Foredrag og debat

Højskoleformiddage 2017/2018

Forårstilbud

I foråret 2018 er det muligt at købe en ½ sæson i følgende kirker:

  • Vor Frelses, 6 foredrag, kr. 395,- (få pladser)
  • Torsted, 6 foredrag, kr. 395,-
  • Lundum / Handsted, 4 foredrag, kr. 350,-
  • Tyrsted/Uth, 4 foredrag, kr. 350,-

Yderligere information, datoer etc. og tilmelding til de enkelte foredrag via linkene til de enkelte kirker nedenfor. Ring gerne til kontoret på 7625 8988, hvis du har spørgsmål.

Når vi modtager din tilmelding retter vi prisen ned jf. ovenstående priser.

 

I samarbejde med Kloster, Vor Frelser, Sønderbro, Lundum-Hansted, Torsted og Tyrsted-Uth sogne tilbydes en række af spændende foredrag i dagstimerne. Foredragssæsonen starter august/september og slutter i marts/april. FOF´s populære højskoleformiddage byder på samvær, sang og foredrag. Vi er kendt for høj kvalitet - det er også vores mål i denne sæson. Har du spørgsmål til programmet, er du velkommen til at ringe til os på telefon 7625 8988.

Program for dagen (gældende alle mødegange i alle kirker)

  • 10.00 Dørene åbnes
  • 10.30 Fællessang
  • 11.00 Foredrag - del 1
  • 11.50 Frokost
  • 12.20 Foredrag - del 2 slut ca. kl. 13.00

Beskrivelse af de enkelte foredragsemner for den kommende sæson kan ses nedenfor. 

Læs mere om foredragene her

1. General Lövenskjölds Ring v/ Karen Holdt Madsen
En nat sniger to mennesker sig ned i en åben grav og stjæler den ring, som general Löwenskjöld fik af kongen for sin loyalitet og tapperhed. En ring, som skulle være forblevet på den døde generals finger indtil verdens ende. Dramaet er sat i gang, og menneskeskæbner hvirvles ind i spillet med fatale konsekvenser.

2. Lise Nørgaard 100 år v/ Jacob Wendt Jensen
”Husk nu – det må ikke blive for rosenrødt” sagde Lise Nørgaard forud for arbejdet med den aktuelle biografi. Det blev det heller ikke. I bogen fremkaldes for første gang et røntgenbillede af den store dansker med hjælp fra private dagbogslignende breve, mere end 50 interviews med familie, venner og gamle kolleger og Lise selv.

3. Danmarks historien fra et Horsens perspektiv v/ Jeanette Varberg
Historien om Danmark begyndte for længe siden. Jeanette Varberg fortæller om det landområde, der dukkede frem, da isen smeltede og de første mennesker kom vandrende for mange tusinde år siden.I foredraget kan man høre om stenalder, bronzealder, jernalder og vikingetid, rensdyrjægere og de første bønder, om moselig, skattefund og våbenofringer, om hærgende vikinger og fromme missionærer, og om hvordan Danmark blev til. Alt sammen med udgangspunkt i Horsens. Horsens Fjord var hjemsted for rensdyrjægere, der gik på jagt i bunden af den dal der i dag er Horsens fjord. Jernalderens krigere byggede en mur af træ for at holde en fjende væk for foden af fængslets bakke og vikingerne brugte Alrø som handelsstop. Jeanette Varberg er arkæolog og museumsinspektør ved Moesgaard Museum. Hun er en meget aktiv formidler af vores forhistorie som forfatter, debattør og foredragsholder, og er ekspert på DR s store serie Historien om Danmark og en af forfatterne bag første bind af bogserien bag serien. For Fortidens slagmarker – krig og konflikt fra stenalder til vikingetid (2014) modtog hun Rosenkjærprisen og Blixenprisen.


4. Om en rejse til Kenya - historiefortælling med musik v/ Helle Asmild og M-Tafsiri
At tage imod invitationen til at rejse til Nairobi for at besøge nogle, man har mødt og som bor i Nairobis slum, er at tage imod muligheden for at opleve noget ganske nyt. For hvordan bliver man modtaget af én, som man kun har været sammen med én eftermiddag for tre år siden? Og hvordan er det mon at tage bussen i Nairobi? Sammen med Helle Asmild spiller og fortæller M-Tafsiri Africa Duo en samling finurlige og underholdende beretninger om, hvad der kan ske, når man går med til at prøve at noget andet end det, man plejer, et andet sted end der, hvor man plejer at færdes.

5. Hvordan hjælper vi bedst os selv og hinanden, når livet gør ondt? v/ Anette Hedensted
Annette har mere end 25 års erfaring som sogne- og sygehuspræst og er pt. ansat ved regionshospitalet Horsens, palliativ team og Hospice Gudenå. Her færdes hun blandt mennesker, for hvem livet gør ondt. Hun har derfor erfaring med menneskers reaktioner, når vi rammes af kriser og modgang, sygdom og død. Men hvad er god hjælp?  Når dem, vi kender, har det svært, og vi gerne vil hjælpe.  Og hvordan hjælper vi bedst os selv? Det findes der ingen facitliste på. I sit oplæg til samtale vil Annette alligevel vove at komme med bud på nogen muligheder for, hvad der kunne være god hjælp. Hun vil bl.a. gøre op med den falske trøst og appellere til det, som er meget sværere end at gøre - nemlig at være i det svære.

6. Kvindeskikkelser i Henrik Ibsens værker v/ Lisbeth Weitemeyer
Et tankevækkende foredrag, hvor vi kan leve os ind i nogle af litteraturens store kvindeskikkelser, deres mænd og liv. Gennem udvalgte teaterstykker i Henrik Ibsens store værk, vil cand. mag., dramaturg, Lisbeth Weitemeyer fortælle om markande kvindeskikkelser, der i deres rolle som kvinde i slutningen af 1800 tallet viser, hvordan Ibsen talte for kvindens selvstændighed og frigørelse. Med det fulgte også truslen om familiens og patriarkatets sammenbrud. Ibsen var en del af Det Moderne Gennembrud og nær ven af Georg Brandes. De to gik forrest i kampen for den moderne kvinde og hendes uafhængighed. Det kom der stor ballade ud af blandt det gode borgerskab, der gennem Ibsens teaterstykker så optakten til den gamle samfundsordens fald. Mød i foredraget kvindeskikkelser, der til trods for de mange år der er gået, siden stykkerne blev til, er aktuelle den dag i dag, fordi vi genkender dem og forstår dem.


7. Forstå Livet før det leves v/ Jens Jørn Pedersen

Gennem foredraget fremdrages nogle filosoffers syn på livet og den menneskelige eksistens. Bl.a. Søren Kierkegaards overvejelser, der er privat kristne. Jean Paul Sartre er central med hensyn til menneskets eksistens og moralske ansvar. Frihedsbegrebet gennem tiden. Hvordan kan vi forstå begrebet frihed? Foredraget giver anledning til at komme helt ind i kernen af vores selvforståelse, der bliver god lejlighed til en fælles drøftelse.

 

8. Oktober 43 - Redningen af de danske jøder - Musikalsk dokumentar fortælling v/ Klezmerduo
I oktober 2018 er det 75 år siden at en af de største vellykkede enkelt aktioner mod Nazitysklands jødeforfølgelser fandt sted.  Det var her i Danmark under Anden Verdenskrig i oktober 1943. Mere end 7000 jøder på mindre end en måned blev bragt i sikkerhed i Sverige – sejlet over Øresund i fiskerbåde og andre småskibe. Hvordan kunne det lade sig gøre? I en ramme af livsbekræftende jødisk klezmermusik fortæller Klezmerduo historien om danske jøder, der må flygte over hals og hoved og om nogle af de mange, der satte livet på spil for at hjælpe.

 

9. H.C. Andersen i ord og tegninger v/ Kasper Heron Købke
I dette intense foredrag vil du komme helt ind bag kunstneren Kasper Købkes prisbelønnede H.C. Andersen-bog, der indeholder meget mere end blot H.C. Andersen-tegninger. Købke har modtaget H.C. Andersen Prisen 2017 og Klods-Hans Prisen 2016 for hans H.C. Andersen eventyrbog, hvor han har inkorporeret omkring 1.000 referencer til bl.a. H.C. Andersens liv, virke og samtid, gennem sine i alt 67 minutiøse tegninger. Henover 5.000 tegnetimer på kun 13 måneder har Købke skabt en eventyrbog der henvender sig både til børn, voksne og eksperter. Købke er gennem hele bogen tro mod H.C. Andersens fantastiske eventyr - så uanset alder vil du altid kunne opdage en ny detalje eller en ny biografisk reference i Købkes tegninger.


10. Jeg er her endnu - om at leve med sorg gennem livet v/ Linda Jakobsen
Jeg er en efterladt forælder. Men jeg er også en masse andet. Jeg er her endnu, og jeg er sammen med min søn Simon. I aften har jeg fået en hel dag mere. Det er egentligt så simpelt, og det er mit livs essens’, uddrag af bogen ‘Vi er her endnu!’. For syv år siden mistede Linda Jakobsen sin mand pludseligt, da han faldt om af et hjertetilfælde. Hun var 34 år og blev alene med deres dengang 2-årige søn. Hun fortæller sin historie om, hvordan hun har genopbygget et familieliv, og om hvordan kærligheden til hendes søn har været drivkraften.

11. Ondskabens øjne v/Poul Duedahl
I november 1892 hævede skarpretter Theodor Seistrup sin bredbladede økse over halsen på den 29-årige forbryder Jens Nielsen i fængselsgården på Horsens Straffeanstalt. Øksehugget blev skarpretterens sidste. Siden er ingen mennesker blevet henrettet i Danmark for forbrydelser begået i fredstid. Foredraget, der baserer sig på den anmelderroste biografi Ondskabens øjne (Gads forlag 2016), belyser baggrunden for dette afgørende skel i retshistorien og går bag om en af Danmarks mest omtalte og berygtede forbrydere. Det fortæller om hans vej ind på forbryderbanen, om opholdet på danske opdragelsesanstalter, om bekendtskabet med stifteren af Nordisk Film, årsagen til hans had til offentlige myndigheder og i det hele taget om, hvordan det gik til, at en begavet, ung mand endte på skafottet som øksens sidste offer.

 

12. Midt i hverdagen v/ Claus Schjødt
Ina og Søren har 40 års bryllupsdag. Men på det seneste er noget begyndt at nage Ina. Malene bliver forstyrret af et indbrud i sit sommerhus. Verner lufter hund, men går i stå ved synet af en rusten Toyota. Hovedpersonerne ligner nogen, man kender, når Claus Schjødt skriver noveller. Deres liv er heller ikke meget anderledes end andres. Og så alligevel. For når personerne midt i hverdagen bliver ramt af tilfældige eller uforudsete hændelser, sker det ofte med en kraft, som tvinger dem til at ændre retning eller se på verden med nye øjne. Det er bevægende, foruroligende og ind imellem rislende morsomt. Forfatteren læser op og fortæller om de små ting, som sætter ham i gang med at skrive. Desuden præsenterer han nogle af de novelleforfattere, han selv holder af.