Foredrag | Debat | Koncert

Eske Willerslev

Eske Willerslev - DNA detektiven

Hvor stammer vi fra?   Mød DNA forskeren, der har fundet svarene...  

Hvor meget ved vi danskere egentlig om, hvor vi kommer fra? Det kigger Eske Willerslev på i dette foredrag, hvor han bogstaveligt talt kigger på DNA i alt fra ældgamle knogler til iskerner – noget han er verdens bedste til.

Samtidig præsenteres deltagerne for en perlerække af ny viden fra hans forskning, der de senere år har omskrevet historiebøgerne og givet svar på spørgsmål som: 
– Hvorfor uddøde mammutterne?
– Hvem var de første folk i Amerika?
– Hvor stammer vi fra?

 
Ikke blot har Eske Willerslevs forskning omskrevet menneskets forhistorie i både Australien, USA og Grønland, hvilket i sig selv er fascinerende. Han kobler også denne nye viden op på underholdende anekdoter og fængslende historier, der holder deltagerne tryllebundet.

Eske Willerslev er DNA-forsker og professor ved Københavns Universitets Center for Geogenetik under Statens Naturhistoriske Museum. 

Wikipedia om Eske Willerslev

Eske Willerslev (født 5. juni 1971 i Gentofte) er en dansk DNA-forsker (uddannet biolog) og professor ved Københavns Universitets Center for Geogenetik under Statens Naturhistoriske Museum. I 2015 blev Willerslev udnævnt til Prince Philip Professor på University of Cambridge. Willerslev afleverede i 2004 en doktordisputats ved Københavns Universitet. Willerslev har bl.a. været medlem af et internationalt forskerhold, der i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Science[1] i 2008 påviste, at der har boet mennesker i det nuværende USA for 14.000 år siden. Opdagelsen skyldes DNA- og Kulstof 14-analyser af menneskelig afføring fundet i en grotte i Oregon, USA.

Eske Willerslev er enægget tvillingebror til antropologen Rane Willerslev, og de er sønner af erhvervs- og økonomihistorikeren Richard Willerslev.

Forskning

Willerslevs forskningsgruppe er blandt andet interesseret i at forstå, hvorfor nogle af de store pattedyr uddøde (som mammut og uldhåret næsehorn) under og efter sidste istid. Gruppen prøver også at udvikle teknikker til at udvinde DNA primært fra fund bevaret i is, som f.eks. DNA fra sedimenter i antarktiske og grønlandske iskerner og fossile knogler fundet i permafrost.

I 2010 sekventerede Willerslev og hans gruppe som de første nogen sinde genomet af et menneske fra en uddød kultur. De brugte en hårtot, der havde siddet på hovedet af en mand fra den grønlandske Saqqaq-kultur for 4.500 år siden.[2]

I efteråret 2011 publicerede Willerslev sammen med et internationalt forskerhold i tidsskriftet Science en nyfortolkning af menneskets forhistorie. Det var lykkedes dem at stykke et genom sammen fra en australsk aboriginer fra før europæisk genetisk påvirkning indtraf. De fik derved vist, at aborigine australiere nedstammer direkte fra en tidlig (for omkring 70.000 år siden) indvandring til Asien. Hvilket er mindst 24.000 år før folkevandringen, der menes at have givet ophav til nutidens europæere og asiater. Resultatet viser, at nutidens aborigine australiere er direkte efterkommere af de første mennesker, der kom til Australien for op til 50.000 år siden. I 2016 blev artiklen fulgt op af en ny i tidsskriftet Nature, hvor de australske aborigineres genetiske historie blev kortlagt[3]. [4], [5] Menneskets vandring og udvikling er i det hele taget et hovedelement i Willerslev og hans Center for GeoGenetiks forskning. De seneste få år har de ofte publiceret i de højst-rangerende videnskabelige tidsskrifter

 

 

-4BsssD0n8k?t=17s