Foredrag og debat

At leve med en autist/asperger - hvordan stresser vi dig?

At leve med en autist/Asperger – Hvordan stresser vi dig?

Læs følgende punkter igennem:

 1. Jeg føler, at det er mig, der skal trække læsset, når det handler om det sociale. Det gør mig tit alt for træt og udmattet.
 2. Jeg føler, at mine ønsker, behov, drømme og følelser bliver ignoreret af min partner.
 3. Jeg føler ikke, at min partner er god til at lære af sine fejl.
 4. Jeg føler mig tit ensom, fordi min partner hellere vil sidde for sig selv og nørde med et eller andet det meste af tiden.
 5. Jeg føler, at der mangler intimitet i mit forhold, og jeg savner ofte berøringer fra min partner.
 6. Min partner bliver let stresset og har svært ved at overskue mange ting på en gang.
 7. Min partner deler ikke følelser, drømme og tanker.
 8. Alt for tit synes jeg, min partner er som et lille barn.Konflikter bliver ikke løst, og ting bliver ikke snakket igennem. 
 9. Min partner kan være impulsiv og mangler empati.
 10. Min partner siger nogle gange upassende ting, som jeg igen og igen skal reparere og glatte ud.
 11. Jeg føler, at min partner alt for tit er sort og hvid-tænkende.
 12. Kompromisser er sjældne. Tit og ofte er det mig, der skal rette ind efter min partners usmidige og ufleksible tilgang til verden.
 13. Min partner snakker om det samme igen og igen. Det er som om min partner kun vil tale om det, der interesserer ham, og alt andet er ligegyldigt.
 14. Min partner kan være noget så følsom overfor lyde, berøringer eller lugte.

Hvis du kan genkende de fleste af disse 14 punkter hos din partner, så er der en stor chance for, at du bor sammen med en autist, og som det også fremgår af de mange punkter, så kan det være en opslidende affære. Dette behøver det dog ikke at være. Det første kæmpestore skridt er, at man bliver klar over, at det formentlig er autisme hos partneren, der er årsagen til den megen stress osv. Hvis man har den viden, så er der meget, som kan gøres for at sænke stressen og få et bedre parforhold.

Et endnu større skridt er, at ens partner erkender, at han/hun formentlig er autist og således erkender sine begrænsninger og sin andel i konflikterne og stressen.

Det sidste og ultimative skridt er, hvis ens partner lader sig diagnosticere hos en psykiater og opnår en 100% vished om, at det vitterligt er autisme, der er problemet og samtidig med diagnosen får terapeutisk hjælp til at håndtere (sociale) problemstillinger.

Desværre er der ikke så mange psykiatere i Danmark, og ventetiden på at blive udredt kan være meget lang. Hvis en udredning således ikke er mulig, så kan det næstbedste være, at man "nøjes" med mit foredrag og så efter det har en ret stor grad af vished om, at det er autisme, ens partner lider af og så tage den derfra.

Mit foredrag er delt op i to dele. I første del viser jeg jer, hvordan en typisk partner med autisme opfører sig og agerer i et parforhold. Den anden del handler om, hvad man kan gøre i parforholdet, hvis den ene er autist. Jeg vil give jer nyttige tips, værktøjer og også videregive erfaringer fra mit eget liv (jeg er selv autist). Hovedformålet med foredraget er, at I tager afsted med en afklaring og værktøjer til at komme stressen til livs og opnå et bedre parforhold.

OBS! Autisme og Aspergers Syndrom er det samme. Hvis man har Aspergers Syndrom, så er man en "højt fungerende" autist med minimum normal begavelse.

Dette foredrag er en del af et stort projekt, som jeg er i gang med, hvor jeg hjælper pårørende, der bor sammen med en autist. På Facebook er jeg administrator for en gruppe, der hedder det samme som foredraget, og som man er yderst velkommen til at melde sig ind i, såfremt man mener, at man bor med en autist. I den gruppe giver jeg gode råd, og folk deler deres erfaringer. Sideløbende skriver jeg på en bog, der også indtil videre har samme titel som dette foredrag. Jeg håber på at kunne blive færdig med den i 2018.

Ole Rauff er ikke psykolog eller psykiater, men føler sig rustet til at fortælle om emnet, da han har haft personlige erfaringer på området.

 

 

 


Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted Underviser Pris
190710
ons 24-04-19 19:00
Horsens
Ole Rauff
Kr. 75