Foredrag og kulturelle oplevelser

Vinterhøjskolen

3 festlige weekender på Tingstedet i Herfølge 

 

Lørdag den 26. januar kl. 10
Erik Lindgren
”Et glas Humorpiller” 
Indikation: Motion af smilebånd i hverdagen
Bivirkninger: Ømhed i lattermuskler, ondt i maven af grin, kan resultere i latterkrampe.  Advarsel: Kan skabe afhængighed!!! 
Ingredienser: Humor fra gadeplan, tilsat Storm P, Skæve citater & anekdoter.


Lørdag den 26. januar kl. 13
Uwe Lindholdt
Isbjørnen – Ishavets konge 
Hvordan er isbjørnen tilpasset det arktiske klima? Der fortælles om bjørnens jagtteknik, fødevalg, formering og de videnskabelige undersøgelser. Hvordan er isbjørnen beslægtet med de andre bjørne? Hvilken rolle spiller isbjørnen for inuitterne og hvorfor er der jagt på isbjørne i Grønland? Hvor farlige er isbjørne for mennesker? 
Alt dette og meget mere får du svar på i dette spændende foredrag.


Søndag den 27. januar kl. 10
Sanne Flade Larsen
Alene i vildmarken
Hør et spændende foredrag om det moderne menneskes evne til at kunne overleve i vildmarken med ganske simpelt udstyr. Foredragsholderen er blevet bekræftet i sine evner til at kunne beherske de fysiske udfordringer, som sult, kulde og vild natur, men det var især på det mentale plan, hun blev udfordret. 
 

Søndag den 27. januar kl. 13
Lisbeth Kjær
Kongehusets Kronjuvelser
Mange af de smykker vi ser Kongehusets damer med, har en fantastisk historie. Kronprinsesse Marys rubin smykkesæt, som tilhørte Dronning Ingrid, blev fremstillet til Marskal Bernadottes hustru Desiree i forbindelse med Napoleons kroning i 1804. Hør den historie og vær med til at følge de smykker, som den svenskfødte Dronning Lovisa og senere Dronning Alexandrine bragte med sig til Danmark. Hør og se hvordan det er gået smykkerne og hvem, der anvender dem. Mange af disse smykker bliver nemlig stadigvæk brugt, blot i en anden udformning. Nogle af dem er blevet delt og moderniseret, så de kan bruges temmelig utraditionelt, se hvordan. Hør historien om Kronjuvelerne, som udstilles på Rosenborg, om Christian den fjerdes åbne krone og de enevældige kongers lukkede krone. Smaragd sættet som Dronning Margrethe har båret ved flere lejligheder har også en fascinerende historie, der går tilbage til 1700-tallet.


Lørdag den 23. februar kl. 10
Flemming Ytzen
Burma – åh, den vej til Mandalay
Åh, den vej til Mandalay… Sådan sang Four Jacks i starten af 1960èrne og henrykkede titusinder af danskere. Bag den populære sang lå et digt af Rydyard Kiping, den britiske imperialismes hofdigter. Dengang var der næsten igen danskere, der vidste hvad der gemte sig bag navne som Rangoon og Mandalay. Disse byer i datidens Burma er på ny kommet til stede i danskernes bevidsthed. Vi har hørt om Nobelspristageren Aung San Suu Kyi og hendes kamp for demokrati, men også om den største flygtningekrise i mange år. Hvad gemmer der sig bag fortidens og nutidens virkelighed i Burma? Flemming Ytzen har mødt demokratiikonet Aung San Suu Kyi mere end en gang


Lørdag den 23. februar kl. 13
Mariette Tidemann
Japanmani
I 1853 åbnede Japan sine havne efter 217 års afsondrethed fra omverdenen. Handelen med det asiatiske land bragte spændende og eksotiske ting til Europa, som fik afgørende indflydelse på malerier af Monet, Manet, Degas, Pissarro og andre franske impressionister. Også tidens europæiske kunsthåndværk fik en japansk drejning.


Søndag den 24. februar 2019 kl. 10
Jette Seidenschnur
Et liv i frihed
Tidligere medlem af Jehovas Vidner. Jette vil i sit foredrag fortælle om, hvordan hun kom ud i friheden. I 33 år var hun en del af Jehovas Vidner og brugte megen tid på at leve som et rettroende vidne. Hun var bundet af et utal af forbud og regler og efterhånden voksede drømmen om frihed. Bruddet havde store familiemæssige omkostninger, men hun kom ud til et nyt liv i frihed. I dag er hun prisbelønnet fotograf og nyder tilværelsen.  


Søndag den 24. februar kl. 13
Lise Nees
Danske filmmelodier
Sæt Jer godt til rette og drøm Jer tilbage til mørket i biografen. Kom med på en filmrejse og genopliv alle de dejlige filmsange og ikke mindst filmminder fra ungdommen. Et rigtigt syng-med-program. Programmet indeholder bl.a.: Far til Fire-potpourri, Hvorfor er lykken så Lunefuld?, Den dag da Dorthe drak dus, Forelsket i København, Sven Gyldmark-potpourri, Musens Sang, Den allersidste Dans, Kai Normann Andersen-potpourri og mange, mange flere…


Lørdag den 23. marts kl. 10
Bjarne Lisby
Giro 413
Solskin ombord, Åh det er søndag, Hele ugen alene Her i vores hus, Oppe på Bjerget, Åh Marie, Tag med ud å fisk, Far jeg kan ikke få hul på kokosnødden, Susanne, Birgitte og Hanne og mange, mange flere. Det er genkendelsens glæde, musikalske erindringsoplevelser, det drejer sig om, når vi sammen synger sangene fra Giro 413’s guldalderperiode - 1950’erne.
Det var nemlig 10-året hvor Statsradiofonien havde monopol på sendefladen, så det var simpelthen hele Danmarks befolkning, der lyttede og sang med. Utroligt er det, hvad en genklang fra dengang formår at vække af minder, oplevelser, indtryk, stemninger og erindringer hos alle os, der voksede op i 50’erne. Et kært genhør med lydsiden til vor opvækst. Bjarne Lisby var selv barn i 50’erne og synger for på periodens mest folkekære sange, fortæller om programmet og den tids kunstnere. Da Giro 413 fejrede 50 års jubilæum blev der udsendt en cd med de mest ønskede numre gennem tiderne. Heriblandt var Bjarne Lisbys De gamle Bukser. 


Lørdag den 23. marts kl. 13
Otto Lundgaard
Komponisten C.E.F. Weyse.  
Han skrev et væld af smukke melodier og det er formentlig også hans fortjeneste, at flere af Ingemanns salmer synges i kirken i dag.  Men Weyses liv var særdeles romantisk og det fortæller Otto Lundgaard også gerne om.


Søndag den 24. marts kl. 10
Erik Lindgren
”I Dronningens tjeneste med mere – især med mere”
Om kemi, kirke og køkken tilsat historie, humle og humor. Et foredrag om kemi mellem mennesker, - i køkkenet, krydret med historier om stort og småt fra Napoleon over bly til Kaj Munk.


Søndag den 24 marts kl. 13
Bente Kure
Festlig afslutning 
Den festlige visesanger Bente Kure har sunget, spillet guitar og optrådt siden 1974. Hun er ud af en højskolefamilie og har gennem hele sin opvækst fået et tæt forhold til den danske sangtradition, som hun formidler på fornemste vis. Når Bente spiller, synger og fortæller, må al tristhed vige, så finder vi smilene frem. Unummererede siddepladser.  Girokvittering eller udskrift fra netbank forevises ved indgangen.
Kaffe og mad kan selv medbringes. 

 

 
Holdoversigt
Start Sted Underviser   Pris
lør 26-01-19 10:00
Tingstedet
72 lekt.
Kr. 600