Foredrag og kulturelle oplevelser

Vinterhøjskolen

3 festlige weekender på Tingstedet i Herfølge den 20.-21. januar, 17.-18. februar samt 17.-18. marts 2018 fra kl. 10.00 til kl. 15.00. 


Lørdag den 20. januar 2018 kl. 10.00
Ruth Christoffersen
Hviderusland samt Ukraine med Tjernobyl
Hovedstaden Minsk, der næsten blev udslettet under 2. verdenskrig, er i dag en flot og moderne storby. Turen går ud i de enorme skove, som dækker store dele af landet. Her kommer vi nær det sted, hvor de hemmelige forhandlinger om Sovjetunionens opløsning foregik. Efter et stop ved ’Stalin Linjen’ går turen videre til byen Brest nær den polske grænse. I Hviderusland skal vi også se nogle gamle og smukke slotte, inden turen går videre til Ukraine. Det bliver med nattog til hovedstaden Kiev. Hotel Ukraine ligger lige ved Maidan pladsen, hvor der var voldsomme uroligheder i 2014. Vi besøger gamle kirker samt det store grottekloster Lavra, hvor grotterne gemmer på ældgamle mumier af munke. I Tjernobyl kommer man tæt på ’Sarkofagen’ den indkapslede reaktor samt byen, som blev forladt af tusinder efter katastrofen i april 1986. Tjernobyl - 30 år efter er en tankevækkende oplevelse.  


Lørdag den 20. januar 2018 kl. 13.00
Kurt Flemming
Humor – en alvorlig sag                                                         
Kurt Flemming – Bakkens Pjerrot, har beskæftiget sig med humor i sine forestillinger i mere end 50 år. Han kommer meget langt omkring i humorens univers. Hør Kurt fortælle om humorens mange ansigter, om humorens effekt, om humorens pris og om utilsigtet humor.


Søndag den 21 januar 2018 kl. 10.00
Mogens Larsen
Om det at hygge
Hyggen er hellig i Danmark og det ser ud til, at vi også eksporterer hygge, for ordet ”hygge” er nu at finde i den berømte engelske ordbog ”Oxford English Dictionary”. På opslagsværkets hjemmeside fremgår ”hygge” som et dansk ord, der anses for at være karakteristisk for dansk kultur. Men hvad er hygge så? Er det at sidde i sofaen en kold vinteraften med strømpesokker og drikke te og spise slik? Eller at se fjernsyn under dynen? Eller at tilbringe tid med familie og venner? Vi danskere bruger jo ordet i mange forskellige sammenhænge: ”Det var hyggeligt at se dig forleden” eller ”Det kunne være hyggeligt, hvis du kommer og spiser med i aften”.
 Men man behøver ikke at være sammen med andre for at hygge sig. Det kan man sagtens gøre alene. Mange hygger sig med en god bog. På dette foredrag fortælles om dansk hygge, ligesom der fortælles om, hvad nogle danske forfattere har skrevet om hygge.


Søndag den 21. januar 2018 kl. 13.00
Ivan Liljebæk
Bamse Flemming Jørgensen – den folkekære sanger
Født i Århus, kom på børnehjem, blev adopteret af en velhavende familie, … det er kun starten på "Bamses" spændende liv. Vi kender ham som sanger og forfatter til "Vimmersvej" og alle hans andre finurlige tekster. Hele Danmarks jordnære sanger døde 1. januar 2011, 63 år gammel. 
En sanger vi savner.


Lørdag den 17. februar 2018 kl. 10.00
Otto Lundgaard                                                        
Et spørgsmål om dannelse
Dannelse angår os alle. Dannelse gør os til mennesker, siges der. Men hvordan? 
Er dannelse noget med gode manerer, græske templer og kloge indlæg i samfundsdebatten eller er det mere end det? Eller er dannelse i virkeligheden noget, som ingen er klar over, hvad er - ud over at det i dag er gået tabt? Hvis det er tilfældet, hvordan kommer vi som samfund og kirke ind i kampen for at kunne give det tabte tilbage? Vi kommer også til at synge - for fællessang hører i den grad med til den almene dannelse 


Lørdag den 17. februar 2018 kl. 13.00
Preben Hartmann
Marie Curie
Den polsk-franske fysiker Marie Sklodowska-Curie (1867-1934), som måske er mest kendt som ‘Madame Curie’, nåede med hele 2 Nobelpriser i henholdsvis Fysik og Kemi atomfysikkens top.
Dette skete i en tid, hvor kvinder inden for naturvidenskab havde svært ved at slå igennem på grund af en mandsdomineret forskerverden præget af fordomme og kollegial jalousi. 
Vi følger hende gennem barndommen og ungdomsårene til mødet med den berømte Pierre Curie og deres korte men meget lykkelige ægteskab. I tiden sammen gav de udforskningen af den naturlige radioaktivitet menneskeheden det første virksomme ikke-kirurgiske redskab i kampen mod bl.a. kræft. 
Marie Curie besøgte flere gange Danmark som gæst hos Niels Bohr i æresboligen i Valby.


Søndag den 18. februar 2018 kl. 10.00
Lise Lotte Frederiksen
Henrik Pontoppidan
er en af de helt store i dansk litteratur. Han tilhører Det moderne Gennembrud og modtog Nobelprisen i litteratur i 1917. Lykke-Per hedder et af hans hovedværker, som nu bliver filmatiseret af Bille August. Lise Lotte Frederiksen giver sit bud på en tolkning af romanen og dens to hovedfigurer Lykke-Per og Jakobe. Hvad kan romanen sige os i dag? 


Søndag den 18. februar 2018 kl. 13.00
Otto Laust
 "Så syng da, Danmark, lad hjertet tale".
Otto Laust vil denne eftermiddag vælge et antal sange og fortælle lidt om baggrunden for sit valg. Efter pausen kan deltagerne selv ønske/vælge sange.

 
Lørdag den 17. marts 2018 kl. 10.00
Ruth Christoffersen
Sudan – Ørken og pyramider langs Nilen
I Khartoum ser man stedet, hvor den Blå og den Hvide Nil mødes og bliver til Nilen verdens længste flod. Efter et par dage i den myldrende hovedstad går turen ud i ørkenen, hvor der overnattes i telt. Der køres hver dag over stok og sten for at komme frem til målet – Pyramider og Templer i det gamle Nubien. 
Hver dag nye mål, hver dag smukke ørkenlandskaber med gyldent sand og stenbjerge. 
En dejlig sejltur på Nilen bliver det også til, ligesom en skole med glade skolebørn besøges. 


Lørdag den 17. marts 2018 kl. 13.00
Espen Bøgh Laursen
I myrens tegn
Esben Langkniv er en meget erfaren sanger, sangskriver og historiefortæller. Han har udgivet 6 cd’er med egne sange. Han fik sit dramatiske tilnavn efter sin første cd og musikalske fortælling om røveren Jens Langkniv. Lørdag d. 17/3 kl.13.00 på Tingstedet i Herfølge er det dog en helt anden historie, der står på programmet. Under overskriften ”I myrens tegn” tegner Esben i sang, musik og fortælling et portræt af en ung mand, som omkring forrige århundredeskifte forsøger at skabe sig en tilværelse i Danmark, inden han forfølger drømmen om Amerika. Sporet ender i den lille danske by Askov i Minnesota.


Søndag den 18.marts 2018 kl. 10.00
Stig Nielsen
Bob Dylan – sange til tid og evighed
Den amerikanske sangskriver, sanger, musiker, digter, multikunstner og 
Nobelprismodtager Bob Dylan er en af verdens største og mest betydningsfulde nulevende kunstnere. Dette foredrag vil forsøge at belyse og diskutere, hvorfor og på hvilke måder Dylans gådefulde og skarpladte stemme har haft og stadig har så meget at sige os. 
 

Søndag den 18. marts 2018 kl. 13.00
Bente Kure
Festlig afslutning 
Den festlige visesanger Bente Kure har sunget, spillet guitar og optrådt siden 1974. Hun er ud af en højskolefamilie og har gennem hele sin opvækst fået et tæt forhold til den danske sangtradition, som hun formidler på fornemste vis. Når Bente spiller, synger og fortæller, må al tristhed vige, så finder vi smilene frem. 


Unummererede siddepladser. 
Girokvittering eller udskrift fra netbank forevises ved indgangen. Mad og drikke må gerne medbringes.