hvor guiden vil fortæller om Christiansfelds og Brødremenighedens spændende historie samt om den særlige byplan og arkitektur. Der bliver også tid til at købe de berømte honningkager og kigge lidt rundt i byen selv.

På vej hjem vil Flemming Rishøj underholde med fortællinger – humor og lidt alvor – fra et langt liv i ”kjolen.” Her er masser  af humor – stof til eftertanke – så ingen skal henfalde til drømmenes verden.”

Flemming Rishøj har i ca. 10 år arbejdet i Tanzania for Brødremenigheden.

Har stor erfaring fra den 3.verden, hor han bl.a. har beskæftiget sig med flygtninge- og Fængselsarbejde.

På vej op gennem Jylland gør vi holdt ved Den Gamle Grænsekro og får en dejlig aftenmenu inden vi forventer hjemkomst i Grenaa omkring kl. 21.

Se hele programmet HER