Foredrag og debat

Rikke Frank Jørgensen: Når informationsøkonomien bliver personlig

Rikke Frank Jørgensen

Det offentlige Danmark indsamler og bruger personoplysninger fra danskerne i et omfang som aldrig før. Vores data bliver brugt til at hindre snyd med de offentlige kasser, til at give os ordentlig behandling i sundhedsvæsenet og sikre bedre efterforskning hos politiet. Samtidig er beslutningsprocesserne i stigende grad baseret på algoritmer med minimal gennemsigtighed.

Men hvad betyder det for demokratiet, når staten og kommunerne ved alt om os, og forvaltningen bliver mere uigennemskuelig? Og kan vi leve med, at staten også får indsigt i, hvor vi opholder os, og hvem vi mødes med?

Også de private virksomheder ved mere og mere om den enkelte, for deres økonomi er i stigende grad baseret på at indsamle og kortlægge så meget data som muligt om os.

Men hvordan undgår vi, at vores data – som vi villigt stiller til rådighed på sociale platforme – bliver brugt til at forudsige vores adfærd, profilere os og sælge oplysninger om os? Kan vi opretholde tilliden til offentlige og private institutioners brug af data, hvis vi ikke har nogen indsigt i eller kontrol med dem?

Det er nogle af de spørgsmål, Rikke Frank Jørgensen vil belyse denne aften.

Rikke Frank Jørgensen er seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder og har sammen med Birgitte Kofod Olsen netop udgivet antologien »Eksponeret – Grænser for privatliv i en digital tid« (2018) med bidrag af førende danske eksperter på området.