Skraldespand

Kunsthistoriske Highlights - Kunsthistoriker Gitte Tandrup

Kunsthistoriske Highlights 

Fire foredrag ved kunsthistoriker mag. art. Gitte Tandrup  

De fire foredrag har hvert ét kunstværk som hovedemne. Der skabes en horisont omkring det med en række andre billeder. Hvad har dette værk på hjerte, hvad vil det meddele os? Det er store kunstnere, der med stærke æstetiske midler taler om livets store spørgsmål. Hvilke samspil har de med deres samtid? Hvordan er billedet groet frem af traditionens ikonografier? Hvor stod kunstneren selv i sin menneskelige og kunstneriske udvikling, da han skabte værket.? Mesterværkerne hører til den klassiske modernisme. De rammer dybt det moderne menneskes tilstand på hver sin måde.

Vi har måske set værkerne så tit. De er i vores horisont. Men hvad er det så egentlig, der er på spil i værkerne. Hvad er det for et indhold, der udsiges gennem formen. Er der plads til håb og idealer ved siden af barske realiteter? Hvad er det for realiteter? Så hvor kommer vi hen, når et kunstværk undersøges med forskellige perspektiver?  

1. Henri Matisse: Kunst som en appelsin eller en god lænestol. Livets glæder. 1905-6

2. Pablo Picasso: Kunsten at skabe uacceptable billeder fra virkelighedens essens. Guernica 1937

3. Emil Nolde: Intens malerkraft for at blive til og bryde igennem stivnede strukturer. I citronhaven. 1933

4. Salvador Dali: Virkeligheden skal frem for at blive slået ihjel. Og med forvandling i sigte. Narcissos’ metamorfose. 1937