Foredrag og debatarrangementer

SKÅL! om øl og vin

Det første spor af alkohol i Danmark finder vi i Egtvedpigens grav. Graven med dens velbevarede klæder og smykker befinder sig på Nationalmuseet i København. Det samme gør hendes spand med den gærede drik, der af historikere betragtes som det første fund af alkohol i Danmark.

Allerede i bronzealderen var alkohol altså en del af livet, Så kom vikingerne, der har fået ry for at være ølbællende krigsmænd, men hvor meget belæg er der egentlig for den påstand?

I middelalderen kom munkene med nye metoder til at brygge øl, vin og ikke mindst Aqua Vitae livets vand. Aqua Vitae stammer fra dansk klosterbrygning og har overlevet frem til idag på de danske frokost- og juleborde som akvavit.

En daglig øl indtagelse på op mod 10 liter var ikke ualmindeligt i 1600-tallet, ligesom det forlyder, at kong Christian IV til en sammenkomst i 1612 efter 35 skåltaler var så beruset, at han måtte bæres væk i sin stol.

Vi går lidt mere i dybden med 1600-tallets alkoholkultur. Vi stifter også bekendtskab med opskrifter som Lutendrank og Hippokras. I slutningen af 1800-tallet gik det hårdt til med drikkeri på arbejdspladserne, der kostede ret meget. En øl kostede 12 øre, en flaske brændevin 25 øre. Endelig kom brandbeskatningen i 1917, der bogstaveligt satte en prop i drikkeriet.

Vi følger dansk alkoholkultur gennem tiden og gør op med sejlivede myter fra den gang og op til i dag.

Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted Underviser   Pris
8136
tir 09-10-18 19:00
Hvidovre Medborgerhus
Mette Thornval
1 lekt.
Kr. 140