Foredrag og kulturelle oplevelser

Fredagstræf i Portalen

7. september 2018 
Stig Ulrichsen
Prins Henrik

Stig Ulrichsen fortæller med højt humør og sprudlende glæde om Prinsen, som de fleste danskere har en mening om. Hvad end din opfattelse af prinsgemalen er positiv eller negativ, er dette foredrag en øjenåbner, der vil give dig et nyt perspektiv til forståelsen af prinsen, der har begejstret tusindvis af danskere igennem årene. Foredraget omhandler prinsens liv og skildrer en mand, der indeholder betydeligt flere ting, end hvad der ellers fremstilles af pressen. 


21. september 2018 
Rasmus Rohde
“På slæderejse med Sirius”.

I 1931 besatte norske pelsjægere dele af Nordøstgrønland, og denne del af kongeriget blev for alvor et varmt emne. Ti år senere forsøgte den tyske krigsmarine at oprette vejrstationer langs kysten, dette blev dog forpurret af den Nordøstgrønlandske Slædepatrulje. I dag patruljerer Slædepatruljen Sirius langs områdes kyster. Hør de utrolige historier, når jeg fortæller om baggrunden for oprettelsen af patruljen og åbner vinduet til den arktiske hverdag i Nordøstgrønland. Det hele krydret med små anekdoter, smukke billeder og korte spændende filmsekvenser. 

26. oktober 2018
Tine Kragh
Siciliens vidunderlige kunstskatte

Sjældent finder man en så stor koncentration af kunst og kultur som på Sicilien. Øen har været påvirket af blandt andet: fønikere, grækere, spaniere, normanere og romere. De har alle efterladt spor fra deres kultur, hvilket har beriget øen med Europas mest spændende og varierende kunst.
I foredraget vil I få et udpluk af Siciliens mange kunstværker, arkitektur og arkæologiske områder- inddelt efter udvalgte distrikter på Sicilien. Lige fra Siracusas græske teater, til barokkunstnerens: Caravaggios værk af Santa Lucia, nutidige kunstneres keramikudsmykninger i små stræder i antikke byer. Vi udforsker nyligt funden antik kunst som bronze statuen af Praxiteles ”den dansende satyr”, ruiner af spanske barok kirker, den kendte renæssancekunstner: Antonello da Messina(1430-79) født på Sicilien, den romerske by med de mest velbevarede mosaikker i verden: Villa Romana Del Casale og vi vil undersøge nogle af Siciliens græske templer - større og flottere end dem de har i Grækenland og meget megt mere. Foredraget vil blive ledsaget af en masse gode billeder fra Sicilien.


2. november 2018
Lise Nees
Juleunderholdning/sang-foredrag

Et dejligt juleunderholdningsprogram, som indeholder alle de gode, gamle julesange - og også nogle af de nyere. Imellem sangene krydrer Lise Nees med sjove julehistorier.  Facts om diverse juletraditioner og naturligvis er der flere syng-med-sange på programmet! En eftermiddag, som giver jer den perfekte danske julestemning


23. november 2018
Bente Hoffmann
Roadtrip gennem det nordlige Argentina 

Naturen i det nordlige Argentina er storslået og slår benene væk under en. Rejsen ad Nordargentinas veje starter ved Iguazús fugtige regnskovsstier og frådende vandfald, som er på UNESCOs verdensarvliste. Herefter kommer du med ud blandt kaiman-krokodiller, kapivarer og marskhjorte i Sydamerikas næststørste vådområde i nationalparken Iberá. Vi kører videre mod vest, næsten over til græn-sen til Chile og Bolivia. Her i Jujuy-provinsen byder Andesbjergene på fabelagtige, flerfarvede bjerglandskaber og historiske spor fra inkaernes tid. Der er både kæmpekaktusser og græssende lamaer i landskabet – og lamakød på spisekortet. 
Oplev Salinas Grandes, den kæmpestore saltsletten, som for en nordbo næsten ligner en enorm frossen sø – og hvor man også skal passe på ikke at få en våd sok. Kom med til Cafayate, vindistriktet, som står i skyggen af sin verdenskendte ’storebror’ Mendoza, men som byder på lige så velsmagende vine.  Du får også brikker af den argentinske historie, når vi besøger ruinerne af en af jesuitternes missionsstationer fra 1600-tallet – i dag er de UNESCO-verdensarv. Eller når vi kigger forbi byen San Miguel de Tucumán, hvor Argentina i 1816 erklærede sin uafhængighed af Spanien. 


18. januar 2019
Tine Kragh
Kunsten i de danske kirker

Alt for få ved hvilke kunstskatte, der findes i de danske kirker og kan derfor ikke påskønne den smukke og righoldige kunst, vi har i dem. Kunsten i kirkerne fortjener på alle måder et større fokus end den får - både den ældre kunst men også den moderne. Kunsthistoriker Tine Kragh har specialiseret sig i netop det emne.
Dette foredrag vil bestå af en introduktion til kunst i kirken generelt- hvor vi vil se på både altertavler, andagtstavler og totaludsmykninger. Derefter vil opleve masser af forskellig og spændende kunst fra hele Danmark - med gode billeder, vi vil opleve: Peter Brandes, Vejleå kirke, Svend Wiig Hansen, Kastrup kirke, Per Kirkeby, Gentofte kirke, John Kørner, Østerhåb kirke, Lin Utzon, Bagsværd kirke, Bertel Thorvaldsen. Vor Frue kirke, Arne Haugen Sørensen, Bregnet kirke, C. W. Eckersberg, Frederiksberg kirke samt mange flere. Vi vil se på kunst helt tilbage til kalkmalerier og frem til i dag- og nyde den unikke kunst i kirkerne og dens mangfoldighed.
Foredraget vil give alletiders mulighed for at opdage og belyse en del af vores kulturarv og god kunst, som ikke alle er opmærksomme på forefindes i de danske kirker. Foredraget ledsages af et rigt billedmateriale.


1. februar 2019
Jette Seidenschnur
Et liv i frihed 

Tidligere medlem af Jehovas Vidner. Jette vil i sit foredrag fortælle om, hvordan hun kom ud i friheden. I 33 år var hun den del af Jehovas Vidner og brugte megen tid og energi på at leve som et rettroende vidne. Hun var bundet af et utal af forbud og regler, og efterhånden voksede drømmen om frihed. Bruddet havde store familiemæssige omkostninger, men hun kom ud til et helt nyt liv i frihed. I dag er hun prisbelønnet fotograf og nyder tilværelsen 


22.februar 2019
Lise Nees

Sange fra Operetter og Musicals/sang-foredrag
Her er sange fra nogle af alle de gode, gamle operetter og musicals. Der er både de store flotte sange, de små inderlige, dem med glimt i øjet og dem, der kan synges med på. Imellem sangene fortæller Lise Nees om de forskellige operetter og musicals, deres tilblivelse, handling eller sjove anekdoter fra hendes karriere i den danske teaterverden. Igennem programmet kan I høre, hvordan hendes stemme folder sig ud. Og så må vi bare håbe på, at glassene holder til de sidste høje toner…
Programmet indeholder bl.a. sange fra Oklahoma, Mød mig på Cassiopeia, Den glade Enke, Spillemand på en Tagryg, The Sound of music, Showboat, Hans Christian Andersen, Frøken Nitouche, My fair Lady og Sommer i Tyrol.
 

15. marts 2019
Mogens Larsen
Valdemar Atterdag – Danmarks samler  i en urolig tid

Da Valdemar blev konge, ejede han ¼ af Nordjylland. 20 år senere var hele riget under hans magt ved hjælp af statsmandsevner, udholdenhed, klogt beregnende, snild, hensynsløs, men også forståelse for at kunne bøje af og vente til det rigtige tidspunkt. Men hans fremgang har også sin forklaring i, at der var en stærk trang til fred og orden blandt alle kirkens folk, borgerne og herremændene.Unummererede siddepladser. Girokvittering eller udskrift fra netbank forevises ved indgangen.

 

Ovennævnte fredage kl. 14.00-16.00Holdnummer: 34874
Periode: 07-09-18 til 15-03-19
Fredag 14:00 - 16:00
9 gange
Underviser:
Sted: Portalen, Greve
Pris: kr. 1090