Fredagshøjskolen

Fredagshøjskolen   -   forår 2019

7 foredrag og 1 udflugt

8 dejlige dage fra 25. januar til 3. maj 2019

I prisen er frokost  samt entré til såvel Fattiggården som Tranekær slot på udflugten inkluderet. 

 

Program for Fredagshøjskolen foråret 2019

25. januar             Stanis Elsborg, idrætshistoriker og stifter af idrætshistorie.dk

Putins lege.
Ud fra en historisk og samfundsmæssig vinkel belyses, hvilken rolle iscenesættelsen og dyrkelsen af præsident Vladimir Putin og satsningen på sportslige mega-events som fx fodbold-VM og vinter-OL i Sotji spiller for dannelsen af den nationale identitet i nutidens Rusland.

  • Hvorfor investerede den russiske stat under Vladimir Putin 55 milliarder dollars i Vinter-OL i 2014?
  • Hvordan udnytter Putin de mange sportsbegivenheder på russisk grund til at skabe nationalt sammenhold og international goodwill fra det internationale samfund?
  • Hvorfor har den russiske statsmagt så ivrigt forsøgt at skabe et særligt macho og sportsligt image af Putin?

1. februar        biolog Kim Skalborg Simonsen fra Givskud Zoo 
Ulven i Danmark
I 2012 fandt man for første gang beviser for, at den europæiske ulv var genindvandret til Danmark. Siden er der fundet flere spor og dna-prøver, der beviser, at der er flere ulve bosat her i landet. Men hvad er ulven egentlig for en størrelse? Hvor kommer den fra og hvordan er den kommet hertil? Hvad betyder det, at den er her? Er den farlig for os mennesker? Hvad med vores hus - og kæledyr? Alt det og meget mere får vi svar på…

22. februar       filosof Henrik Schøneberg
Bevidsthedens udvikling
Hvordan er menneskets bevidsthed opstået, og hvordan kan vi udnytte den bedre? I dette velanmeldte foredrag besvarer jeg disse spørgsmål ved hjælp af eksempler fra hverdagen og med velbegrundede og tankevækkende argumenter, der lægger op til debat om, hvem vi er, og hvilke potentialer vi besidder.


1. marts     Mads Bille, musiker og dirigent
En stor fremtid for den Danske sang

Den folkelige fællessang oplever i disse år en stærk genkomst.  Mads Bille fortæller om den danske sangs historie og fantastiske fremtid. Vekslende med fællessange og lyd- og filmeksempler på dansk sang i al sin mangfoldighed, udfolder Mads en 900 årig historie, som peger stærkt ind i fremtidens samfund.

15. marts        journalist Jan Larsen, TV-avisens korrespondent i Kina
Det nye Kina
Udviklingen i Kina går stadig utrolig hurtigt. Men ikke alt er, som det har været de sidste 30 år. Der sker så store forandringer i disse år, at man nu taler om ”Det nye Kina”.

Økonomien er gået ned i gear - og det giver nye udfordringer. De forventede politiske reformer er ikke kommet, menneskerettighederne er blevet forværret og gældsbyrderne er truende store. Og kineserne skal nu forbruge i stedet for at spare op. Der skal mere gang i servicefagene og produktionen i ”verdens fabrik” skal opgraderes.

Samtidig er magten i forbløffende grad blevet samlet om Kina´s nye stærke mand, Xi Jinping, senest med hans udnævnelse til topleder på livstid. Og han har mange planer for fremtidens Kina.

Det giver store ændringer for kineserne og for os

5. april     Steen Ole Hedelund Jørgensen, forfatter
Om det gode liv… over 600 år.
Fra Renæssancen og Reformationen for ca. 5-600 år siden er mennesket i Danmark og i de vestlige demokratier blevet frisat fra religiøse åg. Individuelt menneskeværd er i humanistisk ånd i fokus, vores samfund er sekulære, og vi lever i frie demokratier med udbredt velfærd. 

Men lever vi et godt liv? Eller er den ideelle ide om velfærd for alle kun en tom frase, der dækker over noget materielt? Har vi glemt den åndelige og mentale dimension i livet?

Forbrug har afløst religion som et menneskeligt åg. I dag er det vigtigere at fokusere på ”lykke”, som udtryk for ”indre velfærd” i form af trivsel. Og hvad er så trivsel? 

I foredraget knyttes trivsel til engagement, mening med livet, positive relationer og det at lykkes med livet mentalt. Når det lykkes, kan vi leve det gode liv.

26. april       Jørn Buch, lektor og historiker
De Baltiske lande – 100 års selvstændighed
Kun eventyrere vil arbejde for de baltiske landes løsrivelse, sagde Gorbatjov kort tid efter murens fald. Men de baltiske lande har nu været selvstændige siden 1991, en selvstændighed ikke uden store omkostninger.

Med udgangspunkt i de aktuelle forhold omkring de baltiske landes optagelse i EU, vil foredraget belyse balternes meget forskellige og meget komplicerede historie.
 

3. maj  Heldagstur til Tranekær slot – med besøg på Fattiggården i Svendborg.
Vi kører fra KUC kl. 08.30 mod Svendborg, hvor vi besøger den tidligere Fattiggård. Historien om fattiggården og dens beboere fortælles af lokale guider, mens vi kommer rundt i lokalerne. 

Vi kører over Svendborgsundbroen til Tåsinge, hvor vi spiser frokost. Frokosten er incl. i prisen. Drikkevarer køber man selv.  

Turen går videre over Siø og Langelandsbroen til Langeland, hvor vi kører nordpå til Tranekær Slot. Her venter lensgreve Preben Ahlefeldt-Laurvig os og inviterer os indenfor i det private hjem. Lensgreven viser os rundt på slottet og fortæller dets historie undervejs. 

Er vi heldige, vil grevinde Mette Ahlefeldt-Laurvig tilbyde os at smage sin kirsebærvin, inden vi forlader slottet. 

Vi sætter kursen tilbage mod Kolding og en indholdsrig dag med kontraster og enestående oplevelser nærmer sig sin afslutning. Vi forventer at være hjemme kl. ca. 18.45. 

Incl i prisen er morgenkaffe og rundstykke i bussen, frokost på Tåsinge – samt entré til Fattiggården og Tranekær Slot samt guidet rundvisning begge steder.

 

Der tages forbehold for ændringer i Fredagshøjskolens program.

Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted     Pris
191030
fre 25-01-19 10:00
Kolding
          
          
Kr. 1095