Skraldespand

Jeg er her endnu! Et foredrag om at leve med sorg igennem livet

Jeg er her endnu! Et foredrag om at leve med sorg igennem livet

’Jeg er en efterladt forælder. Men jeg er også en masse andet. Jeg er her endnu, og jeg er sammen med min søn Simon. I aften har jeg fået en hel dag mere. Det er egentligt så simpelt, og det er mit livs essens’, uddrag af bogen ‘Vi er her endnu!’.

For syv år siden mistede Linda Jakobsen sin mand pludseligt, da han faldt om af et hjertetilfælde. Hun var 34 år og blev alene med deres dengang 2-årige søn. Hun fortæller sin historie om, hvordan hun har genopbygget et familieliv, og om hvordan kærligheden til hendes søn har været drivkraften. Sorgen forsvinder aldrig fra hendes liv, men den ændrer form med tiden og bliver lettere at leve med.

At være blevet efterladt forælder er et livsvilkår, der bliver ved at påvirke livet, karrieren og identiteten i mange år efter tabet.

Linda fortæller ærligt om de mange (forbudte) spørgsmål, der trænger sig på, når man har mistet. Hvordan tager man sig af sit sørgende barn, når man selv er tynget af sorg? Hvordan klarer man sit arbejde, når sorgen dræner en for energi? Hvordan går man på date uden at få dårlig samvittighed? Hvordan klarer man at sortere sin afdøde mands tøj? Hvordan reagerer man, når ens søn bliver ved med at spørge efter sin far, der er væk for altid? Hvordan fester og elsker man igen, når man har mistet sin elskede? Hvad gør man, når vennerne ikke forstår ens situation? Er det ok at have negative tanker om den afdøde? Er det ok ikke at besøge gravstedet hver uge? Hvorfor kan man mange år efter dødsfaldet pludselig bliver overmandet af savn og tårer? Forsvinder knuden i maven nogensinde?

Foredraget emmer af den taknemmelighed ved livet, der er kommet i kølvandet på at have haft døden tæt på. Linda vil gerne give andre håb ved at vise, at man ikke blot kan overleve et stort tab; man kan også få et godt og stærkt liv.

Foredraget er også baseret på Lindas research til sin bog om efterladte forældre, deltagelse i et enkenetværk og hendes løbende deltagelse i workshops og tænketanke om, hvordan vi kan blive bedre til at støtte familier i sorg. Der er mange overvejelser om, hvordan vi som samfund møder familier i sorg, og hvordan det er at være alene i sorgen, når omgangskredsen ikke ved, hvordan de skal hjælpe.

Foredraget er for alle, der selv har eller kender nogen, der har mistet en elsket.

I 2012 udgav Linda bogen ‘Vi er her endnu! Efterladte forældre om tab, sorg, kærlighed og håb’ ved Nyt Nordisk Forlag med støtte fra Egmont Fonden. Bogen rummer hendes egen og otte andre efterladte forældres historier om at miste moren eller faren til deres barn og blive efterladt forælder med alt, hvad det indebærer af sorg, bekymringer, ansvar og opgaven med at genopbygge livet midt i kaos. Alle historierne beretter om, hvordan børnene holder de efterladte forældre oppe, og hvordan det lykkes at skabe glæde og fremtidshåb i en ellers håbløs situation.

Linda Jakobsen er uddannet cand.scient.pol. I 2013 fik hun en søn med en doner og arbejder i dag som selvstændig.