Foredrag og debatarrangementer

Kulturhøjskolen

Foredrag om Peru med Søren Bonde

25/9 Georg Jensen
Georg Jensen er den mest kendte danske designer i verden og Georg Jensens Sølvsmedje en højt anerkendt dansk virksomhed. Selv foretrak han at kalde sig billedhugger.
Hans liv var som et eventyr og fyldt af drama. Fra små kår i Raadvad blev han først uddannet guldsmed og derefter billedhugger fra Kunstakademiet, startede sin egen sølvsmedje i 1904 og blev i løbet af et par år den mest berømte sølvsmed i verden. Hans store sølvsmedje blev i 1916 sat på aktier, og 2 år efter havde han i praksis mistet indflydelsen på virksomheden. I 1925 startede han forfra for sig selv i Paris - men vendte tilbage til København året efter, hvor han sideløbende med arbejde i Georg Jensens Sølvsmedje drev sin private smedje i kælderen hjemme. Foredraget fortæller om hans mange-artede kunstneriske arbejde som billedhugger, keramiker, formgiver i porcelæn og terracotta, sølvsmed og designer - og om hans dramatiske liv.
Michael Rindom Krogsgaard

2/10 Peru
Dette er et godt gammeldags rejseforedrag uden slinger i valsen eller vilde eventyr. Jeg rejser i ro og mag gennem Mellemamerikas tre østligste lande - Nicaragua, Costa Rica og Panama. Undervejs tager jeg en snak med de lokale og deltager i deres traditioner og nyder den storslåede natur og dyrelivet.
Nicaragua har omsider rystet revolutionen af sig men er stadig et af verdens fattigste lande. Den gamle by Granada er en af Latinamerikas smukkeste og bedst bevarede kolonibyer. Den ligger ved bredden af den store Lago Nicaragua, hvor landets rigmænd har deres sommerhuse. Men jeg kommer også bag facaden og oplever kontrasten, når jeg opsøger en institution for fattige børn, som drives på initiativ af en dansker for hans egne midler. Jeg fortsætter op i kaffelandet for at blive lidt klogere på min yndlingsdrik og måske få nogle bønner med hjem.
Costa Rica har længe været kendt for sin betagende natur og varierede dyreliv. Jeg vandrer på hængebroer mellem træerne i den frodige regnskov og betragter dyrelivet og rygende vulkaner. Jeg besøger et traditionelt landsted, hvor alt gøres på den gode, gamle manér og tager til rodeo hos de lokale - eller er det tyrefægtning? Det er i hvert fald både vanvittigt og underholdende uden at tyren og alt for mange mænd kommer til skade.
I Panama sejler jeg i kano op ad floden for at møde de farvestrålende Embera-indianere, som lever i regnskoven ikke langt fra Panama City. Deres livsstil er en lidt besynderlig blanding af tradition og modernitet, og at se en halvnøgen indianer, som telefonerer fra en telefonboks blandt stråhytterne er ikke noget man glemmer lige med det samme. Rejsen rundes af i storbyen med en sejltur halvvejs igennem Panama-kanalen, som i dag godt 100 år efter sin fødsel stadig ikke kan undgå at imponere.
Søren Bonde

9/10 FLORA DANICA - to bogværker og et porcelænsstel 
Historien om FLORA DANICA beskriver to bogværker om den danske planteverden begge med titlen "Flora Danica" og om porcelænsstellet af samme navn, en af vores kunsthåndværks ypperligste frembringelser. De to botaniske værker repræsenterer forskellige udviklingstrin i interessen for vort lands flora: Den ældste "Flora Danica" blev forfattet af Simon Paulli og udkom i 1648. Den omhandler de dyrkede og almindeligst vildtvoksende danske planter dog fortrinsvis dem, der kan anvendes til fremstilling af lægemidler. Den yngste "Flora Danica" blev udgivet ved kongelig foranstaltning, og det første hæfte af dette bogværk udkom i 1761, og da bogværket blev afsluttet 122 år senere i 1883, omfattede værket 3240 kobberstukne og håndkolorerede afbildninger af alle blomsterplanter, som indtil da var fundet vildtvoksende i den danske konges riger. Vedr. porcelænsstellet gik der faktisk megen politik i det, og man er stadig i tvivl om, hvorfor man ønskede stellet. Det første stel blev udarbejdet 1790-1802, hvorefter kronprinsen standsede arbejdet uden, at stellet var helt færdigt. På foredraget fortælles om arbejdet med bøgerne, stellet, personerne, Den kgl. Porcelænsfabrik, "bølgerne" under stellet m.m. suppleret med mange billeder. 
Mogens Larsen

23/10 Japan-mani i fransk impressionisme
I 1854 åbnede Japan sine havne efter mere end 200 års afsondrethed fra omverdenen. Handelen med det asiatiske land bragte spændende og eksotiske genstande til Europa, som fik afgørende indflydelse på malerier af Monet, Manet, Degas, Renoir, Pissarro og andre franske impressionister.  
Mariette Tiedemann

30/10 Louis Armstrongs liv i New Orleans
På foredraget fortælles om Louis Armstrongs opvækst i New Orleans, hans beretning om byens liv herunder dagligliv, fester og ikke mindst hans fremstilling af, hvordan jazzen er opstået samt hans mening om forholdet mellem ”sorte” og ”hvide”. Der fortælles desuden om hans forhold til familien ikke mindst til moderen, men også til faderen og ”stedfædrene”, til søskende og andre slægtninge samt om hans holdning til religion, moral, og musik.
Mogens Larsen

6/11 Van Gogh og Gauguin - dramaet i det gule hus.
Historien og det legendariske venskab - og brud mellem de to store kunstnersjæle, Paul Gauguin (1848-1903) og Vincent van Gogh (1853-1890), er fortalt mange gange. Van Gogh skar som bekendt et stykke af sit øre af, Gauguin rejste i hast tilbage til Paris og de så aldrig hinanden igen. Men hvorfor endte det så brat og voldsomt mellem de to i det gule hus i Sydfrankrig? Var deres temperamenter og modsætningerne mellem dem for store eller handlede deres opgør måske mest af alt om kunstneriske uenigheder? Perioden byder på talrige nybrud, kunstneriske retninger og diskussioner om kunstens rolle. Foredraget kommer omkring de to kunstneres forskellige holdninger til kunsten, der på en måde kom til at blive sigende for udviklingen af den moderne kunst.
Tea Baark Mairey

13/11 Den Spanske syge i Danmark
Historiens mest dødbringende epidemi slog omkring 15.000 danskere ihjel. I sporvogne og biografsale var frygten fast følgesvend. Ambulancerne kørte i pendulfart til byernes overfyldte hospitaler med nye patienter, blå i huden og rallende af hoste. Og i kapellerne måtte kisterne stables for at få plads til dem alle. Gennem en lang række øjenvidneberetninger kommer bogen helt tæt på den angst, sorg og uhygge, der lå tungt over Danmark under epidemien.
Tommy Heisz

20/11 Marie Curie

Den polsk-franske fysiker Marie Sklodowska-Curie (1867-1934), som måske er mest kendt som ‘Madame Curie’, nåede med hele 2 Nobelpriser i henholdsvis Fysik og Kemi atomfysikkens top.
Dette skete i en tid, hvor kvinder inden for naturvidenskab havde svært ved at slå igennem på grund af en mandsdomineret forskerverden præget af fordomme og kollegial jalousi. 
Vi følger hende gennem barndommen og ungdomsårene til mødet med den berømte Pierre Curie og deres korte men meget lykkelige ægteskab. I tiden sammen gav de udforskningen af den naturlige radioaktivitet menneskeheden det første virksomme ikke-kirurgiske redskab i kampen mod bl.a. kræft. 
Marie Curie besøgte flere gange Danmark som gæst hos Niels Bohr i æresboligen i Valby.
Preben Hartmann

27/11 Nordisk Film
Et foredrag om Nordisk Films grundlægger Ole Olsen, hvis liv startede i yderste fattigdom og endte i ekstrem velstand, og om, hvordan han i starten af 1900-tallet gjorde Nordisk Film til et Verdensfirma. Foredraget foretages af Nalle Hansen, der har arbejdet som tonemester på Nordisk Film i 35 år. Foredraget kan knyttes sammen med en efterfølgende rundvisning i de historiske og atmosfærefyldte omgivelser på Nordisk Film i Valby. Her vil man opleve studierne og Kinografen, Nordisk Films egen biografsal, hvor der vises den mest berømte af de tidlige film: ”Løvejagten”.
Nalle Hansen

4/12 Charles Gounod 200 år (1818-1893)
Foredrag om operaen Romeo og Julie med musikeksempler.
Hele den operadyrkende verden fejrer 200-året for en af de største franske komponister.
Af alle Shakespeares dramaer er opbygningen i Romeo og Julie den mest operaegnede - hvilket han ikke kunne vide - pga. koret og den tilbagevendende kontakt mellem de unge elskende i alle 5 akter. Det giver blandt meget andet 5 unikke kærlighedsduetter. Operaen er bestilt og komponeret til verdensudstillingen i Paris 1867 for med Gounods udsøgte melodier, klangfulde orkestrering, flotte optrin og en fornem stilistisk homogenitet at vise fransk operas fornemhed. Og det lykkedes her med Gounods fineste opera.
Bjørn Steding-Jessen

11/12 Jørgen Ryg og Preben Kaas 

Stig Ulrichsen fortæller om makkerparret Preben Kaas og Jørgen Ryg, der sammen og hver for sig gav danskerne meget at grine af. De stod for første gang på scenen sammen i 1960, hvor Stig Lommer bragte dem sammen. Kom tæt på den formidable komik, og de skrøbelige personer bag den. Og hør nogle af de sjove anekdoter som Stig har fået af vennerne. Få historien om deres glæder, deres kampe, succeser, nedture og deres alt for tidlige død.

Stig Ulrichsen

 

 


Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted Underviser   Pris
8143
tir 25-09-18 10:00
Taastrup Kulturcenter
11 lekt.
Kr. 1190