Foredrag og debat

Store vinoplevelser

Vinforedrag/smagning

Ved Jesper Hedegaard

Dette er foredragsrækken for både nye og tidligere kursister, der føler de befinder sig på et vist niveau mht. viden om vin og erfaring med vinsmagning.

Her er muligheden for ekstraordinære oplevelser med smagning af exceptionelle vine, man normalt ikke selv går ud og køber.

Over fire aftener ’smager’ vi os gennem enkeltområder og udvalgte temaer fra vinens verden. Ved intens og pædagogisk smagning sideløbende med gennemgang af baggrundshistorier, nyeste trends og sammenhængen mellem druer, vinifikation, jordbund, klima og de enkelte slotte, lærer vi for alvor vinen i glasset at kende.

Grundbegreber som ’at blive en dygtigere smager’, opbevaring af vin, dekantering m.m. gennemgås løbende. Vi smager nogle af de bedste vine fra områderne (vin for i alt 1200 kr. pr. deltager er inkl. i prisen) – normalt fem til seks forskellige pr. gang.

Et eller flere vinglas til eget brug medbringes.

1. Nye årgange, tendenser og producenter i Côte-Rôtie og Hermitage

Vi tager pulsen på de store syrah-vine fra Côte-Rôtie og Hermitage i det nordlige Rhône: hvordan er kvaliteten af de seneste årgange, og hvem er henholdsvis nye stjerner og falmende stjerner?

2.  Pinot noir fra hele verden

15 år er gået siden den Oscar-vindende (og kultfilm i vinkredse) »Sideways« havde premiere. Efterfølgende har der været stærkt stigende interesse for denne tyndskindede, »følsomme« og vanskelige drue, og der laves i dag gode alternativer til pinot noir fra Bourgogne – ikke bare vine, der er gode til prisen, men også efterhånden rigtig store vine. Vi smager top-pinot noir fra bl.a. New Zealand, Sydafrika, Californien, Chile/Argentina, Tyskland og – selvfølgelig – Bourgogne selv og forsøger at definere pinot noirs dna: hvordan smager den forskellige steder i verden, og hvad er med til at give de (kan det allerede røbes her) betydelige forskelle, der er mellem lande, verdensdele og producenter?

3. Årgangsdueller

Vi smager to forskellige årgange af en række vine for at konstatere og vurdere forskellene. Vind, vejr og årets gang betyder meget for den endelige kvalitet – men måske allermest karakter – af druerne når de plukkes og dermed den endelige vin, og forskellene er store. Vi diskuterer også om forskellene er ulige i Europa og oversøisk, herunder myten ’at årgangsvariation ikke betyder noget/ikke findes i oversøiske lande’.

4. Duel: Barbaresco mod Barolo

Er distriktet Barbaresco ’bare’ en lillebror til Barolo? Vinene fra Barbaresco står ofte i skyggen af storebror-distriktet Barolo, men er barbaresco en ’mindre stor’ vin – og kan man overhovedet smage forskel? Begge er udelukkende lavet på nebbiolo-druen. Vi smager forskellige top-vine fra begge distrikter for at få svarene.