Foredrag | Debat | Koncert

Lasse og Mathilde - lad fortiden tale

”Lad fortiden tale, og nutiden leve” 

Koldinghus's forvandling fra slot til ruin og tilbage igen

Lasse og Mathilde fortæller og spiller. 

I anledning af Kolding Hus 750 års jubilæum starter vi  kl 13.30 fortællingen "Lad fortiden tale og nutiden leve" om Koldinghus's forvandling fra slot til ruin og restaurering, som Exner ægteparret har forestået til sådan, som slottet tager sig ud i dag.  

Kl 14.00 vil de danske ikoner Lasse og Mathilde guide os igennem et musikalsk foredrag med titlen fra Koldinghus’ 750 års jubilæum, "Lad fortiden tale, og nutiden leve"
De fortæller og underbygger historierne med musikstykker og sange og anekdoter fra årtiers inspiration og  går også længere tilbage, - for eksempel til violinens og guitarens tilblivelse! 

Hvordan ”gemte” man musikken dengang?  Munken Guido af Arazzo (ca. 980 - 1050) betragtes som grundlæggeren af nodesystemet med vandrette linjer, der gjorde det muligt præcist at angive tonen. Nu er verden digitaliseret. Så på hvilken måden lever musikken bedst i nutiden? 

Ved live-koncerterne!!!   Glæd Jer til et par underholdende timer.

 

”Lad fortiden tale, og nutiden leve” - musikalsk foredrag med Lasse og Mathilde

Med overskrift fra Koldinghus’ 750 års jubilæum vil Lasse & Mathilde guide os igennem et musikalsk foredrag.De er erfarne foredragsholdere og musikere og man føler sig godt underholdt i deres selskab!

Den ældst kendte violin med fire strenge er konstrueret ca 1555 af Andrea Amanti. Der er dokumenteret violiner tidligere, men de havde kun tre strenge. 

Den første gang guitaren bliver nævnt skriftligt I historien er I 1500 tallet. Guitarens historie har rødder tilbage til mindst år 2500 før vor tid. Fra oldtidens primitive strengeinstrumenter med strenge lavet af dyreindvolde til den moderne, elektrisk forstærkede rockguitar der har haft en central rolle i en stor del af 1900-tallets populærmusik.

Både Mathilde og Lasse startede på deres instrumenter som børn! Men dog “lidt senere” end Koldinghus’ tilblivelse  

Duoen er også tro mod deres egen historie (har spillet sammen siden 1975) Det var Tove Ditlevsen der var årsag til Lasse & Mathildes opstart! Der bliver også fortalt og sunget og spillet fra de tiår der er gået!!

Hvilken musik blev der spillet da Koldinghus blev bygget, hvordan brugte man musikken dengang? 

Der var folkeviser og troubadoursang. Viserne blev delt op i forskellige kategorier med hver deres tema; ridderviser, historiske viser, trylle- og dæmonviser og kæmpeviser. De blev digtet af omvandrende sangere, kaldet legere, der kom på herregårdene og sang til fællesdans hos de adelige. Vi kender stadigvæk Dronning Dagmars Vise fra dengang!

Hvordan ”gemte” man musikken? 
Munken Guido af Arazzo (ca. 980 – 1050) betragtes som grundlæggeren af nodesystemet med vandrette linjer, der gjorde det muligt præcist at angive tonen.

Nu er verden digitaliseret og musikkens rolle er desværre ofte kun underlægning til hverdagen.
På hvilken måden lever musikken bedst i nutiden? 
Ved live-koncerterne!!! 
Glæd Jer til et par underholdende timer. 

lk1QPXi4iJw

Holdoversigt
Hold Nr. Afholdes Sted Foredragsholder   Pris
182052
søn 11-11-18 13:30
Kolding
Lasse - Mathilde
3 lekt.
Kr. 130