Rundvisninger og kulturoplevelser

Kultur- og kirketure

Rundvisning i 2 kirker og 1 kloster + 1 foredrag. Tilrettelagt af Annette Witzel B.A. i etnologi.

Grundtvigs Kirke - kirken på Bjerget, Fredag den 28. september 2018 kl. 9.30 

Træder man ind i Grundtvigs Kirke er slægtskabet med den store europæiske katedral åbenbar. Den monumentale størrelse, det vidunderlige lys, himmelstræb i søjler, hvælv og vinduer vidner derom. Selv sagde bygmesteren og arkitekten P. V. Jensen Klint, at den danske landsbykirke er Grundtvigs kirkes moder. Kirken er opført til minde om N.F.S. Grundtvig og opført i en smuk lys gul sten, der er brændt af ler fra den danske muld.

Mødested: På Bjerget 14B, 2400 Kbh 

Roskilde kloster - et jomfrukloster. Fredag den 26. oktober 2018 kl. 12.00 

Roskilde klosters hovedbygning er oprindeligt bygget ca. 1550-1565. Da klosteret i 1699 blev købt af Berte Skeel og Margrethe Ulfeldt, var formålet for egne penge at oprette et jomfrukloster. Det blev Danmarks første frøkenkloster, som skulle tjene som bolig for unge adelsfrøkener, der ikke var blevet gift. Stiftelsen har i dag to hovedformål, dels udlejning til ældre borgere og dels formidling af klostrets enestående kulturarv. Klostret har en rig samling af malerier fra 1500-1700 tallet. Riddersalen har et meget smukt kassetteloft med 60 bibelske malerier og væggene er beklædt med gyldenlæder. Vi får en rundvisning på stedet.

Mødested: Sankt Peders Stræde 8E, 4000 Roskilde

Sankt Petri Kirke - Københavns ældste kirke. Fredag den 23. november 2018 kl. 10.00 

Sankt Peders Kirke var oprindelig en lille annekskirke til Vor Frue kirke. Altså en ganske almindelig lille kirke i byen, som dog har ført en omskiftelig tilværelse. Nedbrændt, genopført, afsekuraliseret, brugt til fabrik for kanonstøberi, genindviet og overgivet til den tyske menighed af Frederik d. 2. i 1585. Herefter får kirken sit nuværende navn Sankt Petri kirke. Efter 2. verdenskrig faldt antallet af medlemmer i menigheden drastisk og indtægterne gennem kirkeskatten blev tilsvarende beskedne. Derved kneb det med vedligeholdelse af kirkebygningerne, som først i 1994-2000 blev restaureret. I dag fremstår kirken, som den bedst bevarede middelalderkirke i hovedstaden. I Nordeuropa anses den for et enestående anlæg med gravkapellerne og den smukke urtegård.

Mødested: Sankt Peders Stræde 2, 1453 Kbh.

”Via San Angelo”- en pilgrimsvandring gennem Syditalien på sporet af ærkeenglen Michael”. Fredag den 11. januar 2019 kl. 10.00 

Foredrag ved Gitta Bechshøft. Pilgrimsbyen San Angelo og den dybe klippehule på dette sted, er målet for vandringen - et hedensk kultsted, hvor ærkeenglen Michael åbenbarede sig og befalede, at der skulle etableres en kristen helligdom. Den står på Unescos liste over verdens kulturarv! Hulen har i over tusind år været et af Europas berømteste valfartsmål, hvor konger, kejsere, paver, biskopper og andre kulturpersonligheder - heriblandt den hellige Birgitta af Vadstena fra Sverige - har knælet i from bøn. Byen ligger på et højt klippeparti med udsigt over Adriaterhavet.

Mødested: Kulturhuset ”Kilden”, Nygårds Plads 31, 2605 Brøndby

Grundet besøgenes særlige karakter forbeholdes ret til ændringer.

Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted Underviser   Pris
8154
fre 28-09-18 09:30
Annette Witzel
4 lekt.
Kr. 780