Fredagshøjskolen 2019

Fredagshøjskolen

Fredagshøjskolen   -   efterår 2019

7 foredrag og 1 udflugt

8 dejlige dage fra 20. september til 29. november 2019

I prisen er frokost i Elbphilharmonien og entré til Elbphilharmoniens udsigtsplatform inkluderet.

Program for Fredagshøjskolen efteråret 2019

20. september                            Anders Bager Eriksen; Cand.mag i historie og religion
30-året for Jerntæppets fald. 
Den 9.november 1989 faldt muren der omkransede det vestlige Berlin og som i daglig tale kaldtes Berlinmuren. Muren var fra start et af de grimmeste symboler på den Kolde Krig i Europa. Jerntæppet havde delt Europa og Tyskland, men her var der tale om at delingen gik helt ned på gadeplan og særdeles brutalt skar familier og venner af fra hinanden. Da den endelig faldt 9. november 1989 havde der i flere år været sammenbrudstendenser i Østblokken, med reformer under Gorbatjov i Sovjetunionen og i Polen, hvor der siden 1980 havde været kamp for demokrati med fagforeningen Solidaritet i spidsen. Imidlertid var styret i DDR under Erich Honecker ikke indstillet på at følge de mere liberale strømninger. Det var ikke fra Berlin man skulle forvente en folkelig omdannelse. Den viste sig da også i DDR at komme fra andre steder såsom Leipzig og Dresden, hvor folk i løbet af sommeren og efteråret 1989 begyndte at demonstrere for bedre vilkår. Det var først da Honecker i oktober 1989 blev afsat at man også i Berlin begyndte at demonstrere. Så gik det til gengæld stærkt. Den 9.november 1989 faldt Muren og det var historiens held at det foregik forholdsvis fredeligt, hvilket ikke lå i kortene. 

 

27. september                            Jesper Grønkjær, medlem af eventyrernes klub
Sandheden om Nordkorea 
Tryllekunstneren Jesper Grønkjær rejser kloden rundt for at skabe smil. Særligt er han kendt for sine anmelderroste bøger, hvor han begiver sig ind i lukkede miljøer. Han har besøgt massemordere i Mellemamerika, kannibaler på Ny Guinea og munke i Tibet. Nu har han igen udfordret skæbnen. Denne gang i diktaturstaten Nordkorea. Planen var enkel, men udførelsen svær: at rejse ind i verdens mest lukkede land, og dér sprede dansk smil og humor blandt de sky nordkoreanere. Ved ankomsten til landet blev han modtaget af to vagter, der overvågede ham under hele turen. Hans pas blev taget fra ham, og om aftenen blev han lukket inde på hotellet. Han blev afskærmet fra lokalbefolkningen, som han hverken måtte tale med eller fotografere. Til gengæld blev det dagligt til mange timers påtvungen kørsel for at komme ud for at se monomenter og statuer, der alle havde det ene formål at hylde præsidenterne fra Kimdynastiet. Foredraget er en unik førstehåndsberetning fra en ellers lukket verden. Som den første danske forfatter lykkedes det Jesper Grønkjær, at lave interviews med nordkoreanske afhoppere, der fortæller om deres flugt. Det er på én gang humoristiske og tankevækkende personlige fortællinger, der krydres med indblik i Korea-krigen, og den politik der har skabt et land, der er både gådefuldt og mystisk. 

4. oktober                                     Henrik Schøneberg, filosof og videnskabsteoretiker
Dårlige argumenter, der gør dig klogere 
Både medier og den private sfære er fyldt med dårlige argumenter, også kaldet logiske fejlslutninger.

Gennem konkrete eksempler på logiske fejlslutninger i hverdagen kan tilhøreren blive bedre til at spotte

manglerne i egne og andres argumenter. Derved bliver de bedre til at argumentere overbevisende.

Foredraget tager udgangspunkt i foredragsholderens artikel fra august 2016 ved navn 'Bad Arguments That Make You Smarter', som er blandt de mest læste artikler, der har været udgivet i verdens mest populære filosofiblad, Philosophy Now.

25. oktober                                  Tina Lauritsen
At danne sig selv - om dannelsesrejser, selvfortællinger og Peer Gynt
Vores tid er præget af tanken om, at vi skal 'finde os selv', og vi bruger flittigt både ydre og indre rejser til at komme på sporet. Men hvad er det egentlig vi leder efter? Og hvordan bidrager rejser til at finde det?

Med afsæt i Henrik Ibsens drama om Peer Gynt tager foredraget deltagerne med på en vandring i dannelsesrejsens landskab – fra eventyr og overgangsriter over romantikkens dyrkelse af den rejsende kunstner til rejseaktiviteter og selvrealisering i moderne tid.

Historien om Peer Gynt sætter realiseringen af selvet i perspektiv på en både humoristisk og tankevækkende måde. Peer foretager en slags ultimativ dannelsesrejse, som varer hele livet. Han søger sig selv og svigter alle på sin vej. Til sidst vender han hjem igen. Nu som sig selv? Eller hvem er mon den Peer, han fandt på sin vej? 

Tina Lauritsen er selvstændig rådgiver, terapeut og formidler. Cand.mag. i dramaturgi, Diplom i Ledelse og specialist i Narrativ psykoterapi. Har bl.a. arbejdet som leder og underviser og har drevet egen teatervirksomhed. 

1 november                                 Uwe Lindholdt, biolog og kemiker
Klimaændringer
Klimaændringer er uden tvivl et af de største natur- og miljøproblemer vi har i dag. Hvorfor er der så meget uenighed herom blandt forskere, politikere og befolkning, for som nogle siger, så har klimaet jo altid ændret sig? Hvordan og hvorfor har jordens klima ændret sig gennem tiderne? Hvordan undersøger man det? Hvad er årsagerne til den nuværende globale opvarmning, og hvilke konsekvenser kan den få for vores planet? Hvordan vil den globale opvarmning påvirke flora og fauna bl.a. i Danmark og i Arktis? Hvad kan vi som enkeltpersoner og samfund gøre for undgå uønskede klimaændringer?

Uwe Lindholdt, som er biolog og kemiker og arbejder i Danmarks Naturfredningsforenings klimanetværk, vil prøve at give svar på disse spørgsmål. 

15. november                             Jørn Buch, lektor, historiker
100 året for Versailles freden

1. verdenskrig kom til at danne skel mellem de såkaldte ”gode gamle dage” og den forvirrede og komplekse Mellemkrigstid med mange nye stater, som fik store økonomiske og sociale problemer. Hvor meget skyldtes Versailles-freden 1919 mellem Tyskland og de allierede lande?
Versailles-freden pålagde bl.a. Tyskland enorme krigsskadeserstatninger, men var også med til at sikre mere retfærdige grænser i det nye Europa, da mange af de nye grænser blev trukket ud fra det nye princip om nationernes selvbestemmelsesret. Men det blev ikke alle grænser, som var så moderne, hvad der skulle give store problemer. Danmark havde været neutral under 1.Verdenskrig, men med Versailles-freden gik drømmen om en Genforening med dele af Sønderjylland i opfyldelse med folkeafstemningen i 1920.

Foredraget vil gøre rede for baggrunden for Versailles-freden og dens indhold, ligesom der vil blive diskuteret dens konsekvenser for udviklingen i Mellemkrigstiden og dermed for udbruddet af 2.Verdenskrig kun 20 år efter Versailles-fredens ikrafttræden.  

22. november                             Johnny Harboe og Jakob Høvsgaard
Dannebrog gennem 800 år 

I år fejrer Dannebrog 800 års fødselsdag. Dette fejrer fortællerduoen Høvsgaard og Harboe med at invitere til fortælleformiddag.

Gennem otte spændende fortællinger belyses Dannebrogs betydning for den danske folkesjæl igennem de 800 år, der er gået, siden flaget ifølge myten faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse i år 1219.

Fortællingerne vil bringe publikum vidt omkring. I krig, til jul, på ferie, på havet og til landskamp; Dannebrog har været allestedsnærværende i al den tid danskerne har kaldt sig for danske. Af samme grund klinger spørgsmålet om, hvad det vil sige at være dansk, med i alle fortællingerne.

 

29. november                            

Udflugt til Hamburg – julemarked med frokost i Elbphilharmonien

Vi kører fra KUC kl. 08.15 til Hamburgs nye vartegn, der blev indviet i 2017 efter en 10 årig byggeperiode til en pris på ca 6,5 milliarder kroner.

I dette kulturelle fyrtårn tager vi rulletrappen 37 meter op til udsigtsplatformen Plaza og spiser frokost i restauranten. Bygningens indre er en fantastisk oplevelse – og det er udsigten over byens tage, havnen og Elben også.

Bussen tager os på en byrundtur i Tysklands næststørste by – den ottende største i Europa – som siden 700 tallet har ligget ved Elben. Med over 2.300 broer har Hamburg flere broer end Amsterdam og Venedig. Dem ser – og passerer - vi nogle af på vores vej gennem byen.

Det store julemarked foran byens rådhus – Weinachtsmarkt auf dem Rathausmarkt – er åbnet og her finder vi nostalgisk julestemning med boder og specialiteter. Her er også et stort udvalg af kulinariske lækkerier fra flere regioner. Der bliver tid til at gå en tur i den julepyntede by og nyde lys og dufte og måske finde lidt at spise inden turen går hjemad. Vi regner med at være ved KUC klokken ca. 21.30.

Inkl i prisen er morgenkaffe og rundstykker i bussen, entre og frokost i Elbphilharmonien og guidet byrundtur.

Der tages forbehold for ændringer i Fredagshøjskolens program.

Holdoversigt
Hold Nr. Start Sted     Pris
192030
fre 20-09-19 10:00
Kolding
          
          
Kr. 1095