Foredrag og debat

Blanc-de-noirs-champagne

Champagne

Blanc-de-noirs-champagne

– med krop og tyngde

Mange har efterhånden erfaret, at champagne ikke bare er noget man drikker, når noget skal fejres. RIGTIG champagne er noget der bør smages seriøst på! Det er en stor nydelse og rummer mindst lige så mange forskelligheder og facetter som verdens bedste topvine.

Champagne laves som hovedregel på de tre druer pinot noir, pinot meunier og chardonnay, hvoraf de to første er røde og den sidste er hvid. Når det kommer til champagne lavet på kun en enkelt drue, er det dog som regel blanc-de-blancs, dvs. ren chardonnay, mens blanc-de-noirs – eller på dansk ’hvid på sorte’ – betyder en hvid champagne udelukkende på sorte/røde druer. Hvid champagne på røde druer fås ved at fjerne drueskindet hurtigt ved presningen.

Blanc-de-noirs-champagner er sjældnere end blanc-de-blancs (men er dog vundet betydeligt frem i de senere år) – og nok også lidt mere særegne, specielle og sværere at forstå. Det er ikke let drikkelige, friske champagner til velkomst, aperitif og skaldyr. Det er tungere, fyldigere champagner med større krop og tyngde og derfor velegnede til tungere mad, ja sågar kødretter, hvilket nok kommer som en overraskelse for de fleste. Men man skal huske på, at selv om skindet ikke er gæret med, er det stadig røde druer, og disse champagner har derfor næsten fylde som rødvine.

I øvrigt blev pinot noir-rødvine fra Champagne regnet for at være på højde med rødvinene fra Bourgogne tilbage før 1700-tallet – inden der for alvor ’gik bobler i dem’. Og i løbet af aftenen fortælles desuden om champagne-vinenes spændende historie frem til moderne tids aktuelle trends.

Vi smager seks fyldige og tunge pinot-baserede blanc-de-noirs-champagner.

Pris inkl. champagne.

Medbring egne gode champagneglas eller hvidvinsglas.