Foredrag og debat

Fysik og filosofi forbindes

Fysikkens filosofi

Interesserer du dig for universets gåder, fjerne galakser, fysik og astronomi? Og filosoferer du over tidens begyndelse, mørkt stof, stjernernes stråler og cellernes dynamik?

Vær med til nogle spændende aftener i videnskabens tegn, når fremtrædende forskere får ordet i Niels Bohr Institutets legendariske auditorium.

Tilrettelagt af mag.art. Bent Raymond Jørgensen.

 

6/2 Virkelig eller vildfarelse?

Ved mag.art. Bent Raymond Jørgensen

Kundskab er magt, og magt kan misbruges! I vor tid spredes viden overalt – også til dem, der kan og vil misbruge de muligheder, der ligger gemt i naturen. Hvor dybt kan vi gå ned i naturens godt skjulte hemmeligheder? Har forskerne de rette redskaber til at skelne mellem virkelighed og vildfarelse?

13/2 Sætter mennesket sine spor ud blandt stjernerne?

Ved Erland R. Andersen, formand for DFKF København/Sjælland

Det er nu 50 år siden, at de første mennesker kom til Månen! Hvordan gjorde man det og med hvilket intentioner? Fantasien sætter ingen grænser, men det er gået noget trægt i de seneste årtier. Er der ved at ske noget igen? Hvor langt ud kan vi komme, og hvorfor skal vi tage derud? Her fortælles om de første forsøg på at tage længere ud i rummet.

20/2 Hvad er et menneske?

Ved neurolog og overlæge Jesper Rønager, Rigshospitalets afdeling i Glostrup

Hvem er du? Er dine bevidste beslutninger et resultat af neurologiske, molekylære, fysiske og kemiske processer? Skal beslutningsprocesser og bevidsthed blot betragtes som bevægelser og bølger i fleksible strukturer? Eller er der fortsat dunkle punkter i vor viden, der berettiger opretholdelsen af John C. Eccles’ klassiske skelnen mellem personligheden og dens hjerne?

27/2 Kan vi passe bedre på os selv?

Ved prof. og overlæge Martin Balslev Jørgensen, Rigshospitalet

Vi ved mere om de psykologiske og psykiatriske principper, der ligger bag personlighedens dannelse og udvikling, men kan vi selv og samfundet omsætte denne indsigt til noget konkret og virkningsfuldt? Hvad ved fagkundskaben om disse problemstillinger, der forekommer vigtigere end nogensinde i en tid, hvor mennesket på flere måder synes at kunne erstattes af maskiner i form af kunstig intelligens?

6/3 Kan vi forstå den molekylære biofysik?

Ved Henrik Georg Bohr, Center of Computational Bio-Physics

Ved hjælp af kvantemekaniske beregningsmetoder afsløres de molekylære og fysiske processer, som foregår inde i den levende celle. Det har banet nye veje til at forstå de matematiske og mirakuløse livsprocesser, som involverer både DNA-molekylerne og proteinstrukturerne i de biologiske celler. Hvilken udvikling kan vi forvente, der vil ske i den molekylære bio-fysik?

13/3 Kan livet overleve udfordringerne?

Ved prof. Hans Ramløv, RUC

Livets mirakuløse processer kan ses som en naturlig følge af egenskaberne i stoffet, men hvad er forudsætningerne for, at livet kan fortsætte? Vil en evolutionær udvikling fortsætte hen imod noget endnu mere perfekt, eller ligger det i livets og proteinernes komplekse natur, at vi ikke kan nå længere? Kan vi forvente at finde liv på andre planeter i rummet?

20/3 Opstod universets blot som resultatet af naturlovene?

Ved astrofysiker og formidlingschef Tina Ibsen, Tycho Brahe Planetariet Flertallet af astrofysikkerne antager, at universet begyndte med en singularitet, hvori alt stof, rummet, tiden og naturlovene havde deres udspring. Men på hvilket erkendelsesgrundlag? For i en vis forstand strider det oplagt imod termodynamikkens anden hovedsætning! Har astrofysikkerne andre teorier vedrørende Universets tilblivelse? Hvor meget ved vi om det univers, som vi er en del af?

27/3 Novozymes og Niels Bohr Institutet – Hvad er forskellen?

Ved senior manager Thomas Chr. Olsen, Novozymes

Novozymes er en dansk bioteknologisk virksomhed, der udvikler, fremstiller og handler med bio-industrielle produkter som enzymer til industriel anvendelse. Niels Bohr Institutet er et forskningscenter, som har mere fokus på de principielle og teoretiske forhold. Men der ses mange eksempler på samarbejde mellem innovative virksomheder som Novozymes og de klassiske forskningsinstitutioner som Niels Bohr Institutet.

3/4 Vanskeligheder i fysikken – Hvordan blev de overvundet?

Ved partikelfysiker Jørgen Beck Hansen, NBI

Hvordan er forskningsfremskridt opstået på Niels Bohr Institutet, og hvorfor lige dér? Skyldes det en speciel systematisk indsats og massive investeringer, eller lå det i kortene, at sådan skulle det være – på ren romantisk vis? Hvilke principper og paradigmer i form af konkrete forbilleder gjorde forskellen? Og ses der nye forskningsperspektiver?

Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted Underviser   Pris
180476
ons 06-02-19 19:30
København Ø
9 gange
Kr. 965