Foredrag og debatarrangementer

Fra Bach til Berg

- nedslag i den tyske operas storhedstid. 

Cand.mag. Bjørn Steding-Jessen. 

Fra midten af 1700-tallet øgedes interessen for tysk opera og 1800-tallet kunne opvise en mangfoldighed af musikdramatik, der spænder fra det muntre, djærve og hyggelige over det kraftfulde og storladne til det dybsindige, raffinerede og sublime. Og det tyske kulturområde er senere uden sammenligning blevet det mest operadyrkende i verden. Foredragene fokuserer på udvalgte, centrale bidrag til denne meget vigtige del af den europæiske operaprofil, hvor vi bl.a. skal se på operaernes type, opbygning, tradition, og komponisternes brug af operaorkestret, symbolsproget og hvordan de har vægtet forholdet mellem teksten og musikken. Det vil blive ledsaget af en oversigt over de spændende og til tider brogede politisk/historiske forhold, som har været med til at afstikke betingelserne for operaernes tilblivelse, videre skæbne og deres meget store indflydelse på eftertidens værker. 

28/9 Amadis (J. C.  Bach - 1779)

Det er med mødet med den eneste operakomponist i den store Bach-familie at man bliver klar over hvor Mozart har sit tonesprog fra. 

12/10 Tryllefløjten (Mozart - 1791)

Det er ikke uden grund verdens hyppigst opførte opera, men til manges overraskelse er den spækket med mere eller mindre skjulte symboler.

26/10 Jægerbruden (Weber - 1821)

Operaen er grundlaget for al tysk, romantisk opera og en vigtig nøgle for forståelsen af Wagner. Og der er tydelige analogier til Goethes Faust. 

2/11 Tristan og Isolde (Wagner - 1865)

I kraft af tonesproget blev det et af de hængsler som hele musikhistorien kom til at dreje sig om - et værk der ikke kan overvurderes.

16/11 Elektra (Strauss - 1909)

Krads, men formidabel p.g.a. formatet, ægtheden, udtryksfuldheden, dybden, intensiteten, storformen med symmetrien og den blændende orkestrering. 

30/11 Lulu (Berg - 1935)

Det 80-årige mesterværk kan stadig chokere. I koncept, udformning og tolvtonesprog er det et unikt åndsprodukt som alle bør kende.

Holdoversigt
Start Sted Underviser Lektioner Pris
ons 28-09-16 13:00
Taastrup Kulturcenter
Bjørn Steding-Jessen
6 lekt.
Kr. 595