Foredrag og debat

Højskole formiddage 2018/2019

I samarbejde med Kloster, Vor Frelsers, Sønderbro, Lundum-Hansted, Torsted og Tyrsted-Uth sogne tilbydes en række af spændende foredrag i dagstimerne. Foredragssæsonen starter august/september og slutter i marts/april. FOF´s populære højskoleformiddage byder på samvær, sang og foredrag. Vi er kendt for høj kvalitet - det er også vores mål i denne sæson. Har du spørgsmål til programmet, er du velkommen til at ringe til os på telefon 7625 8988.

Program for dagen (gældende alle mødegange i alle kirker)

  • 10.00 Dørene åbnes
  • 10.30 Fællessang
  • 11.00 Foredrag - del 1
  • 11.50 Frokost
  • 12.20 Foredrag - del 2 slut ca. kl. 13.00

Beskrivelse af de enkelte foredragsemner for den kommende sæson kan ses nedenfor. 

Læs mere om foredragene her

1.
Esben Hansen, Antropolog, filmskaber og foredragsholder
Afghanistan - kultur, krig og kærlighed.
Modsat det generelle mediebillede fokuserer foredraget ikke kun på den elendighed, som det krigshærgede land har været igennem, men også på den livsglæde, optimisme og humor, som er en del af den afghanske hverdag. Foredraget bygger på Esbens rejser til Afghanistan og giver et unikt indblik i landets kultur og historie. 

2.
Thomas Kvist Christiansen, Kvist Kommunikation
En overlever fra Auschwitz fortæller sin historie. Et foredrag om filmen om Arlette Andersen. 
I 45 år holdt Arlette Andersen sin historie for sig selv, indtil flere politikere og historikere begyndte at argumentere for, at Holocaust og gaskamrene i Auschwitz blot var detaljer i verdenshistorien. Missionen bag Arlette Andersens mange foredrag har altid været: Vi må aldrig glemme Auschwitz og Holocaust. Der vil blandt andet blive vist uddrag fra filmen.

3.
Laurids Korsgaard, Tidligere sogne- og orlogspræst
Havet – livets element.
De bølger, der virker så truende, er også dem der bærer os. Foredraget øser af erfaringer på havet både med flådens stolte skibe mellem Nordatlantens isskosser, under Middelhavets sol, omkring Afrikas kyster – og under egne sejl i skandinaviske farvande. Foredraget er teologi og forundring over at være menneske – marineret i saltvand.

4.
Helge Teglgaard, Højskolelærer, talepædagog, sanger, musiker og komponist
Landet rundt i den blå.
Hvor hører sangene hjemme på det musikalske landkort? Mange sange i højskolesangbogen knytter sig til steder og begivenheder i Danmark. Ved at synge sange, som omhandler historie, geografi, natur og årstider fra alle egne, får vi en oplevelse af sammenhæng og samhørighed i vores lille land.

5.
Lisbet Bratland, Journalist og tidligere tv-vært på TV-syd 
Lisbet Bratland fortæller om Sydkorea set med danske øjne.
Set med danske øje er Sydkorea en forunderlig blanding af fortid og fremtid. Det er et land, hvor der synes at være et spring på 150 år mellem bedsteforældre og børnebørn. Et land, hvor man sætter en ære i at skynde sig - alder udregnes f.eks. så man allerede er et år fra fødslen, og forældre opdrager deres børn med sætningen ”Balli! Balli!” (skynd dig, skynd dig).

6.
Chr. Rimestad, Journalist og forfatter
Bent Riis, Forfatter og fotograf
Barakkerne og Vestbyen - en 100-årig Horsens-historie.
2018 er 100-året for opførelsen af de første barakhuse i Horsens. For nogle var det alle tiders sted at bo. Andre kaldte det ren slum. Barakkerne nord for Nørretorv skrev deres helt eget kapitel i Horsens' historie. Barakkerne blev opført for at løse en voldsom boligmangel i årene efter Første Verdenskrig og var beregnet til at holde et årti. Men tiden og beboerne ville noget andet.

7.
Mogens Blume Schmidt, Konsulent
Nelson Mandela – mennesket, der blev verdensomspændende ikon.  
Mandela blev født som høvdingesøn og dermed potentiel folkeleder. Han blev smidt ud af Universitetet på grund af sit politiske arbejde, men tog senere juridisk embedseksamen og åbnede i 1952 Sydafrikas første sorte sagførerfirma. I 1965 blev Mandela, som leder af ANC, idømt livsvarigt fængsel. Han blev løsladt i februar 1990 og kendetegnede til sin død Sydafrikas demokratiske revolution. 
    
8.
Azra Hasanbegovic, Vejle Byråd
At kommunikere er at leve. 
Kommunikation og forståelse er alfa og omega i samliv, fælleskab og inddragelse.  Jeg går meget op i en anerkendende og ligeværdig kommunikation, som en vigtig forudsætning for, at vi kan være sammen, selvom vi er forskellige. At kommunikere betyder at mene det, man siger og at vise det med sin krop og sine handlinger. Derfor er at kommunikere lig med at leve.
   
9.
Filip Møller, Stenhugger
Håndværk, kunst og symbolikker.
Filip Møller fortæller om sit liv og virke. Lad dig blive ført rundt i symbolikken og typografiens verden, og se hvordan Filip i sit arbejde forener kunst og personlige minder til enestående skulpturer og mindesten. Kom med på en interessant og uforglemmelig tur ud på kirkegården – en tur på kirkegården bliver aldrig mere det samme efter en stund med Filip.

10.
Jan Tvernø, Eventyrer og entrepeneur
X-CCCP – Identitetskriser på Østfronten.
Lyder Transdniestrien, Gagausien, Nagorno-Karabakh, Karalkalpakstan og Gorno-Badakshan bekendt og som kandidater til dit næste rejsemål? Tag med på en spændende, humoristisk og levende illustreret rejse fra vores egen baghave i Østeuropa via Stalins barndomshjem i Kaukasus til de svært tilgængelige grænseområder mod Afghanistan og Kina.

11.
Poul Erik Rosenberg Jespersen, Turistguide
Hvad har gjort os til danskere? 
Et foredrag, der med tråde til historiske begivenheder og symboler forsøger at tegne et billede af vores såkaldt fælles kulturgrundlag. I en tid, hvor vi udfordres af andre kulturer, forsøger foredraget at sætte ord på, hvad der egentligt er kernen i vores kultur, og stiller samtidig spørgsmålet, om vi virkelig er verdens lykkeligste folk.

12.
Carsten Winther, Tidligere stadsbibliotekar
Maleren og kirkekunstneren Sven Havsteen Mikkelsen.
Ingen dansk maler har udført så omfattende et kirkekunstarbejde i form af altertavler, glasmosaikker og farvesætning af kirker som Sven Havsteen Mikkelsen. Mere end 70 kirker i Danmark, Norge, på Færøerne og Grønland nåede han at udsmykke i en periode på mere end 40 år, foruden landskabsbilleder, portrætter, grafik og de eminente illustrationer til et væld af bøger.