Foredrag og debat

Seniorakademiet Esbjerg

SENIORAKADEMIET er for alle pensionister og andre interesserede, der gerne vil opleve 5 inspirerende og oplysende dage, hvor der også er plads til lidt hygge. 
Foredragene foregår på Hovedbiblioteket i Esbjerg i en afslappet atmosfære med engagerede og interessante foredragsholdere. 
Foredragene foregår onsdage kl. 10.00-12.00.
Kom og vær med og tag gerne en ven/veninde med, så I sammen kan nyde et par hyggelige timer og en dejlig udflugt! 
Pris: kr. 850,00. 
Prisen gælder for alle foredrag inkl. kaffe og kage samt udflugten.

Den 8. marts 2017
En eksdranker åbner op v/ forstander Søren Elbæk

Er alkoholisme en sygdom eller er alkoholikeren bare et karakterløst skvat uden evne til at tage sig sammen? 
Vi kender alle billedet af alkoholikeren på bænken med en pose flasker mellem benene. Eller stodderen på krostuen, der kæmper for kreditten til den næste øl. Men hvad med ham - eller hende - der sidder mellem os og gemmer på en skjult sandhed? Alkoholikeren der passer sit arbejde, sit ægteskab, sine børn og sine venner, og som undgår al opmærksomhed for at få ro til at drikke sig langsomt ihjel, fordi han eller hun skubber et ikke-erkendt problem foran sig som en voksende snebold. Søren er en mand, en far, en ven, en nabo. Han er erhvervsleder og han er egentlig ret almindelig. Men Søren er også alkoholiker. Det fik konsekvenser for hans hidtidige liv, og det får konsekvenser for resten af hans liv. Kom og hør Sørens ærlige og personlige beretning!

Den 15. marts 2017
Et Senior Stand Up Koncert-foredrag med Bertel Abildgaard fra 5 x Kaj
Et foredrag om humor om den tredje alder og ja, alder kommer helt af sig selv, man skal bare vente lidt. Bertel Abildgaard er den veloplagte performer, der altid fylder scenen med charme og godt humør, der smitter af på sit publikum. Med sin guitar kan han sin Beatles, Elvis, og Dylan lige så godt, som han kan sin Kim Larsen, John Mogensen og Otto Brandenburg. Han håndplukker fra egne og andres sange. Det hele er tilsat komik i form af parodier, sjove historier og anekdoter. 
Bertel Abildgaard har været skuespiller, direktør, forfatter og komponist i revyer som Græsted, Nykøbing Falster, Kerteminde og Kolding. Han har stået på revyscenen sammen med Leif Fabricius, Jan Schou, Henrik Krogsgaard, Kirsten Siggaard, Grethe Sønck, Keld og Hilda Heick og mange andre. Han giver den gas med sjove og næsten sande røverhistorier, med vittigheder, gags, og parodier. Musikalsk bevæger han sig rundt på sin guitar som en fisk i vandet, og elsker at publikum synger med. Han laver også parodier på de danske Bob Jyllands: Johnny Madsen, Lars Lilholt og Niels Hausgaard, med et glimt i øjet. Selvfølgelig griber han også til den danske sangskat lige fra dansktop til Giro 413. Krydret med sange og indslag fra de talrige revyer han har deltaget i.

Den 22. marts 2017
50-ernes Esbjerg v/Jørgen Dieckmann Esbjerg Byhistoriske arkiv
Da de store årgange var små - Esbjerg i 1950’erne.
1950’erne blev årtiet, hvor det begyndte at bryde mellem »det gamle og det nye Danmark«. Udviklingen gik ganske vist meget langsomt trods Marshall-hjælpen fra USA, men i slutningen af perioden var grunden dog lagt til det moderne bysamfund, vi ser i dag.
Når man ser fotos fra dengang, hører om hvordan man arbejdede, boede, levede og tilbragte fritiden, står det klart, hvorfor Poul Hammerich i sin Danmarks-krønike kaldte Danmark i tiden indtil 1970 for »Gamle Danmark«.
Foredraget er ledsaget af billeder, bl.a. fra bogen Esbjerg i 1950’erne.

Den 29. marts 2017
Kaffe med Kurt, TV Syd v/Kurt Leth 
Kurt Leth fortæller om spændende personer på sin vej gennem tv-journalistikken fra starten i Danmarks Radio via TV 2 systemet. Mange af indslagene på tv bygger på menneskelige historier plus en perlerække af indslag om mennesker fra sportens verden. Et bevægende, charmerende og humoristisk foredrag om mennesker og deres livshistorier. 
Foredraget er først og fremmest fængende beretninger - anekdoter - om nogle af de mest spændende og fantastiske mennesker, som Kurt har mødt i sine mange år som journalist. Det være sig som som skrivende, radio- og tv-journalist. I sit foredrag giver Kurt også et indblik i, hvordan man laver tv. 
Hvordan optager han og kameramanden? Hvordan finder han emnerne? Der er også livlige historier om Kurt's tid som "skriverkarl" på Jyllands Posten. Om tiden som radio-journalist i det midt og vestjyske og jobbet som pressemand i Udenrigsministeriet under Uffe Ellemann. 
Der bliver lagt på at publikum er med i løjerne. Spørgelysten er altid stor, når Kurt gir den gas og træder op.

Den 5. april 2017
VERDENSARV OG BUNKER v/naturvejleder Morten Vinding
Tag med på en spændende tur, hvor vi oplever en fantastisk natur, ser på arkitektur i verdensklasse og spiser en dejlig frokost på Henne Stationskro!
Naturvejleder Morten Vinding tager os med på en tur til Skallingen, hvor han fortæller om nationalparken og Unescos verdensarv. Vadehavet er et fantastisk område med meget store naturværdier. Man kan opleve alt fra store fugleflokke til de mindste organismer samt fantastiske landskaber. I 2014 blev den danske del af Vadehavet optaget på Unescos verdensarvsliste. Skallingen har en helt speciel betydning, da det er et af de eneste landarealer, som er med som verdensarv i Vadehavet. På vores tur vil vi have fokus på og se eksempler på, hvad der gør, at Vadehavet er blevet verdensarv samtidig med, at vi oplever det fantastiske landskab med klit, strand og marsk.
Varde Museum giver os et ”smugkig” på det næsten færdige Tirpitz Museum. I det smukke klitlandskab syd for Blåvand er en ny attraktion under etablering, tegnet af Bjarke Ingels Group. Tirpitz Museet vil indeholde lærerige oplevelser og arkitektur i verdensklasse. En af Atlantvoldens største kanonstillinger skulle have ligget ved Blåvand, men det blev aldrig tilfældet, da krigen sluttede før bunkeren stod færdig. Denne bunkerruin har gennem årtier været et velbesøgt museum, men afløses nu en splinterny bygning med fire store gallerier med hver sin udstilling.

Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted Underviser   Pris
71019
ons 08-03-17 10:00
Hovedbiblioteket
5 lekt.
Kr. 850