Foredrag og kulturelle oplevelser

Seniorhøjskoler A-hold

FÆLLESFOREDRAG I PORTALEN:

11. september 2018

I forbrydelsens verden
Bent Isager-Nielsen
I dette foredrag bydes du indenfor i forbrydelsens verden og får et indblik i det ofte kolossale og minutiøse arbejde, en efterforskning består af. Med udgangspunkt i sine to bøger fortæller Bent Isager-Nielsen om sin karriere og uddyber motiverne bag forbrydelserne. Samtidig kommer han ind på ondskab og fascinationen af det onde, en fascination, der langt hen ad vejen formentlig er årsag til, at krimigenren i form af bøger, film og TV- serier om drab og opklaring heraf, er så populær. Bent Isager-Nielsen sætter også et fundamentalt spørgsmål til debat… Findes der onde mennesker eller blot onde handlinger. Kommer det onde nogle gange fra den mest uventede kant?

12. december 2018

Johnny Cash
Dennis Lydom
Med farverige fortællinger og musik inviterer Dennis Lydom publikum ind under huden på mennesket Johnny Cash – The Man in Black – som var ligeså skrøbelig, som fandenivoldsk. Vi følger Johnny Cash fra hans dybt kristne opvækst i en fattig bomuldsplukkerfamilie i sydstaterne, til hans ungdom i først flyvevåbnet og senere musikbranchen. Publikum får indgående kendskab til Johnny Cash’ op- og nedture, hans dæmoner samt det massive stofmisbrug, der plagede ham det meste af livet. Alt sammen tilsat essentielle sange fra hans karriere, som spændte over seks årtier.
Væbnet med sin guitar og autentiske stemme fremfører Dennis Lydom disse sange lige så nærværende og evigt aktuelle, som de var ment. 

8. april 2019

One Dollar Man
Ole Sønnichsen
Den 24. maj 1940 ringede telefonen hos William Knudsen på kontoret hos General Motors i Detroit. I den anden ende var den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt på en linje fra Det Hvide Hus. Han havde brug for en mand, der kunne stille sig i spidsen for den amerikanske produktion af krigsudstyr – også selv om lønnen kun var på symbolske 1 dollar om året. Præsidenten havde kun én kandidat til jobbet: Danskeren. Sådan gik det til, at William S. Knudsen blev ”The One Dollar Man” og den højest dekorerede civile nogensinde i den amerikanske hær. Danskerens produktionstalent var ganske enkelt med til at afgøre Anden Verdenskrig, siger historikerne – og den medrivende historie om den amerikanske drøm fortæller forfatter og journalist Ole Sønnichsen i ord og billeder.

FOREDRAG:

Stormogulens Indien
Elisabeth Sandell
Stormogulerne herskede fra ca. år 1500 og godt 200 år frem. De var efterkommere af Djengis Khan og underlagde sig store dele af det nuværende Indien, Bangladesh, Pakistan og Afghanistan. De var stærke magthavere, som fik stor betydning for Indiens politiske, økonomiske og kulturelle udvikling og som har efterladt sig storslåede bygningsværker – ikke mindst et af verdens smukkeste gravmonumenter: Taj Mahal. 


Jørn Utzon
Nette Børkdal
Jørn Utzon (1918-2008) er en af Danmarks største arkitekter, hvis virke har skabt monumentale bygningsværker i både Danmark og udlandet. Hans lange karriere begyndte med Steen Eiler Rasmussens undervisning på kunstakademiet, hvorpå han videreudviklede sit organiske arkitektursyn ved mødet med bl.a. Alvar Aalto og Frank  Lloyd Wrights huse. Hans mange originale byggerier er ofte skabt gennem evnen til at se brugbare ideer i alle konstruktionsformer – fra Maya-kulturens stenbyggerier, til bølgers bevægelser ved strandkanten. 
Operaen i Sydney er Utzons kendteste værk, men han har løst mange store arkitekturopgaver som f.eks. parlamentet i Kuwait og Bagsværd Kirke. 
Hans eget hus på Mallorca er en del af nutidens pensum for arkitektstuderende.


Bertel Thorvaldsen – en guldalderkunstners liv og værk
Henning Nørhøj
I foredraget følger vi Bertel Thorvaldsen fra barndom og ungdom i København til det nye liv i Rom, med tidligt gennembrud som kunstner, berømmelse og hans liv blandt paver, konger og digtere. Vi ser på Thorvaldsens hovedværker, der var inspireret af klassisk græsk og romersk kunst og mytologi – og ikke mindst det store projekt i Vor Frue Kirke i København.


Det kriminelle politi
Christine Jønck
I dette foredrag dykker Christine ned i historien bag Det Kriminelle Politi. Hvad ledte op til den store ”Edderkopsag”? Hvordan kunne det gå så vidt, at en retskaffen betjent blev korrupt og dybt kriminel? Hvad var der i efterforskningsmappen om Johannes Nielsen? Mange underholdende sidehistorier og familiehemmeligheder fandt ikke plads i bogen ”Det kriminelle politi”. Alt dette vil Christine komme ind på i foredraget. Det er vigtigt at have tillid til vores politi og at kende vores fortid, for at forstå vores nutid. Ydermere er det værd at genoplive en tid, som ikke kun bød på sortbørs, edderkopper og korrupte betjente, men også farverige personligheder, store armbevægelser og vilde fester.


De 13 Nobelpristagere
Preben Hartmann-Petersen
Danmark har indtil nu fået 13 Nobelpriser fordelt med 3 i litteratur, 1 fredspris og 9 i de naturvidenskabelige discipliner; fysik, kemi samt fysiologi eller medicin. Endnu har ingen dansk kvinde fået en Nobelpris. Dette foredrag fokuserer på personerne bag de 9 Nobelpriser inden for naturvidenskab. Vi får en beskrivelse af de involverede forskere med fokus på deres spændende arbejder – herunder den fremtidige betydning af deres indsats samt den ros eller kritik, de har mødt i forbindelse med prisuddelingen. Hver af de 9 personbeskrivelser ledsages af et righoldigt billedmateriale med tilhørende tekstforklaringer.


Nordisk Fjer
Anders Wejrup
Nordisk Fjer Koncernens spektakulære sammenbrud i 1990.
Hvad var det, der skete? Hvordan kunne det lade sig gøre, i mere end 20 år, at bestyrelsesformanden Johs. Petersen kunne holde koncernens katastrofale økonomiske stilling skjult overfor alt og alle – såvel internt som eksternt? Hvad var det han kunne? Hvem hjalp ham? Hvorfor gjorde de det? Få et unikt indblik bag facaden i vel nok Danmarkshistoriens største og mest spektakulære erhvervsskandale. Vi tager på en tur rundt i Nordisk Fjer Universet og hilser på Solkongen og demagogen Johs. Petersen, Klubkassen, Efterretningschefen, Rigsforstanderen, Rivieramanden, Mørkets Fyrste mm.fl. Vi kommer helt tæt på storsvindleren Johannes Petersen og hører om hans fantastiske ekvilibristiske finansielle og regnskabsmæssige stunts. Stunts du ikke troede var mulige.


Firenze – Italiens førende renæssanceby, dens historie og kunst      
Henning Nørhøj
Tusinder af turister besøger hvert år Firenze. Byen indeholder da også et væld af kunstværker og bygninger, der giver os et koncentreret indtryk af den italienske renæssance. Hvad fortæller den storslåede kunst og de mange familiepaladser os om byens stolte historie! I foredraget vil vi gå på opdagelse blandt kunstværker i kirkerne og paladserne.


Van Gogh                                                         
Ellen Tange
Vincent van Gogh er indbegrebet af den moderne kunstnermyte: et ensomt, plaget menneske, som skaber helt sublim kunst. Han levede i en brydningstid med store samfundsomvæltninger og gennem de mange breve til hans bror Theo, får vi indblik i kunstnerens eget dramatiske liv, der resulterede i skabelsen af socialt engagerede skildringer af tidens almue og bønder samt en række af de mest uforglemmelige landskabsbilleder. Hans kunst rummer både dybde og skønhed og er så ekspressive, at man bliver dybt betaget og for alvor oplever, hvordan kunsten kan berige og bevæge. Foredraget følges op af en omvisning på ARKEN, hvor der vises en stor særudstilling med værker af netop van Gogh.


I Mayaernes fodspor
Søren Bonde
I Mellemamerika findes levn efter en af verdens mest sagnomspundne kulturer. Maya-civilisationen eksisterede antageligt i over 2000 år, men gik gradvist til grunde fra omkring år 1000. Da spanierne begyndte erobringen af regionen, stødte de på imponerende monumenter, som vidnede om en mægtig civilisation. I dag er mayaernes efterkommere særlig udbredt i Guatemalas højland. Også i Petén – den ufremkommelige regnskov i nord – gemmer sig utallige pyramider og ruiner, som er omgærdet af mystik og vidner om en storslået kultur fra en fascinerende fortid.
Med rygsæk, kamera og nysgerrighed rejser Søren over bjerge og floder ned i regnskoven for at genopdage nogle af de mest imponerende levn efter mayaernes gamle kultur.                                         

Roadtrip på Pamir highway gennem Tajsjikistan, Afghanistan og Kirgistan
Søren Bonde
Tag med på et enestående road-trip gennem tre lande, som har meget få turister. I firehjulstrækkere følger ekspeditionen den legendariske Pamir Highway i et af verdens barskeste, men også mest storeslåede, områder. Landskabet skifter meget og byder blandt andet på safirblå søer, sneklædte bjerge, bløde grønne bakker og månelandskaber i nogle af verdens smukkeste bjergegne. Undervejs besøger vi idylliske landsbyer og passerer flere pas i over 4000 meters højde.
Velkommen på eventyr!


Burma – Åh, den vej til Mandalay
Flemming Ytzen
Åh den vej til Mandalay… Sådan sang Four Jacks i starten af 1960’erne og henrykkede titusinder af danskere. Bag den populære sang lå et digt af Rudyard Kipling, den britiske imperialismes hofdigter. Dengang var der næsten ingen danskere, der vidste, hvad der gemte sig bag navne som Rangoon og Mandalay. Disse byer i datidens Burma er på ny kommet til stede i danskernes bevidsthed. Vi har hørt om Nobelpristageren Aung San Suu Kyi og hendes kamp for demokrati, men også om den største flygtningekrise i mange år. Hvad gemmer der sig bag fortidens og nutidens virkelighed i Burma? Flemming Ytzen har mødt demokrati-ikonet Aung San Suu Kyi mere end en gang.


Østeuropa - Balkan
Anna Haubech
Hvad blev der af østeuropæernes unions-eufori? Da EU besluttede at udvide med Østeuropa under dansk EU-formandskab i 2002, var alt lutter idyl, men det er tydeligvis ikke blevet den store lykkelige forening af Europa. EU-skepsis vokser i Østeuropa og flere lande udfordrer EU’s demokratiske værdier. Anne Haubek opruller dramaet om de tidligere kommunistiske landes vej til EU, om hvad der skete med begejstringen undervejs – og spørger, om der er en fælles fremtid for Øst og Vest-europa.


Musik i 60’erne og 70’ernes England og USA
Kim Fritz
Kom med tilbage til musikkens storhedstid i 60’ernes og 70’ernes England og USA. Vi starter med Motowns historie. Bagefter hører vi om numrenes indflydelse på samtiden. Vi skal blandt andet lytte til klassiske bands som Surpremes, Four Tops, Temptations og Marvin Gaye. Vi skal høre om de principper, som Berry Gordy byggede Motown på og til sidst om, hvordan begivenheder i Detroit ændrede Motown for altid.
Herefter bevæger vi os videre til ”The British Invasion”. I kølvandet på Beatles’ gennembrud i USA, fik en stribe engelske grupper deres gennembrud i USA. Det var grupper som Dave Clarke Five, Animals, Troggs, Who og mange flere. Vi kommer desuden rundt om nogle af de ting, som var med til at påvirke tidens England, som mode, fotografer, Churchill og masser af musik – inklusive de grupper som havde talentet, men bare ikke helt slog igennem.


Vietnam
Flemming Ytzen
I 2018-2019 er det 50 år siden, at Vietnamkrigen kulminerede. USA havde en halv million mand i det daværende Sydvietnam. Richard Nixon blev valgt til USA’ s præsident og lovede en ”fred med ære”. I dag er der forsoning mellem USA og Vietnam, fordi begge lande frygter Kina. Dansk udviklingsbistand har været en succes i det land, som vi i 1968 kun kendte som en krigsskueplads, der mobiliserede et dansk ungdomsoprør. Hør om Vietnam dengang og i dag.


Kunstnerkolonien på Bornholm
Dina Rawat
Lys, klipper og blåt hav trak malerne til Bornholm og Christiansø. Kunstnere som Oluf Høst, Edvard Weie, Karl Isakson, Oluf Rude og mange flere, arbejdede på øen og – som i Skagen og hos Fyenboerne i Kerteminde – blev Bornholm og Christiansø et sted, hvor kunstnere fra hele landet mødtes. Hør om, hvordan kolonien opstod, om kunstnernes tanker og naturen som inspiration og få mere ud af dit næste besøg på Bornholm.


Brasiliens Historie
Allan Spangsberg Nielsen
Brasilien er nok mest kendt for samba, sol, strand og fodbold, men landet rummer så utroligt meget mere. Brasilien, som i de første år, blot var et vandreservoir for de portugisiske opdagelsesrejsende for 500 år siden, er i dag hastigt på vej til at blive en ny vigtig politisk og økonomisk stormagt. Brasilien er dog fuldt med paradokser. På trods af, at landet er et stabilt demokrati, har det med et af verdens højeste mordtal, en skræmmende udbredt voldskultur. Rigdom og fattigdom går hånd i hånd og Brasilien er et af de mest skævt fordelte lande i verden. Brasilien, som det former sig i dag, er i høj grad præget af en unik historie, der inkluderer portugisisk kolonisering, monarki, enorme regionale forskelle samt både militærdiktatur og demokrati.


Ib Mossin – og de andre danske filmhelte         
Stig Ulrichsen
Ib Mossin var dansk films første teenageidol og huskes især for hans roller i ”Far til fire” og ”Morten Korch” filmene. Få de sjove anekdoter og spændende historier om hans og de andre filmheltes liv. Hør også om Poul Reichardt, Ib Schønberg, Peter Malberg, Christian Arhoff og kom med bag kulisserne til de populære danske film, som Morten Korch og Far til fire. Der bliver også mulighed for at høre nogle af deres populære sange.TURE:

Omvisning på Vesterbro – stadig under af-/udvikling
Elisabeth Sandell
Det er stadig områder på Vesterbro, hvor meningerne om bevarelse kontra nedrivning er langt fra hinanden. Seneste eksempel er Slagtergårdene, som nu står foran nedrivning – eller sågar er revet ned. Vi går en tur på Vesterbro og ser på nyt og gammelt, frivillighed og private initiativer
Mødested: Dybbøl station (op ad trappen. På gangbroen)


Van Gogh på Arken
Ellen Tange
Vi følger det spændende klasseforedrag om Vincent van Gogh op med en omvisning på kunstmuseet ARKEN, som viser en særudstilling af netop van Gogh
Mødested: ARKEN, Skovvej 100, 2635 Ishøj. Aftal præcist mødested og tid med Ellen Tange


Tur til Rosenborg med Kronjuvelerne
Nette Børkdal
Vi går en tur igennem Chr. 4’s slot og hører undervejs om danmarkshistorien i 1600 tallet. Slottet er meget velbevaret og en del af indretningen står endnu som på Chr. 4’s tid. Vi hører om periodens tøj, spisevaner og musik. Om svenskekrigene, der fører til indførelsen af enevælden i 1660. I skatkammeret hører vi naturligvis om Rosenborgvinen, kongekronerne og de danske kronjuvelers lange historie. Turen er fyldt med fortællinger om livet på slottet. Nette Børkdal har omvist på Rosenborg i 25 år, så hun kender alle de spændende anekdoter.
Mødested: Rosenborg Slot, Øster Voldgade 4 a, 1350 København K. Kom i god tid og vær opmærksom på, at alle tasker skal sættes i garderobebokse under besøget.FOF forbeholder sig ret til ændringer i programmet i tilfælde af sygdom, lokaleproblemer, lærerønsker eller andet.

Udgifter til entré på museer og eventuelle ekskursioner er ikke inkluderet i deltagerprisen og betales derfor separat af deltagerne.