Foredrag og debat

Champagne-skolen

Champagne

Ved Jesper Hedegaard

Vi danskere drikker mere og mere champagne. Forbruget er steget 40% de seneste 5 år, og det har vi kunnet mærke på den hastigt voksende tilslutning til FOFs foredrag om champagne.

Champagne-skolen appellerer til nye og tidligere deltagere, der vil møde champagnens verden på en systematisk, dybdegående og veltilrettelagt måde. Alle bliver sat på ’skolebænken’, men selv om god champagne er tør, er ’pensum’ ikke tørt!

Jesper Hedegaard har en udtalt faible for de ædle bobler. Han har i mere end 20 år rejst mere end en gang om året til Champagne, og hans yndlingscitat er af F. Scott Fitzgerald og lyder: ”Too much of anything is bad – but too much Champagne is just right”!

Over tre aftener smager vi i alt ca. 20 ’rigtige’ champagner (nogle stykker dog ’kun’ blandt de bedste mousserende vine). Du får en solid grundviden om regionen og dens historie, druetyperne, arbejdet i marken og kældrene, de forskellige champagne-typer og stilarter, områder, klassifikationer, årgange, servering og opbevaring, mad og champagne, alternativer til champagne – og ikke mindst hvordan man smager på og bedømmer champagne.

1. gang indledes der med regionen og dens historie, opfindelsen af champagne, forskellen på store huse og små bønder, champagne-typer og stilarter, mens der smages på gode champagner der illustrerer disse forskelle.

2. gang bygges der videre på deltagernes viden, forskellene på de forskellige områder og druer forklares og smages, nye trends herunder bio-champagne og rosé-champagne gennemgås og smages, ligesom de bedste mousserende vine uden for Champagne introduceres (England og New Zealand/Tasmanien).

3. gang er vi nået til prestige-champagnerne. Hvordan smager ’det bedste af det bedste’, ’creme de la creme’? Vi hører om Dom Perignon, Cristal, Krug og de andre, og smager nogle af dem – både prestige-cuvéer fra store huse og små bønder.

Vin for ialt 1250 kr. pr. deltager er inkluderet i prisen. 

Medbring min. 1 smageglas – gerne et godt, lidt stort hvidvins-/tulipanformet glas (ikke det traditionelle høje, smalle flûte-glas eller en champagne-bowle).