Foredrag og debat

Sommerhøjskole 2019

Sommerhoejskolen

Som faldet fra himlen

For 800 år siden faldt Dannebrog ned fra himlen under et korstog i Estland. Og vupti, Kong Valdemar Sejrs krigslykke vendte, og fortællingen om en magtfuld konge med Gud på sin side var skabt. 

FOF Københavns sommerhøjskole fejrer 800-året for Dannebrog og ser nærmere på nogle af de fortællinger, vi er gjort af, strides om og konstant genforhandler.

Vi skal besøge Jim Lyngvilds omdiskuterede redesign af Nationalmuseets udstilling om vikingerne, blive klogere på krigen i 1864, synge med Kim Larsen, og meget meget mere.

Hent programmet i pdf her 

Tirsdag den 18. juni

Kl. 10-12: 1864 – historien som politisk slagmark. Historikere, politikere og meningsdannere har lige siden 1864 kæmpet om, hvordan nederlaget i 1864 skal forstås. Krigen er blevet fortalt og genfortalt som det store nationale traume, men den er også begyndelsen på det moderne Danmark. Denne formiddag åbner historiker og dr.phil. Bo Lidegaard sommerhøjskolen med historien om, hvordan nederlaget i 1864 har spøgt i det moderne Danmark og i striden om vores nationale identitet.

Kl. 13-17: Ekskursioner til Frederiksborg og udstillingen »Dannebrog 800 år« eller til Absalons København og »Mød vikingerne« på Nationalmuseet. Guider: Billedkunstner, cand.mag. Frederik Lindskov og kunsthistoriker, mag.art. Louise Estrup.

Onsdag den 19. juni

Kl. 10-12: Erik Scavenius den frafaldne adelssøn, den hidsige regeringsleder og kvindeglade mand. Hvor meget af din frihed vil du ofre for freden? Hvor meget af din fred vil du ofre for frihedenI sommeren 1940 i et Danmark, der er blevet besat af Nazityskland, vender kongen og statsministeren sig mod den mand, de tror kan føre landet mest sikkert gennem krigen: Erik Scavenius. Få statsledere har haft så klar og så vanskelig en opgave som ham. Få har bragt deres land så uskadt igennem en verdenskrig. Få har været så forhadt. Hør Birgithe Kosovic fortælle om Erik Scavenius og sit arbejde med at portrættere ham i »Den inderste fare«, som hun i 2019 modtog Politikens Litteraturpris for.

Kl. 13-15: Argumenter imod kvinder. I 1849 tog Danmark et afgørende skridt fra enevælde mod folkestyre. Men der skulle gå mange år, før Danmark fik et demokrati, hvor alle uanset køn og status kunne stemme og stille op til valg. Argumenter imod kvinder, som har ønsket selvbestemmelse og indflydelse, har siden demokratiets barndom været talrige, morsomme og skrækindjagende. Hør professor emerita, dr.phil. Birgitte Possing fortælle om skiftende tiders argumenter imod kvinder – inden for alt fra familieliv, sport, uddannelse, videnskab, ledelse og politik. Birgitte Possing har skrevet »Argumenter imod kvinder – fra demokratiets barndom til i dag« (2018).

Torsdag den 20. juni

Kl. 10-12: Danmarkshistorien på vrangen. Det er en gammel sandhed, at det som regel er sejrherren, der skriver historien. Denne formiddag dykker vi sammen med historiker Poul Duedahl ned i danmarkshistoriens fraklip – de menneskelige vildfarelsers historie, eksperimenter der gik galt, kampe der blev tabt og ideer som ingen længere abonnerer på. På en rejse tilbage til 1800-tallet skal vi stifte bekendtskab med den sidste hofnar på Augustenborg Slot, præstedatteren fra Fredericia som skiftede køn og blev sæbefabrikant, og meget mere. Poul Duedahl er forfatter til den anmelderoste bog »Velkommen på bagsiden. Danmarkshistorien på vrangen« (2018).

Kl. 13-17: Ekskursioner til Frederiksborg og udstillingen »Dannebrog 800 år« eller til Absalons København og »Mød vikingerne« på Nationalmuseet. Guider: Billedkunstner, cand.mag. Frederik Lindskov og kunsthistoriker, mag.art. Louise Estrup.

Fredag den 21. juni

Kl. 10-12. Hvor jeg var barn, var der isbjørne. Da Anne Knudsen var seks år, fik hendes far arbejde ved Grønlands Tekniske Organisation (GTO). Oplevelserne i Grønland i 1950’erne skulle komme til at præge resten af hendes liv. Hør dr.phil., tidligere chefredaktør Anne Knudsen fortælle om et land, der ikke findes længere, og en tid, som de fleste er tilbøjelige til at tro, aldrig har eksisteret. Med stor kærlighed til Grønland og dets befolkning fortæller hun om hverdagslivet med familie, naboer og kammerater, om skolegang og leg i naturen eller derhjemme, og om at opfostre isbjørneunger i et bur ude i gården. Anne Knudsen har skrevet »Hvor jeg var barn, var der isbjørne« (2018).

Kl. 13-15. Kim Larsen – Danmarks nationalskjald. Kim Larsens sange har i årtier været allestedsnærværende i danskernes liv. Til hverdag, fest, bryllup, begravelse. Hans folkelighed, fortællerevne og fandenivoldskhed har samlet danskerne på tværs af generationer, og det er ofte med nostalgi, vi taler om den fællesskabsfølelse, han kunne mane frem. Vi slutter sommerhøjskolen af med et muntert foredrag og fællessang, hvor Jens Andersen – sammen med sangeren og musikeren Søren Launbjerg – tager os med ind i Kim Larsens liv og univers. Jens Andersens har skrevet »Kim Larsen – mine unge år« (2018).

Praktiske vink

Prisen inkluderer foredrag, formiddagskaffe, bustransporter tirsdag og torsdag eftermiddag, kaffe med brød og entreer i forbindelse med de to ekskursioner.

Frokost kan medbringes eller bestilles dag for dag. Drikkevarer kan ikke medbringes, men sælges på stedet til rimelige priser.

Gangbesværede og deltagere med rollatorer eller kørestole kan desværre ikke deltage i ekskursionerne, som gennemføres i et almindeligt tempo med lidt "fysiske udfordringer". 

Ret til ændringer i programmet forbeholdes.

Sommerhøjskolen er tilrettelagt og ledes af FOF Københavns fagkonsulenter Stine Dahlgren Faurholt og Tina Dransfeldt Christensen.

Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted Underviser   Pris
180107
tir 18-06-19 10:00
Kgs. Lyngby
4 gange
Kr. 1655