Foredrag

Eleanor af Aquitanien

Middelalderens mægtigste kvinde
– en historie om modet til at gå mod strømmen!
Ulrik Kristiansen, cand. comm., foredragsholder

Eleanor (1124-1204) var født som hertuginde af det svundne land, Aquitanien, det nuværende Sydvestfrankrig i regionen omkring Bordeaux, men endte som dronning af først Frankrig og dernæst England.
Det Angevinske Rige, som Eleanor blev dronning over, bestod af England, Irland og halvdelen af det moderne Frankrig. Med sin konstante søgen efter politisk indflydelse og insisteren på sin frihed til at leve, som det passede hende, blæste Eleanor på ”kvindens plads” i sin samtid, og blev genstand for sejlivede skandalerygter om affærer til højre og venstre. Eleanor slår sig sammen med sine sønner, heriblandt Richard Løvehjerte, i oprør mod Henry af Anjou, som hun har giftet sig med. Men Henry løber med sejren. Han slutter en nødtvungen fred med sine stærke prinse-sønner, men en person får hans fulde hævn at føle: Eleanor. Eleanor overlever dog Henry, og slipper fri efter 16 år. Kort efter runder hun 70, en meget høj alder på den tid, og overtager regeringsmagten i England, mens den nye konge – Richard Løvehjerte – drager bort på endnu et korstog. Eleanor dør som 80-årig i 1204 efter at have elsket og mistet, vundet og tabt i krig, været dømt ude og vendt tilbage til tronen. Et liv der stadig tales om – 800 år efter.

OBS!! Den anførte pris for pensionister, efterlønnere og ledige dagpengemodtagere gælder udelukkende personer med folkeregisteradresse i Roskilde Kommune.