Foredrag og debatarrangementer

Sommerhøjskole

Puccinis liv, operaer og karriere.

Du får præsenteret et helt unikt operamateriale, der for længst har gjort Puccini til verdens 3. hyppigst opførte operakomponist - kun overgået af Mozart og Verdi. Her får du sammenhængen og forståelsen for, hvordan Puccini kunne komponere nogle af verdens nu hyppigst opførte operaer, f.eks. Bohème, Tosca og Madame Butterfly. Men hvad er deres relationer til hans forudgående og efterfølgende operaer? Og hvorfor er nogle af dem næsten ukendte i Danmark: Villierne, Edgar og Svalen. Derudover er der nogle, der her bare er sjældent opført: Il Trittico og Pigen fra Vesten.

Mandag d. 11. juni

 • kl. 09.30 Willierne + Edgar
 • kl. 12.00 frokost
 • kl. 13.00 Manon Lescaut
 • kl. 15.15 La Bohème

Tirsdag d. 12. juni

 • kl. 09.30 Tosca + Pigen fra Vesten
 • kl. 12.00 frokost
 • kl. 13.00 Madame Butterfly
 • kl. 15.15 filmforevisning af Tosca

Onsdag d. 13. juni

 • kl. 09.30 perioden Il Trittico (Kappen, Søster Angelica og Gianni Schicchi) + Svalen
 • kl. 12.00 frokost
 • kl. 13.00 perioden 1919 - 1924 Turandot
 • kl. 16.30 filmforevisning af 2. akt af Svalen
 • kl. 18.00 middag

At Puccini skulle få sådan en stjernestatus var dog på ingen måde givet ved præsentationen af hans første opera - tværtimod. Og gennem hele sin karriere måtte han kæmpe hårdt mod hån, fiaskoer og ligegyldighed ved uropførelserne af sine operaer i Europa. Det var specielt i starten i hård konkurrence med hans væsentlig mere berømte kollegaer Mascagni, Leoncavallo og Catalani. De optog pladsen med den rene ‘sandheds’-opera (verisme), men Puccini skabte sig en niche i kraft af sin evne til at skabe meningsfulde, elegante blandinger af verismen og andre landes musikdramatiske stil og virkemidler - både europæiske og ikke-europæiske.

Teknisk stod han i stor gæld til sin væsentligste lærer Ponchielli (ham med ‘Timernes dans‘) og musikdramatisk naturligvis i høj grad til Verdi, men det er mindre kendt, at han har overtaget en stor del af Wagners teknikker med meningsbærende (lede)motiver, sammenstillingen af fortid, nutid og fremtid foruden forløsningsbegrebet. Det og meget mere vil naturligvis blive belyst på kurset, hvor de enkelte operaer bliver gennemgået mht. opbygning, orkestrering, sangstil, deres betydning for Puccinis karriere og musikdramatisk tradition hhv. fornyelse. De vigtigste motiver og temaer bliver spillet på klaver.

De historiske forudsætninger for handlingerne i Puccinis operaer er oftest uhyre spændende, men der bliver desværre sjældent redegjort for dem i tilstrækkelig grad i forbindelse med opførelserne. Men det bliver der på kurset her. I forbindelse med gennemgangen af de enkelte operaer bliver der også relateret til musik- og samtidshistorien dvs. Puccinis egen tid.

Hans meget ekstravagante livsførelse gav anledning til både spot og forargelse mens han levede. Men efterfølgende har hele operaverdenen så rigeligt tilgivet ham, fordi han med sit store talent beskrev fængslende handlinger med smukke og udødelige melodier som f.eks. ”Så kold den lille hånd er” og ”Oh min kære lille far” (”O mio babbino caro”) og med elegante orkestreringer. Det appellerer stærkt til det brede operapublikum.  Med hans egne ord er det ’den store sorg i de små sjæle’ og ’menneskelighed’, der er gennemgående træk i de fleste af hans operaer, hvor heltinderne dør i kærlighed og af kærlighed. Og netop den glødende kærlighed og kvindelige sensualitet har inspireret Puccini igen og igen. Hvis det så også er godt sunget og dirigeret,kan lommetørklæderne komme frem til sidst!

Der er dog 7 delikate balancepunkter, der skal fungere, inden det bliver rigtig godt - et af dem afhænger meget af dirigenten - og som det bl.a. vil fremgå af introduktionerne, er der stor forskel på det i hans 12 operaer: Villierne, Edgar, Manon Lescaut, Bohème, Tosca, Madame Butterfly, Pigen fra Vesten, Kappen, Søster Angelica, Gianni Schicchi, Svalen og Turandot. Der bliver mulighed for at se to af operaerne på dvd nemlig den verdensberømte optagelse af Tosca i Rom i de autentiske miljøer - en af verdens bedste operafilm - og Puccinis eneste komiske opera La Rondine (Svalen) i en overdådig optagelse fra Metropolitan i New York.

I prisen på kr. 1.695 er Inkluderet:

 • 7 overskuelige, kompetente undervisningsforløb med en præsentation og gennemgang af Puccinis vigtigste operaer med referencer til musik- og samtidshistorien og med mange gode, korresponderende musikeksempler spillet på et fint klasse-A anlæg og de vigtigste motiver spillet på klaver
 • alle undervisningsmaterialer
 • 2 filmforevisninger på storskærm af to af verdens bedste operafilm
 • 3 x frokost
 • 1 middag (onsdag)
 • kaffe/te/kager i pauserne
Holdoversigt
Start Sted Underviser   Pris
man 11-06-18 09:30
Taastrup Kulturcenter
Bjørn Steding-Jessen
9 lekt.
Kr. 1695