Foredrag og debat

Litteraturhøjskole - august

På kurset analyseres tre moderne nordiske romaner fra Finland, Norge og Island. Undervejs giver Frantz Leander Hansen eksempler på, hvad der rører sig i de øvrige nordiske lande, hvormed vi kan diskutere forskelle og ligheder imellem de forskellige landes litterære udtryk.

Første dag ser vi på den finske forfatter Rosa Liksoms roman Kupé nr. 6 (2011, Forlaget tiderne Skifter). Den handler om en ung finsk kvindes møde med en 45-årig russisk mand, idet de kommer til at dele kupe på en togrejse fra Moskva til Mongoliet. Hun foretager rejsen i forbindelse med sit studie, og han skal ud og arbejde i Mongoliet.  Året er 1986, hvor Sovjet er ved at bryde sammen. Manden repræsenterer Rusland på godt og ondt, et land som Finland har haft og stadig har sit besvær med. Det er en stærk og temperamentsfuld roman, men også med megen humor.
Anden dag gælder det den norske forfatter Tomas Espedals roman Mod kunsten (2009, Batzer & Co.). Det er en selvbiografisk roman, som omhandler Tomas Espedals vej henimod det at være forfatter. I en blanding af forskellige litterære genrer skriver han om sit eget liv som enlig far i Bergen, om sine forældre og bedsteforældre. Historierne går ud og ind af hinanden på en fascinerende måde. Vi hører også om hans ungdom i Rødovre, hvor han skriver sin første roman på et kollegie. Her læser han bl.a. Inger Christensen og Michael Strunge, og han møder Poul Borum.
Den sidste dag ser vi på den islandske forfatter Bergsveinn Birgissons roman Svar på Helgas brev (2010, C & K forlag). Bogens fortæller er en gammel fåreavler, der bor på en gård et afsidesliggende sted i Island. Han skriver et langt brev til kvinden Helga, som han havde et intenst kærlighedsforhold til som moden mand, men han kunne ikke beslutte sig for hende. Nu i en høj alder tænker han på, hvordan livet havde været, hvis han havde valgt hende. Romanen rummer smukke og barske beskrivelser af livet med fårene i den islandske natur, og der er stærke erotisk ladede beretninger. Den fine kærlighedshistorie er samtidig en beretning om det gamle og moderne Island.

Deltagerne skal selv anskaffe værkerne.

Programmet er mandag den 27., tirsdag den 28. samt onsdag den 29. august. 
Hver dag fra kl. 10.00 - 12.15.
Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted Underviser   Pris
82024
man 27-08-18 10:00
Vor Frelser Kirkes Sognehus
Frantz Leander Hansen
3 lekt.
Kr. 300