Foredrag og kulturelle oplevelser

Fredagstræf i Portalen - forår 2019

18. januar 2019
Tine Kragh
Kunsten i de danske kirker

Alt for få ved hvilke kunstskatte, der findes i de danske kirker og kan derfor ikke påskønne den smukke og righoldige kunst, vi har i dem. Kunsten i kirkerne fortjener på alle måder et større fokus end den får - både den ældre kunst men også den moderne. Kunsthistoriker Tine Kragh har specialiseret sig i netop det emne.
Dette foredrag vil bestå af en introduktion til kunst i kirken generelt- hvor vi vil se på både altertavler, andagtstavler og totaludsmykninger. Derefter vil opleve masser af forskellig og spændende kunst fra hele Danmark - med gode billeder, vi vil opleve: Peter Brandes, Vejleå kirke, Svend Wiig Hansen, Kastrup kirke, Per Kirkeby, Gentofte kirke, John Kørner, Østerhåb kirke, Lin Utzon, Bagsværd kirke, Bertel Thorvaldsen. Vor Frue kirke, Arne Haugen Sørensen, Bregnet kirke, C. W. Eckersberg, Frederiksberg kirke samt mange flere. Vi vil se på kunst helt tilbage til kalkmalerier og frem til i dag- og nyde den unikke kunst i kirkerne og dens mangfoldighed.
Foredraget vil give alletiders mulighed for at opdage og belyse en del af vores kulturarv og god kunst, som ikke alle er opmærksomme på forefindes i de danske kirker. Foredraget ledsages af et rigt billedmateriale.


1. februar 2019
Jette Seidenschnur
Et liv i frihed 

Tidligere medlem af Jehovas Vidner. Jette vil i sit foredrag fortælle om, hvordan hun kom ud i friheden. I 33 år var hun den del af Jehovas Vidner og brugte megen tid og energi på at leve som et rettroende vidne. Hun var bundet af et utal af forbud og regler, og efterhånden voksede drømmen om frihed. Bruddet havde store familiemæssige omkostninger, men hun kom ud til et helt nyt liv i frihed. I dag er hun prisbelønnet fotograf og nyder tilværelsen 


22.februar 2019
Lise Nees

Sange fra Operetter og Musicals/sang-foredrag
Her er sange fra nogle af alle de gode, gamle operetter og musicals. Der er både de store flotte sange, de små inderlige, dem med glimt i øjet og dem, der kan synges med på. Imellem sangene fortæller Lise Nees om de forskellige operetter og musicals, deres tilblivelse, handling eller sjove anekdoter fra hendes karriere i den danske teaterverden. Igennem programmet kan I høre, hvordan hendes stemme folder sig ud. Og så må vi bare håbe på, at glassene holder til de sidste høje toner…
Programmet indeholder bl.a. sange fra Oklahoma, Mød mig på Cassiopeia, Den glade Enke, Spillemand på en Tagryg, The Sound of music, Showboat, Hans Christian Andersen, Frøken Nitouche, My fair Lady og Sommer i Tyrol.
 

15. marts 2019
Mogens Larsen
Valdemar Atterdag – Danmarks samler  i en urolig tid

Da Valdemar blev konge, ejede han ¼ af Nordjylland. 20 år senere var hele riget under hans magt ved hjælp af statsmandsevner, udholdenhed, klogt beregnende, snild, hensynsløs, men også forståelse for at kunne bøje af og vente til det rigtige tidspunkt. Men hans fremgang har også sin forklaring i, at der var en stærk trang til fred og orden blandt alle kirkens folk, borgerne og herremændene.Unummererede siddepladser. Girokvittering eller udskrift fra netbank forevises ved indgangen.