Foredrag og kulturelle oplevelser

3 dages tur til Skåne - Det gamle danske land

Peter Sten Hansen, journalist, programvært P5

Skåne og de øvrige skånelande (Halland og Blekinge) var i århundreder en lige så naturlig del af Danmark som Sjælland, Fyn og Jylland.

I 1658 mistede Danmark landsdelene ved Roskildefreden og siden da har de været svenske. Tag med en spændende tur, hvor deltagerne får et alsidigt indtryk af den gamle danske landsdel. Hovedvægten vil være at opleve historiens vingesus fra svenskekrigene i 1600-tallet, men deltagerne vil bl.a. opleve lokale aktiviteter og det pragtfulde syn af blomstrende frugttræer i Østerlen - det sydøstlige Skåne.


Programmet i korte træk:

Lørdag den 5. maj:

Vi skal besøge den gamle bydel i Ystad og se de mange gamle danske bindingsværkshuse, som der stadig findes mange af. Efter frokost (lunch) går turen gennem Tomelilla mod Kivik. På turen vil vi se de blomstrende frugtplantager. Kivik er en skøn havneby på Skånes østkyst og uden for byen finder vi Kiviksgraven, en imponerende bronzealdergrav, der også kaldes Kongegraven. Herefter kører vi til Kristianstad over Åhus.


Søndag den 6. maj:

Fra Kristianstad går turen til Sporrekulla Gård, som slap for at blive brændt af svenskerne. Gården har dele, der går helt tilbage fra 1500-tallet og ligger i et skønt naturområde vest for Immeln (søen). Rundvisning af lokal guide. Efter frokost besøges Spånkurvemuseet i Lønsboda. Et arbejdende værksted, hvor der var storproduktion af spånkurve i 1800-tallet. Dagen slutter i Broby Hembygdspark, hvor der er flere århundreders gamle huse og gårde og man kan komme ind og se, hvordan folk boede. Det er her vi ser, at bønderne til langt op i 1800-tallet havde billeder af den danske kongefamilie på væggene.


Mandag den 7. maj:
Efter tjek-ud på hotellet går turen til Christianskirken i Kristanstad.
Efter frokost besøges "Kulturen" i Lund. Et stort frilandsmuseum med mange spændende ting!

Hjemkomst til Køge ca. kl. 18.00.Mødested: Ølby st. kl. 8.30

3 dages tur kr. 3.550, der inkluderer: transport, 2 overnatninger på hotel i Kristianstad i delt dobbeltværelse med ½-pension, 3 frokost-måltider, entreer og guider. Tillæg for enkeltværelse kr. 675. 
Drikkevarer for egen regning.